Shokissa ollut rekkakuski ei osannut kertoa sijaintiaan hätäkeskukseen rajun kolarin jälkeen – romuttuneeseen Hiaceen loukkuun jääneen Villen älykello oli askeleen edellä

1:07img
Villen älykello soitti hätäkeskukseen itsestään rekkakolarin jälkeen. Katso videolta, millaista jälkeä kolarissa syntyi. Ville kertoo videolla tilanteesta, jolloin hän tajusi, kuinka uuden älykellon ominaisuus toimii.
Julkaistu 04.01.2023 17:33

Ville Järveläinen

Rekan kanssa kolaroineella janakkalalaismiehellä oli valtavasti onnea matkassaan. Myös nykyteknologia osoitti pätevyytensä kriittisellä hetkellä.

Janakkalalainen Ville oli matkalla töihin keskiviikkona 14. joulukuuta Toyota Hiacellaan, kun Hyvikkälän kohdilla hän kiinnitti huomiota vastakkaisesta suunnasta lähestyvään täysperävaunuyhdistelmään.

Vauhtia ei ollut paljon, mutta tie oli kapea ja jäinen. Alamäessä rekan perävaunu lähti ajautumaan vastaantulevien kaistalle. Mitään ei ollut tehtävissä.

MTV Uutisten haastattelema Ville törmäsi pakettiautollaan perävaunun vasempaan eturenkaaseen. Sorarekan perävaunu oli kuitenkin onneksi tyhjä, joten massaa ei ollut vastassa niin paljon kuin olisi huonommassa tilanteessa voinut olla.

Lue myös: Ostitko uuden iPhonen tai Apple Watchin? Raju röykytys voi johtaa yllättäviin seurauksiin – tältä kuulostaa puhelimen soittama automaattinen hätäpuhelu

Auto kuitenkin vaurioitui niin pahasti, että Ville jouduttiin leikkaamaan Hiacestaan ulos. Törmäyksen seurauksena mieheltä murtui kaksi kylkiluuta, ja toinen keuhko painui kasaan. Sairaalassa hän vietti kuusi vuorokautta, joista yhden Tampereella sydänteholla, koska sydänpussiin pelättiin kertyvän verta.

Onnea oli kuitenkin matkassa runsain mitoin, sillä kolmen viikon takaisesta kolarista ei ole jäämässä Villelle pysyviä vammoja.

Älykello soitti hätäkeskukseen

Apua saatiin paikalle nopeasti, sillä vaikka rekkakuski ei Villen mukaan pystynytkään shokkitilastaan johtuen antamaan hätäkeskukseen selkeää sijaintitietoa, oli teknologia askeleen edellä. Tieto kolarista oli nimittäin mennyt Villen vastikään hankkiman älykellon kautta hätäkeskukseen.

Ominaisuus, josta olemme uutisoineet aiemminkin, löytyy iPhone 14 -sarjan puhelimista sekä Apple Watch 8:sta ja Ultrasta, joista jälkimmäinen oli – ja on jatkossakin – Villen ranteessa. Kello havaitsi voimakkaan törmäyksen ja arveli käyttäjän olevan avun tarpeessa. Näin olikin, sillä auton hytti oli murskana, mies siellä jumissa ja puhelin ties missä.

– Tiesin, että kellossa tällainen ominaisuus on, mutta en ihan tarkkaan sitä, miten se toimii. Nytpä tiedän, Ville sanoo.

Ville kertoo artikkelin yläpuolella olevalla videolla, miten tilanne eteni kolarin jälkeen, ja kuinka hän tajusi kellonsa soittaneen hätäkeskukseen.

Hätätapauksissa sijaintitiedon voi välittää hätäkeskukseen myös tekemällä hätäpuhelun 112 Suomi -sovelluksen kautta. Se kuitenkin vaatii sovelluksen olemassaolon muistamisen sekä sen, että puhelinta pystyy itse fyysisesti käyttämään.

Lue myös: Ernon kylmäävä video: Kun vastaantulevan rekan rengas räjähti, oli onnesta ja taidosta kiinni, ettei auto rytistynyt kuin peltipurkki

Ei syytä rekkakuskia

Rekkakuskin vammat olivat Villen mukaan henkiset. Hän kertoo keskustelleensa kuljettajan kanssa onnettomuuden jälkeen.

– Hän oli vetänyt pari päivää happea onnettomuuden jälkeen, mutta oli onneksi pystynyt sitten jatkamaan töitään.

Ville korostaa rekkakuskin ajaneen tilanteessa rauhallisesti, noin 40–50 kilometrin tuntinopeutta.

– Hänen toiminnassaan ei ollut mitään sanomista, olosuhteet vain olivat huonot, Ville sanoo.

Onnettomuushetkellä oli Villen mukaan pakkasta, ja pikkutien pinta oli kiillottunut liukkaaksi. Lisäksi päälle oli satanut ohut kerros lunta.

– Se oli sellainen tapahtumasarja, ettei siinä olisi kukaan voinut mitään. Olen itsekin ajanut yhdistelmää työkseni jonkin verran, niin en häntä siitä syyttele.

Lue myös: Petrin autokamera tallensi pahannäköisen vaaratilanteen Kehä I:llä – rekkakuskin aamurähmät lähtivät taatusti silmistä

Tuoreimmat aiheesta

Liikenne