MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen tekee SM-liigan kauden 2023–2024 alla ennustuksensa siitä, mitkä joukkueet päätyvät runkosarjan jälkeen häntäpäähän, keskikastiin ja kärkikuusikkoon. Tässä artikkelissa Sihvonen nimeää joukkueet, joiden asemat runkosarjan lopussa ovat sijoilla 7–10.
LUE MYÖS: Sihvonen tylynä: Nämä joukkueet jäävät SM-liigassa pudotuspelien ulkopuolelle – esittelyssä sijat 11-15
Hartaan pohdintani jälkeen olen tullut siihen arvioon ja ennustukseen, että ensi keväänä 2024 SM-liigan pudotuspelien ensimmäiselle ns. villikorttikierrokselle – jotkut puhuvat säälipleijareista – pääsevät tai joutuvat, miten vain, JYP, TPS, Lukko ja KalPa.
Ranking on seuraava:
10. KalPa
Pelaajamateriaali
Kuopiolaisten vahva kilpailuetu on pelaajamateriaalin siinä ytimessä, joka pelasi jo viime kaudella tai aiemmin KalPa-paidassa. Edellinen sesonki jätti nälkää useille pelaajille, ja samalla se loi uskoa ja ymmärrystä siitä, että reitti mitalipeleihin ei ole tekemätön paikka.
Tuota osastoa ovat muuan muassa pelaajat kuten pakit Lasse Lappalainen, Jesper Mattila, Hugo Gallet, Colby Sissons ja hyökkääjät Juuso Mäenpää, Jaakko Rissanen, Aapeli Räsänen, Oliver Kapanen, Tuomas Kiiskinen, Aleksi Klemetti ja Kasper Simontaival. Kuten huomataan, tuossa katsannossa maininnan arvoisia pelaajia on runsaasti.
Ja mikä tärkeää, Juha Jatkolassa ja Stefanos Lekkasissa KalPalla on hyvät ja luotettavat maalivahdit.
Yksin jo joukkueen kokenut ja laadukas pelaajamateriaali taannee sen, että Kuopiossa ei jäädä ilman pudotuspelejä alkavalla sesongilla.
Valmennus ja pelitapa
Uuden päävalmentaja Petri Karjalaisen valmennustiimi – jossa ovat Sami Tervonen, Jukka Hentunen, Atte Sacklin, Ilpo Kauhanen ja Sami Kaartinen – näyttäisi jatkavan hyvinkin samoilla linjoilla kuin edellinen pääkäskijä Tommi Miettinen oli, mitä tulee joukkueen pelitapaan. KalPa pyrkii pelaamaan nopeaa kiekkokontrollijääkiekkoa hyökättäessä.
Karjalaisen pelitapavalinta on turvallinen ja looginen, mutta se on sinänsä puutteellinen SM-liigan pelilliseen olosuhteeseen. Ensinnäkin, se ei ole juurikaan säädettävissä vaikeuksien ilmaantuessa eikä viritettävissä paljoakaan vastustajan mukaan. Toiseksi, se tullaan alkavalla sesongilla lyömään laudalta vastustajien puolustuspelinopeudella. Hyökkäys- ja puolustuspelien mittelössä jälkimmäinen voittaa lähes aina, jos ajaudutaan monotoniseen pelaamiseen puolin ja toisin. Tähän yhtälöön KalPan viime kauden pelit tyssäsivät Pelicansia vastaan. Samoin käynee nyt jo runkosarjassa tämän tästä.
Sijoituksen spekulatiivinen pelivara
On puoleltani hieman mielivaltaista ennakoida ja sijoittaa KalPa sijalle 10 runkosarjan päätteeksi. Yhtä hyvin sijoitus voisi olla vaikka seitsemäs. Sentään kuuden sakkiin KalPa ei millään yllä. Sen verran päävalmentaja Karjalaisella kuitenkin on vielä oppirahoja makselematta SM-liigassa.
9. Lukko
Pelaajamateriaali
Lukon olisi olettanut tekevän parempia hankintoja uuden päävalmentajansa Tomi Lämsän avauskauden tueksi. Tulleiden ja lähteneiden pelaajien puntarissa jälkimmäisten paino on kovempi. Artjom Zagidulinin, Thomas Gregoiren, Anrei Hakulisen, Jere Karjalaisen ja Josh Kestnerin jättämät aukot ovat ammottavia.
Erikoista on, että urheilujohtaja Kalle Sahlstedtilla on uskoa ja luottoa, että paluumuuttajat, Westerholmin veljekset Pathrik ja Ponthus olisivat tällä erää parempia kuin edellisellä Lukko-kierroksellaan. Panee kysymään, kun katsoo Lukon koko pelaajaalistaa, oliko sittenkin niin, että Sahlstedt tarvitsi muutama kausi sitten Pekka Virran pelaajasilmää avukseen, kun Raumalla mestarijoukkuetta rakennettiin?
Valmennus
Tomi Lämsä ei näytä kehittyneen – suhteessa vastustajien valmentajiin – juuri ollenkaan siitä, miten hän valmensi aikoinaan Jokereita ja Pelicansia SM-liigassa. Lämsän KHL-valmentajareissu päinvastoin näyttää taannuttaneen häntä taktiikan osaajana. En enää ihmettele, miksi kaikki meni niin kuin meni Lämsältä Nuorissa Leijonissa. Lämsän Lukko tapailee Meidän peliä, jossa on rivakka pystyyn pelaamisen intentio hyökättäessä. Tältä osin Lukko törmännee samoihin ongelmiin kuin edellä kuvaamani KalPa, tosin sillä erotuksella, että Lukon peli on toisteisuutensa osalta kuopiolaisia heikompaa.
On hieman traagista, jos Lämsän myötä Lukossa ei ole enää kovinkaan paljon merkkejä siitä kiekkokontrollijääkiekon perinteestä, jonka Pekka Virta Lukkoon loi. Tämän identiteettikriisin luulisi syövän entisiä mestaruudentekijöitä urheilujohtaja Sahlstedtia sekä niin Virran kuin nyt Lämsän apuvalmentajina operoivia Erik Hämäläistä ja Jarkko Kauvosaarta.
On kuitenkin huomautettava tähän, että CHL:n vieraspeli Sveitsissä Rapperswill-Jona Lakersin vieraana kieli hieman siitä, että Lämsää olisi jollakin porukalla hieman evästetty sittenkin Virran pelisapluunan linjoille. Vaan senkään jälkeen se ei ole Lämsän omaa lätkää, mikä sekin on pulmallista.
Sijoituksen spekulatiivinen pelivara
On hieman makuasia, mihin kohtaan sijoille 7–10 Lukon tuikkaa. Lämsän kyvyttömyys valmentaa parempaa pelitapaa takaa sen, ettei Lukkoa tohdi kuitenkaan edes miettiä kuuden sakkiin runkosarjan päätteeksi. Ja sittenkin, jää nähtäväksi, yrittääkö Lämsä toistaa Marko Virtasen Pekka Virta -imitaatiota, mikä muuttaisi Lukon arvaamattomaksi joukkueeksi suuntaansa.
8. TPS
Pelaajamateriaali
Silmäys TPS:n kokoonpanoon tuottaa välittömästi johtopäätöksen, ettei TPS:n kristallinkirkas tavoite ole pelata mestaruudesta. Sikäli TPS ei ole nykyään suurseura. Jopa Lahdesta tulee joukkue, Pelicans, jolla on huomattavasti laadukkaampi pelaajisto. Pienen KooKoonkin pelaajamateriaali vetelee vertoja TPS:n pelaajamateriaalille. Miten tässä on näin päässyt käymään? On selvää, ettei pelejä eikä sijoituksia ratkota paperilla, mutta menestysmahdollisuuden todennäköisyys kasvaa tai pienenee sitä mukaa, mikä määrä laadukkaita pelaajia on rosterissa. Mikä neuvoksi, TPS? Ei kai ainakaan lisää ”osaajia” hallitukseen ja urheilujohtoon, vai?
TPS pelasi toissa- ja sitä edellisellä kaudella kahteen otteeseen peräti finaalissa – hieman kuin varkain. Niistä joukkueista on pantu koutsit taipaleelle, hommattu uusi tilalle, mutta syystä tai toisesta pelaajapakkaa ei ole pantu uuteen, mestaruudesta kilvoittelevaan uskoon. Eli ei ole aika takoa, jos kerran rauta ei jostain kumman syystä ole kuuma. On kuitenkin hyvä, että sentään Markus Nurmen ja Petrus Palmun turkulaiset saivat haaviinsa siirtomarkkinoilta.
Valmennus ja pelitapa
Tommi Miettinen teki lopulta hyvää työtä KalPassa ja sai ansaitsemansa päävalmentajasopimuksen TPS:ään. Miettinen jatkaa KalPa-pelikirjansa terästetyllä versiolla Palloseurassa. TPS pelaa nopeaa kiekkokontrollilätkää – samoin kuin kaksi muuta näille sijoille 7-10 povaamaani joukkuetta Lukko ja KalPa.
Ajattelen, ettei pystysuuntapainotteisella kiekkokontrollilätkällä saa sellaista kilpailuetua, että keskinkertaisella pelaajamateriaalilla operoivan TPS:n voisi sijoittaa korkeammalle peräti kuuden sakkiin eli niihin joukkueisiin, jotka välttävä pudotuspelien villikorttikierroksen. TPS pyrkii pelaamaan korostetun nopeaa syöttöpeliä eteenpäin edeten. Pelaajien peli-ilme ja olemus on jopa aggressiivinen. Se on niin aggressiivinen, ettei ylivoimalle päästyään jäälle astuva ylivoimaviisikko meinaa saada vaihdettua vauhtipelinsä moodia ylivoimapelimoodiin.
Sijoituksen spekulatiivinen pelivara
TPS:n sijoittaminen päätymään runkosarjaan lopuksi kahdeksanneksi tuntuu tällä varsin luontevalta. En joudu pakottamaan rankingia, kun laitan turkulaiset tähän näköiselleen ja tuntuiselleen paikalle. Tämän alle TPS tuskin romahtaa, mutta enempääkään ei ole näköaloja.
7. JYP
Pelaajamateriaali
Jos JYPillä oli viime sesongilla varsin hyvä pelaajamateriaali, on se sitä myös tällä sesongilla. Aivan jokaiseen SM-liigan joukkueeseen otettaisiin riemulla vastaan JYPin pakit Sami Niku, Juuso Vainio ja Teemu Eronen. Samoin joka seuran maalivahtikaksikossa olisi paikka Veini Vehviläiselle.
Sopii myös odottaa, että taiturimaisen Severi Lahtisen nousuun lähtenyt kehityskäyrä jatkaa samaa rataansa. Reid Gardinerin lavasta sopii odottaa vähintäänkin 15-20 kihausta. Unohtamatta Jerry Turkulaista, joka on SM-liigan ihan parhaita laitahyökkääjiä. Kun vielä mainitsen Juuso Puustisen ja Robert Rooban, ei kai kukaan ole eri mieltä, ettei JYPin kokoonpanossa olisi laatua yllin kyllin.
Valmennus ja pelitapa
Vanha kettu Jukka Rautakorpi tuntee nahassaan, älykäs mies, että hänen olisi hieman pehmennyttävä ja annettava pelaajille pidempää liekanarua. Onnistuuko se? on kysymys, joka ratkaisee Rautakorven kohtalon ja tulevaisuuden liigavalmentajana.
Ounastelen, ja olen nähnyt merkkejä, mutta jokin intuitioni sanoo lisäksi, että Rautakorpi lähtisi kuin lähtisikin kontraamaan sitä oraalla olevaa uutta nopea kiekkokontrollilätkän trendiä, johon ovat sortumassa KalPa, TPS, Lukko ja mahdollisesti jopa Kärpät ja HIFK. Turhaahan Rautakorpi on kerryttänyt valmentamisesta valtavan kokemuspankin, jos hän ei äkkää, että nyt ei pidäkään lähteä mukaan koohottamiseen.
Sijoituksen spekulatiivinen pelivara
Vähältä piti, ei paljoa puuttunut, etten tuikannut JYPiä peräti kuuden sakkiin. En tohtinut, kun en ollut varma, saako Rautakorpi valmennettua hyvää ilmapiiriä ja pitääkö hän visusti JYPin poissa liikkeestä lähtevien kontrollilähtöjen tolkuttomuudesta.