Tänä syksynä poliisi on julkaissut useita tiedotteita, joissa varoitellaan erityisesti ikäihmisiä huijauksista. Lisäksi sosiaalisessa mediassa on liikkunut kertomuksia siitä, kuinka vanhempi väki on mennyt huijarin halpaan.
Video: Viime vuonna poliisi kertoi, että valepoliisien huijausyritykset ovat lisääntyneet ja rikosilmoituksia on kirjattu kiihtyvään tahtiin.
MTV Uutiset kokosi neljä viime aikoina puhuttanutta tapausta toimintaohjeineen.
Muotimessujen ylijäämästä jäikin paha mieli
Syksyn aikana Suomea kiertäneet "nahkatakkihuijarit" ovat puhuttaneet sosiaalisessa mediassa. Poliisin mukaan takkihuijauksia on tehty eri puolilla Suomea.
Tuorein tiedossa oleva tapaus sattui viime viikolla Espoossa, jossa iäkäs pariskunta joutui huijarin uhriksi. Miehen onnistui päästä vanhusten kotiin ja hän sai myytyä heille useamman takin keksityksi epäillyllä tarinalla.
Sosiaalisessa mediassa laajaa huomiota saaneen päivityksen tekijä ei halunnut kommentoida tapahtumaa tarkemmin MTV Uutisille, sillä tapahtuma oli aiheuttanut henkilöissä huolta ja pelkoa. Hän kuitenkin korosti haluavansa kertoa asiasta somessa, jotta muut eivät joutuisi samanlaisen huijauksen uhreiksi.
Syyskuussa Kymen Sanomat kertoi samankaltaisesta tapauksesta, joka sattui Karhulan S-marketin pysäköintipaikalla. Keski-ikäinen kotkalaismies osti siististi pukeutuneelta mieheltä muutaman takin, jotka olivat hienoissa kasseissa ja merkintöineen aidon oloisia.
Myyjä oli kertonut olleensa esittelemässä tuotteita Lappeenrannassa ja Imatralla ja olevansa lähdössä takaisin Milanoon Italiaan. Hän halusi myydä esittelytakit.
Kotona vaimo huomasi, että vaatteiden materiaali oli jotain aivan muuta kuin nahkaa.
– Olen minäkin kiertänyt maailmaa ja nähnyt monenlaista kauppiasta ja huijareitakin, mutta en koskaan tällaista. Oli hienot esitteet ja kaikki. Huolellinen huijaus minusta. Vähän kiirekin minulla oli, ja oikeastaan ne hienot puitteet saivat haksahtamaan, mies kommentoi lehdelle.
Mies teki takkihuijarista rikosilmoituksen.
– Kyllä tällaisen jäljille voidaan montakin kautta päästä. Oleellista on se, että ihmiset eivät häpeile ja peittele tällaisia erehdyksiäkään vaan ilmoittavat niistä poliisille. Kaikki tiedot voivat olla avuksi, opasti rikoskomisario Teemu Liikkanen Kaakkois-Suomen poliisista lehden haastattelussa.
Lue myös: Mökkitalkkari Kai pöyristyi remonttifirman vedätyksestä – 24 000 euron viemäriremontista selvisikin putkien putsauksella
Lompakot lähtivät kirppiksillä
Kesä on taskuvarkauksien kulta-aikaa, mutta pitkäkyntinen voi iskeä milloin tahansa.
Esimerkiksi viime viikolla Helsingin poliisi tiedotti saaneensa valmiiksi esitutkinnan kuudentoista lompakkovarkauden sarjasta. Rikoksista epäilty vuonna 1981 syntynyt nainen on tutkintavankeudessa. Naista epäillään myös seitsemästä maksuvälinepetoksesta ja yhdestä varkauden yrityksestä.
Esitutkinnassa selvisi, että nainen on toiminut yhdessä muutaman muun naisen kanssa. Heidät on etsintäkuulutettu. On kuitenkin mahdollista, että epäillyt rikoskumppanit ovat poistuneet maasta.
Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet kevään, kesän ja syksyn aikana eri puolilla Helsinkiä: keskustassa, Töölössä, Vallilassa, Malmilla, Itäkeskuksessa ja Kontulassa. Yksi epäillyistä varkauksista tapahtui vuosi sitten marraskuussa.
– Naiset tarkkailivat ja seurasivat pääasiassa vanhempia naisia esimerkiksi ostoskeskuksissa tai kirpputoreilla ja anastivat sitten lompakon. Seitsemässä tapauksessa varastetulla pankki- tai luottokortilla nostettiin rahaa jopa satoja tai tuhansia euroja, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kari Martikainen Helsingin poliisilaitokselta.
Nainen on myöntänyt teot kuulusteluissa.
– Poliisin tietojen mukaan rikoksista epäillyllä naisella on yhteys järjestäytyneeseen rikollisryhmään, joka tekee muun muassa lompakkovartauksia eri puolilla Eurooppaa.
Asia on siirtynyt syyteharkintaan.
Lue myös: Joskus lompakko voi löytyä yllättävästäkin paikasta! Näin työmaalta 30 vuoden jälkeen löytynyt lompakko palasi omistaja-Jannelle – "Vahva veikkaus, miten katosi aikanaan"
Puhelimen kautta huijari voi tulla myös kotiin
Puheluihin ja viesteihin liittyviin huijauksiin saattaa haksahtaa kuka tahansa, ikään tai asuinpaikkaan katsomatta. Huijari voi esiintyä esimerkiksi luottamusta herättävänä henkilönä, kuten pankin työntekijänä tai poliisina.
Suomen poliisita varoitetaan, että valepoliisit kalastelevat erityisesti ikäihmisten pankkikortti- ja verkkopankkitunnuksia. Huijarit vetoavat esimerkiksi erilaisiin keksittyihin rikosuhkiin, joiden perusteella pankkitilillä olevan varallisuuden väitetään olevan akuutissa vaarassa.
Keskiviikkona Oulun poliisi kertoi saaneensa valmiiksi esitutkinnan kahdessa isossa valepoliisijutussa. Molemmat rikossarjat siirtyvät syyttäjälle.
Yhdessä tapauksessa poliiseina esiintyneet huijarit soittivat iäkkäälle vanhukselle myöhään illalla. Soittoja jatkui läpi yön niin pitkään, että saivat vanhuksen verkkopankkitunnukset ja avainlukulistan tietoja.
Huijarit siirsivät vanhukselta 60 000 euroa toisille tileille.
Toisessa jutussa huijarit onnistuivat yhteensä viidessä huijausyrityksessä, joista he saivat siirrettyä 95 000 euroa.
51 huijausyritystä meni kuitenkin syystä tai toisesta mönkään.
Lue lisää: Valepoliisit huijasivat ihmisiltä satoja tuhansia euroja – soittivat vanhukselle läpi yön niin pitkään, että saivat pankkitunnukset
Verohallinto taas varoittaa liikkeellä olevasta veronpalautuksiin liittyvästä huijausviestistä. Verohallinto varoittaa ihmisiä avaamasta viestiä. Lisäksi viesti neuvotaan tuhoamaan.
Verohallinto kertoo Twitterissä, että huijausviesteillä kalastellaan yleensä luottokortti- tai tilinumerotietoja valheellisen veronpalautusilmoituksen turvin.
Huijarit hyödyntävät häikäilemättä tunnettuja ja luotettavia brändejä. Huijausviestejä on lähetetty esimerkiksi Shellin, Gigantin, S-Pankin, Lidlin sekä Prisman nimissä. Viesteissä on muun muassa lupailtu hulppeita lahjakortteja sekä kalasteltu pankkitunnuksia.
– Katsoin että mitä ihmettä, S-ryhmä lähettää minulle tekstiviestin. Hetken ihmettelin, mutta avasin sen. Ajattelin, että mahtavaa, kerrankin minäkin olen voittanut jotakin, "Anu" kertoi alkuvuodesta MTV Uutisille.
Lue myös: Kilahtiko puhelimeesi tällainen tekstiviesti? Shellin nimissä leviää ovelia, yksilöityjä huijausviestejä
Ensin vietiin sydän ja sitten rahat
Verkossa tapahtuvat rakkauspetokset ovat yleistyneet voimakkaasti viime vuosina, varoittaa Rikosuhripäivystys. Rakkauspetokselle on tyypillistä, että uhri saattaa rakastua oikeasti ja tulisesti, jolloin hänen on vaikea ymmärtää, että kaukainen rakastettu haluaakin vain hänen rahansa.
Usein rakastunut on iäkkäämpi henkilö, jolle seikkailu verkon maailmassa on uutta.
– Mies otti minuun yhteyttä sähköpostilla. Me keskustelimme kaikenlaisista asioista, se rönsyili Nobel-kirjailijoista talouteen ja maailman tilasta taiteeseen, "Elina" kertoi Rikospaikka-ohjelmassa aikaisemmin tänä vuonna.
Niin sanotut rakkaushuijaukset etenevät usein samalla kaavalla. Ensin viedään sydän ja sitten rahat. Rikosuhripäivystyksen mukaan huijari ottaa tavallisesti yhteyttä sosiaalisen median kautta. Lähes aina ensimmäinen rahan lähetyspyyntö tulee muutaman kuukauden viestittelyn jälkeen.
Rakkaushuijauksista keskusteltiin Huomenta Suomessa kesäkuussa. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.
8:51
Uhriksi voi joutua kuka tahansa. Kuitenkin 90 prosenttia rakkaushuijausten uhreista on naisia ja lähes kaikki ovat 45–74-vuotiaita. Lähes kaikki uhrit ovat yksinasuvia.
– Rakkauspetokset ovat laaja kansainvälinen rikollisuusongelma ja aiheutetut rikosvahingot ovat valtavia. Kyse on järjestäytyneestä rikollisuudesta, jonka lisäksi Suomessa riittää yksityisyritteliäisyyttä niin mies- kuin naishuijareiden osalta, kuvaa poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta.
Rikoksen tekijät ovat yleensä erittäin taitavia sekä ihmistuntijoina että tietoverkon hyödyntäjinä. He käyttävät häikäilemättömästi hyväksi ihmisten luonnollista tarvetta löytää seuraa tai elämänkumppani.
– Petoksen uhrin voi olla aluksi vaikea tunnistaa, onko kyse tavallisesta tutustumisesta toiseen ihmiseen vai ammattirikollisen huijausyritys, kertoo Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg.
Lue myös: Asiantuntija: ”Selvä merkki siitä, että jotakin on pielessä” – Netin rakkaushuijari välttelee suoria videopuheluita
Miten toimia, jos huomaa haksahtaneensa?
Huijareita ja huijausmekanismeja on erilaisia, mutta tavoite on usein sama. Huijarit yrittävät tavalla tai toisella päästä käsiksi huijattavan rahoihin.
Joskus huijarit yrittävät kalastella luottokorttitietoja, joskus taas pankkitunnuksia. Myös puhelinnumeron avulla tehtävät palvelusopimukset ovat yleisiä.
– Se, mitä tällaiseen huijausviestiin lankeamisesta seuraa, riippuu täysin siitä, mikä porukka on kyseessä ja millaisia rahastusmekanismeja he osaavat, sanoo F-Securen johtava tutkija Jarno Niemelä.
Jos huijari onnistuu saamaan luottokortin numeron, on syytä ottaa välittömästi yhteyttä pankkiin, jotta epäilyttäviin maksutapahtumiin voidaan puuttua.
– Kun ottaa välittömästi yhteyttä pankkiin, sen jälkeen on lainopillisesti turvassa kaikilta vääriltä laskutuksilta. Se on todella tärkeää.
Jos taas epäilee joutuneensa rakkauspetoksen uhriksi kannattaa rahahanat sulkea välittömästi, neuvoo Rikosuhripäivystys. Lisäksi uhrin kannattaa ottaa yhteyttä omaan pankkiinsa ja tehdä rikosilmoitus poliisille.