Legendaarisesta kokkiohjelmasta on noussut jopa Michelin-tähden napanneita huippukokkeja.
Kokkisota -ohjelma pyöri alun perin MTV3-kanavalla vuoteen 2004 asti. Ohjelmaa juonsi Sikke Sumari ja jokaisessa jaksossa oli kaksi kokkia, joille työpareiksi saapui julkisuuden henkilöitä alle 10 euron arvoisten yllätysruokakassien kanssa .
Kokkeina nähtiin muun muassa Hans Välimäki, Jyrki Sukula ja Markus Maulavirta. Vaikka kaikki muistavat myös Patakakkosen, kokkisota oli ensimmäinen ohjelma, jossa kokit kilpailivat toisiaan vastaan. Studioyleisö sai päättää kumpi joukkue vie voiton ja ohjelma oli kokkausvinkkien antamisen ohella viihdyttävä koko perheen ohjelma.
Ohjelma oli täynnä legendaarisia hetkiä, jotka Sumari hoiti hyvällä huumorilla ja rautaisella otteella: Kata Kärkkäinen ja strutsinmuna, Andy McCoyn vierailu ja Sarasvuon & Stillerin lyöttäytyminen kahdestaan kokkeja vastaan. Ohjelman myötä tv-katsojien suosioon nousi monia uusia kokkeja, muun muassa Hans Välimäki, Jyrki Sukula ja naiskatsojat hurmannut Harri Syrjänen.
– Ruoka oli kärkenä, mutta kyllä kokilla piti olla keittiötaitojen ohella myös sana hallussa. Piti pystyä tekemään hyvää ruokaa nopeasti ja olemaan viihdyttävä samaan aikaan, Sumari muistelee MTV.fi:lle.
– Olihan se kaikkien kokkiohjelmien äiti, ja siellä heitettiin hyvää läppää. Kokin ammattia boostattiin ja heidät tuotiin keittiöiden hämärästä parrasvaloihin. Jopa lapset innostuivat kokkaamaan tämän ohjelman saattelemana.
Ohjelman tuominen tähän aikaan tulee asettaa myös kokeille uusia haasteita. Sumari allekirjoittaa, että kokeilta vaaditaan entistä enemmän osaamista, erityisesti raaka-aineiden suhteen.
– Nykyään on markkinoilla toinen toistaan eksoottisempia ruoka-aineita. Tämä voi tuottaa tenkkapoon jopa huippukokeille; kaikki raaka-aineet eivät välttämättä ole heille niin tuttuja. Vaikka toki myös kokkien osaaminen on entistä paremmalla tasolla, Sumari pohtii.