Eteläisessä Kiinassa kasvatetaan jättimäisiä sikoja, jotka voivat kasvaa jopa 750-kiloisiksi. Asiasta uutisoi uutistoimisto Bloomberg ja ensimmäisenä Suomessa Kauppalehti.
Suomessa käytetään apuna koiria sikaruton torjunnassa.
1:55
Afrikkalainen sikarutto on piinannut kiinalaisia sianlihan tuottajia tänä vuonna. Sikaruton myötä suuri osa maan sioista on kuollut, joko taudin aiheuttamaan verenvuotokuumeeseen tai teurastukseen, kun taudin leviämisitä on yritetty hillitä.
Sikaruton aiheuttama lihanpuute näkyy kuluttajien kukkarossa. Sianliha on tänä syksynä ollut Kiinassa kalliimpaa kuin koskaan. Kysyntää on yritetty korvata ulkomaalaisella tuonnilla, mutta se ei riittänyt.
Kiinalaiset rakastavat sianlihaa ja maa onkin maailman suurin sianlihan tuottaja ja kuluttaja. Puolet maailman sianlihasta syödään Kiinassa, mikä toissa vuonna merkitsi 54,8 miljoonaa tonnia lihaa.
Ruttokriisi kasvattaa sikojen kokoa
Lihanpuute on saanut viljelijät kasvattamaan entistä suurempia sikoja. Kiinassa sian keskimääräinen teuraspaino on noussut 110 kilosta 140 kiloon. Luoteisessa Jilinin provinssissa sikojen keskimääräinen teuraspaino on noussut jo 200 kiloon.
Bloombergin haastattelema sikafarmari Zhao Hailin kertoo, että kasvattajat pyrkivät kasvattamaan sioistaan niin suuria kuin mahdollista.
Eteläisissä maakunnissa sioista kasvatetaan vielä paljon tätäkin suuremmiksi. Guangxin maakunnassa siat kasvavat yli 500-kiloisiksi ja jopa 750-kiloisista yksilöistä on raportoitu.
Vertailun vuoksi jääkarhunaaras painaa yleensä noin 300 kiloa. Uros voi kasvaa jopa 600-kiloiseksi.
Jättimäisen kasvatuksen taustalla on myös viljelijöiden toimeentulo. Viljelijä voi saada 500-kiloisesta siasta teurastettaessa jo 10 000 juania (vajaat 1300 euroa), mikä vastaa osassa Kiinaa kolmen kuukauden keskipalkkaa.
Valtiovalta vaatii tuotannon palauttamista
Pientilallisten lisäksi sikojen koon kasvattamisen ovat ottaneet tavoitteekseen myös suuret lihantuottajat Wens Foodstuffs Group ja Cofco Meat Holdings, koska ne uskovat isompien sikojen lisäävän yritysten tuottoja.
Lue myös: Bulgaria ja Romania taistelevat nopeasti leviävää sikaruttoa vastaan – Suomessa viranomaiset ovat varpaillaan
Kiinan varapääministeri Hu Chunhua arvioi, että sianlihanpuute tulee jatkumaan vielä ainakin kuukausia. Hun arvion mukaan maa tarvitsisi tämän vuoden jopa 10 miljoonaa tonnia tuontilihaa.
Se on enemmän, kuin koko maailmanmarkkinoilla on kaupan loppuvuoden aikana. Hu kehottikin sikarutossa eläimensä menettäneitä kasvattajia aloittamaan lihantuotannon uudelleen niin pian kuin mahdollista. Hu asetti tavoitteeksi lihantuotannon palautumisen normaaliksi ensi vuoden aikana.
Pienkasvattajien ongelmaksi on kuitenkin muodostunut se, että sikaruton myötä myös emakoiden ja porsaiden hinta on noussut niin korkealle, että tuotannon uudelleen aloittamisesta on tullut liian kallista.
Lähteet: Bloomberg, Kauppalehti, Maaseudun Tulevaisuus, WWF