MTV selvitti: Näin paljon sinilevä voi romahduttaa mökin arvoa

Syyshelteet ovat jatkaneet sinileväongelmaa. MTV selvitti, miten se vaikuttaa mökkikauppaan merimaisemissa.

Kuinka terveydelle haitalliset sinilevä ja punkit vaikuttavat ihmisten halukkuuteen hankkia mökki merenrannalta? 

MTV Uutiset kysyi asiaa konkarikiinteistönvälittäjiltä, jotka tekevät työtään Varsinais-Suomessa. Asia on nyt ajankohtainen, kun syyskuun helteet ovat saaneet sinileväkukinnot riehaantumaan. 

Esimerkiksi Turun saaristo on tunnettu mykistävästä kauneudestaan, mutta toisaalta lämpimät syksyt ovat pahentaneet sinileväongelmaa ja alueella vipeltää myös paljon punkkeja. Puutiaiset eli punkit levittävät kahta tautia, borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. 

– Erityisesti sinilevästä kysellään välittäjiltä paljon, mutta punkeista vähemmän, kertoo kiinteistönvälittäjä Pertti Salonen Saaristovälittäjä Oy:stä Paraisilta.

Koira ja pikkulapset saavat harkitsemaan kaksi kertaa

Konkarivälittäjät arvioivat, että lapsiperheet eivät välttämättä edes lähde etsimään merenrantamökkiä. 

Useimmiten syynä on raha, mutta myös sinilevä voi ratkaista ostopäätöksen, mikäli perheessä on pikkulapsia ja vaikkapa koira. Ripulia, kutinaa ja kuumetta aiheuttava sinilevä ei innosta, jos vedessä halutaan viettää aikaa aktiivisesti. 

Joskus mökin näyttötilaisuutta saatetaan siirtää. Harva välittäjä esittelee mielellään kohdetta, jonka rannassa lilluu haiseva sinileväpuuro. Moni mökkikauppa tehdään jo varhain keväällä, jolloin sinilevää ei vielä ole. 

– Mutta esimerkiksi tänä vuonna heinäkuu oli oikein vilkas kaupallisesti saarikohteissa, toteaa kiinteistönvälittäjä Oskari Tuominen LKV Tuomiset Oy:stä Naantalista.

Vaikeassa levätilanteessa on mahdollista, että merenrantapaikasta ei saada samaa hintaa kuin levättömästä samanlaisesta kohteesta. Esimerkiksi 200 000 arvoinen mökkipaikka saattaakin sinilevän vuoksi olla vain 140 000 euroa.

Katso ylhäältä videolta arvio siitä, kuinka paljon sinilevä voi pudottaa merenrantamökin hintaa!

Lue myös:

    Uusimmat