MTV Sport niputtaa viikoittain SM-liigan onnistujat ja epäonnistujat. HIFK:n huippusentteri Teemu Ramstedt on antanut vahvan näytön osaamisestaan tämän kevään pudotuspeleissä. Taitoniekka ei ole peitellyt tavoitteitaan tulevaisuuden suhteen ja ensi kaudella hänet nähdään todennäköisimmin KHL:ssä.
Topit
1. Teemu Ramstedt, HIFK
HIFK:n ykkössentterin pään kestävyyttä ei tarvitse enää miettiä. Ramstedt tunnettiin aiemmin pelaajana, joka pudotuspeleissä sulaa kilpaa keväthankien kanssa. Viimeistään tämä kausi on osoittanut nämä puheet vääriksi. Viime viikolla HIFK pelasi kolme peliä, ratkaisevan välieräottelun JYP-sarjassa sekä kahdesti Tapparaa vastaan finaaleissa. HIFK teki yhdeksän maalia, joista Ramstedt syötti kuusi ja oli mukana myös seitsemännen osuman rakentelussa. Siinä sivussa petojoukkueen kiekollisen pelin kapellimestari kipusi pudotuspelien pistepörssin ykköseksi. Ensi kaudeksi miehen tie vie KHL:ään.
2. Tappara ja Jussi Tapola
Tappara raivasi tiensä SM-liigan finaaleihin neljäntenä keväänä perätysten. Se on todella kova suoritus ja vahva näyttö myös päävalmentaja Jussi Tapolan osaamisesta. Syksyllä 2014 Tapolaa riepoteltiin julkisuudessa rajusti ja hänelle oltiin antamassa potkuja monelta taholta. Niin vain Tapola joukkoineen selvitti vaikeudet edeten viime keväänä finaaleihin ja toistaen saman tempun nyt. Tappara kukisti välierissä Kärpät dramaattisten vaiheiden jälkeen. Nyt edessä on vielä viimeinen koetinkivi eli finaalivastus HIFK.
3. Kärpät ja Lauri Marjamäki
Kahden viime kevään mestari Kärpät syöstiin vallasta, mutta helpolla pohjoisen pojat eivät nahkaansa myyneet. Kärpät pelasi välierissä urhoollisesti Tapparaa vastaan, mutta joukkue ei ollut aivan yhtä stabiili kuin mestaruusvuosina. Pronssiottelu ei näyttänyt kiinnostavan, mutta kotiyleisön tuki ja kannustus herättivät joukkueen ja Kärpät otti lopulta pronssilätkät JYPin nenän edestä melko helpolla. Marjamäki voitti kolmen vuoden aikana kaksi kultaa ja yhden pronssin Kärpissä - se on kiistaton näyttö osaamisesta. Oulussa alkaa uuden rakennustyö Kai Suikkasen johdolla, kun taas Marjamäki siirtyy Leijonien peräsimeen.
4. Finaalihuuma
Kauden huipennus on saanut ansaitsemansa huomion. Finaalit kiinnostavat Helsingissä, sillä HIFK:n kahden ensimmäisen kotifinaalin liput myytiin loppuun 20 minuutissa. Viides finaalipeli varmistui lauantaina. Sen matsin piletit tulivat myyntiin sunnuntaina ja ne loppuivat nopeasti. Toista finaalia Tampereella lauantaina oli todistamassa täysi tupa eli 7300 henkeä. Myös perjantain neljännen finaalin liput ovat jo löytäneet omistajansa.
5. JYP
JYPille ja sen faneille jäi tästä kaudesta huono maku, sillä kaksi viimeisintä peliä päättyi tappioon. Samalla on muistettava, ettei JYPillä ollut välierissä palaa HIFK:ta vastaan ja pronssipelissä lataus ei aivan riittänyt loppuun saakka. Silti neljän sakkiin yltäminen on kova suoritus. Viimeisen kahdeksan vuoden aikana JYP on ollut neljän parhaan joukossa seitsemän kertaa. Se tekee hurrikaaniseurasta yhden sarjan menestyneimmistä ja pienestä on kasvanut ainakin keskisuuri tekijä. JYPin jatkuvuudesta ja hyvästä työstä voisi ottaa moni mallia.
Flopit
1. Pronssiottelu
Viime perjantai sen jälleen todisti, ettei pronssiottelu liiemmin kiinnosta pelaajia tai yleisöä. Kärpät ja JYP nuhjasivat pari erää, kunnes oululaiset innostuivat pelaamaan hetkeksi vieden mitalit. Kärppä-luotsi Marjamäki puki sanoiksi monen ajatuksen: pronssipeli on huippu-urheilijoiden kiduttamista. Kahden pettyneen, finaaleista tippuneiden joukkueiden kiusaaminen on aivan turhaa. Pronssilätkät voisi jakaa runkosarjasijoituksen perusteella.
2. Veini Vehviläinen, JYP
Kulunut kausi jätti Vehviläisen ylle ison kysymysmerkin. Veskarilupaus väläytteli runkosarjassa, mutta kovissa paineissa hän ei pystynyt torjumaan toivotulla tasolla. Nuorten MM-kisoissa Vehviläinen menetti ykkösvahdin paikan Kaapo Kähköselle. JYPin riveissä kokenut Tuomas Tarkki sai päävastuun pudotuspeleissä ansaitusti. Vehviläinen pääsi kehiin pronssipelissä, mutta hän ei pystynyt auttamaan JYPiä mitaleille. Tarkki ei jatka Jyväskylässä, joten JYPin on haalittava kokenut veskari. Vehviläinen on edelleen lupaava ja hänessä on aineksia huippuvahdiksi, mutta JYP ei voi ensi kaudella laskea pelkästään hänen varaansa.
3. Jan-Mikael Järvinen, Tappara
Tapparan kakkossentteri ei ole ollut aivan sillä tasolla, mitä mieheltä on parhaimmillaan nähty. Kiekollisesti taitava Järvinen on sortunut yllättävän usein vääriin ratkaisuihin pelivälineen kanssa. Järvinen on Tapparan hyökkäyspelin tärkeimpiä rakentajia, mutta varsinkin finaaleissa onnistumiset ovat jääneet vähiin. Häneltä vaaditaan pikaista parannusta, jottei Tapparan maalinteko tasaviisikoin ole vain ykkösvitjan harteilla.
4. Roope Hintz, HIFK
Minne on hukkunut pudotuspelit hyvin aloittanut Hintz? Juonikas hyökkääjä johtaa HIFK:n kakkosketjua. Viime pelit se on kuitenkin ollut petojoukkueen heikoin lenkki. Etunenässä Hintzilla ja Mika Partasella riittää petrattavaa. Hintzin pelaaminen on varovaisen oloista, aivan kuin hän pelkäisi ottaa vastuuta. Pitää toki muistaa, että hän oli syksyllä pitkään sivussa ja on edelleen nuori pelaaja, mutta häneltä kaivataan miehekkäämpiä otteita.
5. Finaalien ottelurytmi
Finaalit käynnistyivät tuplapeleillä perjantaina ja lauantaina. Tämän jälkeen happea vedetään sunnuntai ja maanantai, kunnes vuorossa on kolmas finaaliottelu tiistaina. Sitten on jälleen kaksi välipäivää ja tuplapelit perjantaina ja lauantaina. Ottelurytmi on todella erikoinen eikä sen laadinnassa ole menty urheilullisuus edellä, vaan uskottu viikonloppupelien vetovoimaan ja kaljanmyynnin lisääntymiseen. Esimerkiksi Ruotsissa finaalit avattiin tuplapeleillä lauantaina ja sunnuntaina. Seuraavat pelipäivät ovat tiistai, torstai ja sunnuntai. Tässä on jo selvää logiikkaa, mutta SM-liigassa ajattelua ohjaavat vain mahdollisimman isot tulovirrat.