Saksa oli toisen maailmansodan aloittaja ja häviäjä. Silti maassa juhlitaan suursodan loppumisen 75-vuotispäivää vapautuksen päivänä, kertoo MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola.
Maailma muistaa tänään tasan 75 vuotta sitten loppunutta toista maailmansotaa, kun Natsi-Saksa antoi virallisen antautumisensa. Adolf Hitler oli tehnyt itsemurhan bunkkerissaan jo aiemmin, eikä diktaattoria enää ollut.
Lue myös: Hitlerin viimeiset hetket paljastavat: Näin epätoivoinen diktaattori päätyi lopulliseen ratkaisuunsa tasan 75 vuotta sitten
Päivä on merkittävä, mutta juhlallisuudet jäävät Saksassa tänä vaatimattomiksi koronaviruspandemian vuoksi.
– Kyllä tätä muistetaan Saksassakin vapautuksen päivänä, sanoo MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola Berliinistä.
Sota ja sen jäljet näkyvät yhä Berliinissä. Saksassa pidetään tärkeänä, ettei sotaa ja sen syitä unohdeta.
– Saksalainen media pitää erittäin hyvää huolta siitä, että sotaan liittyvät päivät dokumentoidaan ja muistetaan. Täällä järjestetään paljon muistotilaisuuksia sekä juutalaisten kansanmurhaan liittyen että muutoinkin. Saksa pitää minusta hyvän huolen siitä, että suuri yleisö on tietoinen siitä, mitä sodan aikana tapahtui.
Piuholan haastattelema sotahistorioitsija Jörg Morré näkee asian niin, että lapsille ja nuorille ei saa jättää kertomatta synkkiäkään asioita.
– Tätä ei saa unohtaa.