Some täyttyi naisten mustavalkoisista voimaantumiskuvista, todellisuudessa haasteella traaginen tausta – tästä on kyse

challengeaccepted_kuvitus
AOP
Julkaistu 30.07.2020 22:13
Toimittajan kuva
Salla Hekkala

salla.hekkala@mtv.fi

Mustavalkoisten kuvien yhteydessä on yleensä nähty aihetunniste #challengeaccepted.

Kesällä sosiaalinen media ja erityisesti Instagram täyttyivät mustavalkoisista kuvista, joiden yhteydessä puhuttiin naisten voimaannuttamisesta. Moni haastoi ystävänsä ottamaan osaa kampanjaan ja käytti aihetunnisteita #challengeaccepted, #womensupportingwomen ja #blackandwhitechallenge.

Myös moni julkisuuden henkilö Suomessa ja maailmalla osallistui haasteeseen.

Monelle haasteeseen osallistujalla ei ollut kuvan yhteydessä aihetunnisteita pidempää saatetekstiä. Yleisin kuvien yhteydessä esiintynyt aihetunniste on #challengeaccepted ja toimittajat ovatkin pyrkineet selvittämään aihetunnistee historiaa ja syytä sille, miksi se leviää nyt niin kovalla vauhdilla.

The New York Timesin mukaan aihetunnistetta on käytetty ainakin jo vuonna 2016, jolloin sen alla levitettiin "syöpätietoisuutta". Vuosien mittaan aihetunniste on noussut pintaan erilaisissa yhteyksissä, joskus vain julkaisijoiden tarkotuksena "lisätä positiivisuutta".

Syystä sille, miksi mustavalkoiset kuvat ja aihetunniste #challengeaccepted nousivat pinnalle juuri tänä kesänä ei olla päästy täyteen yksimielisyyteen. Ainakin Suomessa moni kuitenkin muistuttaa kuvan yhteydessä turkkilaisten naisten kohtaamasta lähisuhdeväkivallasta. Myös The New York Timesissa kerrotaan, että aihetunnisteen lisääntynyt käyttö on ollut pitkälti lähtöisin Turkista.

Kaikille kuvan julkaisseillekaan haasteen alkuperä ei ole ollut aivan selvä. Yle kertoi muun muassa toimittaja Maria Veitolan muokanneen kuvansa saatetekstiä jälkikäteen. Nyt Veitola muistuttaa kuvan saatetekstissä myös Turkin naisten tilanteesta.

Länsimaalaisten naisten mustavalkoiset haastekuvat ovat myös herättäneet kritiikkiä. Ärsytystä on herättänyt muun muassa Turkissa käytettyjen muiden selkeämmin naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastustavien aihetunnisteiden pudottaminen sekä ylipäätään kauniilla kuvilla kampanjointi ilman pyrkimystä esimerkiksi varainkeruuseen tai muuhun uhrien auttamiseen.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat