Sotilasliitto Nato on aloittanut suuren määrän sotaharjoituksia eri puolilla Eurooppaa. Nato-joukot harjoittelevat parhaillaan laajasti mm. Baltiassa, Puolassa ja Romaniassa.
Sotaharjoittelu on lisääntynyt viime aikoina selvästi niin Nato-maissa ja Venäjällä kuin Suomessakin. Sotilasprofessorin mukaan Suomi on jo oman harjoituskapasiteettinsa ylärajoilla.
Eurooppa on tällä hetkellä sotaharjoituksia täynnä. Nato harjoittelee ympäri vuoden, mutta kesäkuu on erityisen vilkas ajanjakso.
Ohjuspuolustusta ja sukellusvenesodankäyntiä
Latviassa on käynnissä Summer Shield -harjoitus jossa treenataan ilmavoimia ja tiedustelua. Romaniassa, Bulgariassa ja Unkarissa puolestaan on meneillään Saber Guardian, maavoimien harjoitus jossa on lähes 30 000 sotilasta lukuisista eri maista. Puolassa on käynissä samanaikaisesti ilma- ja ohjuspuolustusharjoitus Tobruq Legacy sekä erittäin nopean toiminnan joukkojen harjoitus Noble Jump.
Itämerellä alkaa ensi viikolla Baltops-merisotaharjoitus, jossa mukana ovat liki kaikki Itämeren ympärysmaat - myös Suomi ja Ruotsi. Norjassa puolestaan harjoitellaan Dynamic Mongoose -operaatiossa sukellusvenesodankäyntiä.
Aluepuolustusharjoitukset tekivät paluun
- Tämä tarkka ajankohta tämän vuoden sisällä ja harjoitusten määrä johtuvat siitä, että meneillään on koulutusvaihe, niin Suomessa kansallisesti kuin muillakin mailla, toteaa Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori, dosentti Jyri Raitasalo.
- Tietysti viime vuosina on tapahtunut käänne eli suhteiden heikentyminen Venäjän ja länsimaiden välillä. Kyllä tässä mielessä Nato on palauttanut omaan alueeseen ja aluepuolustukseen liittyvien harjoitusten sarjan Eurooppaan.
Myös Venäjä pitää kesällä suuret sotaharjoitukset. Tsentr 2019 -harjoitus pidetään arktisella alueella haastavissa olosuhteissa.
Suomikin harjoittelee liki maksimitasolla
Harjoittelu on lisääntynyt selvästi Suomessakin. Suomi osallistuu tänä vuonna liki yhdeksäänkymmeneen kansainväliseen koulutus- ja harjoitustapahtumaan. Sotilasprofessorin mukaan se on jo Suomen harjoittelumahdollisuuksien ylärajalla.
- Kyllä harjoitustoiminta on lisääntynyt, voisi sanoa että nyt ollaan aika lailla siellä maksimirajalla, Raitasalo toteaa.
- Tätä suurempia harjoitusmääriä ei varmaan tulla jatkossa näkemään. Ehkä jatkossa kuitenkin katsotaan tarkemmin mitkä olisivat sellaisia tulevaisuuden harjoituksia, joissa harjoitellaan sellaisia asioita joita nimenomaan puolustuskyky Suomessa edellyttää, Raitasalo muotoilee.
Sekin tarkoittaa paluuta hyvin perinteiseen puolustuskäsitykseen, jossa päähuomio on aluepuolustuksessa eikä esimerkiksi kansainvälinen kriisinhallinta.