Korkein oikeus on tehnyt Australiassa päätöksen, jonka mukaan hedelmöityshoitoihin siemennestettään luovuttanut mies on hoitojen myötä syntyneen lapsen virallinen isä.
Australian korkein oikeus antoi tällä viikolla historiallisen päätöksensä lähes 15 vuoden oikeustaisteluiden päätteeksi, uutisoi muun muassa The Guardian.
Siemennestettään hedelmöityshoitoihin luovuttanut australialaismies vei tapauksen oikeuteen jo vuonna 2006, sillä hän koki olevansa hoitojen myötä syntyneen lapsen virallinen isä ja näin ollen myös oikeutettu vaikuttamaan lapsen elämää koskeviin päätöksiin.
Lapsen äiti halusi muuttaa Uuteen-Seelantiin
Oikeudessa kävi ilmi, että spermanluovuttajana toiminut isä oli ollut läsnä lapsen elämässä. Tilanne muuttui kuitenkin ongelmalliseksi, kun lapsen äiti halusi muuttaa lapsen kanssa Uuteen-Seelantiin.
Lapsen isä ei suostunut tähän, vaan päätti riitauttaa tapauksen oikeudessa.
Suurin kysymys oli, noudatetaanko tapauksen käsittelyssä Uuden Etelä-Walesin osavaltion vai Australian liittovaltion lakia.
Osavaltion ja liittovaltion lait erosivat toisistaan
Uuden Etelä-Walesin osavaltion lakipykälien mukaan spermanluovuttajana toiminut mies ei ollut lapsen virallinen vanhempi.
Australian liittovaltion laissa mies taas katsottiin lapsen viralliseksi isäksi, sillä hän oli tämän biologinen vanhempi ja osallistui lapsen elämään.
Asiasta väännettiin Australian jokaisessa oikeusasteessa, kunnes tapaus ratkesi lopulta korkeimmassa oikeudessa miehen hyväksi.
– Enemmistön mielestä ei ole mitään syytä kumota alempien tuomioistuinten päätöstä siitä, että mies on lapsen virallinen isä, korkeimman oikeuden tuomiossa todettiin.
Hedelmöityshoidoilla mahdollistetaan raskaaksi tuleminen joko lapsettomalle pariskunnalle, naisparille tai niin sanotulle itselliselle naiselle.