Vuodetut asiakirjat ja työntekijöiden haastattelut paljastavat ruotsalaisen musiikkipalveluyhtiö Spotifyn kärsivän sisäisestä kriisistä, kertoo ruotsalainen uutissivusto Breakit.
Breakit sanoo haastatelleensa Spotifyn nykyisiä ja entisiä työntekijöitä Ruotsissa ja Yhdysvalloissa.
Haastattelujen ja vuodettujen asiakirjojen pohjalta on paljastunut, että yhtiön HR- ja rekrytointiosastoilta on lähtenyt ainakin 20 työntekijää syrjinnän ja yleisen tyytymättömyyden vuoksi. Osa työntekijöistä irtisanoutui itse ja osalle näytettiin ovea yhtiön puolesta.
Business Insider -lehden mukaan syynä osaston työntekijäongelmiin on yhtiön maailmanlaajuisen HR-osaston johtaja Katarina Berg.
– Hän on hankala, moni on lopettanut työssä hänen takiaan. Osastolla oli selkeä jako hänestä pitäviin ja häntä vihaaviin ihmisiin, yksi entinen työntekijä kertoi Breakit -sivustolle.
Berg on puolustautunut kertomalla työympäristön uudelleenorganisoinnin tuottaneen hyviä tuloksia. Tammikuussa 2016 tehdyssä tutkimuksessa Spotifyn HR-osasto sai hänen mukaansa jopa hieman keskimääräistä paremmat arvosanat.
Riitaa, selkäänpuukotusta ja sairaslomia
Työntekijöiden mukaan osastolla oli vakavia riitoja esimiesten kanssa, syrjimistä sekä sisäistä valtataistelua. Osa työntekijöistä piti sairaslomia huonojen työolojen vuoksi.
Breakit sai käsiinsä myös henkilöstön hyvinvointia selvittäneen kyselyn tulokset. Vastauksista ilmenee, että HR-osastolla työntekijät kokivat selvästi muita osastoja enemmän selkäänpuukotusta, syrjintää ja työtaakan epätasaista jakautumista.
Spotify on pitkään ollut nuorien toivetyöpaikkojen kärjessä. Nopeasti kasvava yhtiö palkkaa Bergin mukaan jopa 100 uutta työntekijää kuussa.
Spotifyn sisäisestä kriisistä kertoi Suomessa ensimmäisenä Talouselämä.