Luottoluokittaja Fitch on laskenut Suomen luottoluokitusta parhaasta kolmen A:n luokituksesta tasolle AA+ vakain näkymin.
Fitch perustelee ratkaisuaan Suomen heikoilla kasvunäkymillä ja velalla, jotka eivät enää oikeuta AAA-luokitukseen. Lisäksi Fitch pitää arviossaan Suomea pienenä maana, jonka talous on hyvin altis ulkoisille vaikutuksille.
Jo aikaisemmin luottoluokittaja Standard & Poor's laski luokituksen tasolle AA+. Paras kolmen A:n luottoluokitus Suomella on edelleen Moody'silta.
– Sinne meni Suomen toinen huippuluottoluokitus. Valitettavasti tämäkään tuskin toimii herätyksenä ongelmiemme syvyydestä, kommentoi Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich luottoluokituksen laskua Twitterissä.
Hän uskoo, ettei Suomella ole vuoden päästä enää yhtään kolmen A:n luokitusta jäljellä.
Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) mielestä Suomea ulkopuolelta arvioivien usko maan uudistuskykyyn on alkanut hiipua.
Hänen mukaansa Suomen tähän asti mallikas luottoluokitus ei ole tarkoittanut sitä, että Suomen kehityssuuntaa pidettäisiin vakaana, vaan Suomen julkinen velka on eurooppalaisittain kestämättömällä uralla. Luokitukset ovat perustuneet siihen, että Suomen uudistuskykyyn on luotettu.
– Niihin on sisäänrakennettu muutoksen pakko, Stubb kirjoittaa blogissaan.
Julkinen talous syyniin
Stubbin mielestä luottoluokituksen heikkeneminen on huolestuttavaa myös siksi, että kaikilla muilla suurilla Pohjoismailla on paras mahdollinen luokitus.
Suomi on hyötynyt, kun se kuuluu Pohjoismaihin, joiden ajatellaan aina hoitavan asiansa hyvin.
– Mutta jos luottamus Suomen kykyyn uudistaa talouttaan ja tasapainottaa julkistalouttaan järkkyy, voi kestää hyvin hyvin kauan ennen kuin olemme taas ulkomaailman silmissä osa luotettavaa pohjoismaista perhettä.
EU-komissio lähetti aiemmin viikolla Suomelle kirjeen, jossa se kehotti maata noudattamaan julkista velkaa ja alijäämää koskevia kriteerejä. Komissio aloittaa Suomen julkistalouden tarkemman tutkinnan, jos viime vuotta koskevat ennakkoarviot pitävät paikkansa.
Stubbin mukaan tutkinta voi johtaa pitkäaikaisiin kontrolleihin, jotka voivat pahimmillaan rajoittaa Suomen poliittista päätösvaltaa.