Pohjois-Karjalan pelastuslaitos on saanut valmiiksi selvityksen Joensuussa suksivoidetehtaan palosta. Yksi ihminen sai tulipalossa vakavia vammoja ja kaksi muuta loukkaantui.
Joensuun Käpykankaalla sijaitseva suksivoidetehdas tuhoutui tulipalossa vuosi sitten marraskuussa 2021.
Palo sai mediassa runsaasti näkyvyyttä, ja pelastuslaitoksen mukaan ainekset paljon pahempaankin olivat kasassa.
Poliisin käynnisti palon jälkeen esitutkinnan epäillyistä työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta.
Poliisin mukaan oli syytä epäillä sitä, että palon syttymiseen sekä siitä aiheutuneisiin henkilövahinkoihin ovat vaikuttaneet tuotantotiloissa käytetyt aineet, tarvikkeet, työmenetelmät tai niiden yhteisvaikutus.
Lue myös: Joensuussa sammutetaan suksivoidetehtaan tulipaloa, savusta aiheutuu vaaraa ympäristölle – yksi saanut vakavia vammoja
Huomiota kalustoon ja veden saatavuuteen
Pohjois-Karjalan pelastuslaitos on käynyt vuoden aikana läpi oman toimintansa tilanteessa saamansa palautteen ja kokonaisuuden hahmottamisen takia.
– Selvityksen mukaan tulipalon nopea kehittyminen herkästi höyrystyvien ja palavien aineiden takia vähensi pelastustoiminnan onnistumistodennäköisyyttä merkittävästi, pelastuslaitos tiedottaa.
– Lisäksi alkuvaiheessa ensimmäisen pelastusryhmän liian pieni kokoonpano hidasti tehokkaan sammutustoiminnan aloittamista.
Pelastuslaitoksen taktiset toimet olivat selvityksen mukaan kuitenkin oikein suunnattuja.
– Selvitys vahvisti pelastuslaitoksen aiempaa käsitystä siitä, että tämänkaltainen suuri rakennuspalo vaatii heti alkuvaiheessa riittävästi voimaa ensi-iskuun, että voimakas tulipalo kyetään saamaan hallintaan ja sammuttamaan, pelastusjohtaja Markus Viitaniemi toteaa tiedotteessa.
Huomiota selvityksessä kiinnitettiin myös muun muassa alueen sammutusvesijärjestelmään, joka ei ollut riittävän helposti käyttöönotettavissa pitkän välimatkan takia.
– Pelastuslaitoksen oma vedenkuljetuskyky on turvattava kalustohankintojen avulla, ja lisäksi on kehitettävä riskikohteiden sammutusvesijärjestelmiä yhteistyössä vesihuollon kanssa.
Lue myös: Suksivoidetehdas roihusi Joensuussa – poliisilla esitutkinta työturvallisuusrikoksesta sekä vammantuottamuksesta
”Viestintäpaine pelastustoiminnanjohtajille ylikuormittava”
Tiedotteen mukaan pelastustoiminnan johtajiin kohdistunut paine oli tilanteessa ylikuormittava. Samaan aikaan, kun tulipalo levisi ja resurssien ohjaaminen oli ykkössijalla, olisi pitänyt ehtiä viestiä asiasta medialle ja kansalaisille.
Selvityksen mukaan käytössä oli liian kevyt organisaatio eikä lähialueella olevien ihmisten korkeaa tiedontarvetta pystytty turvaamaan riittävällä tavalla.
– Selvitys selkeästi osoitti, että väestön varoittamiseen ja informointiin sekä toimintaohjeiden antamiseen on panostettava entistä enemmän. Viestintää on tehtävä aktiivisesti sekä monikanavaisesti, tiedotteessa arvioidaan.
– Pelastuslaitoksen tulipalon jälkeen saama palaute huomioiden voidaan johtopäätöksenä todeta, että lähialueen yrityksiä olisi tullut kyetä informoimaan kohdennetusti yleisen vaaratiedotteen lisäksi.