Suojasää ja sateet kasvattavat katon lumikuormaa.
Katon lumikuorma ja kantavien rakenteiden kunto ovat asioita, joita kiinteistön omistajan on syytä tarkkailla. Katoille kertyvät suuret lumikerrokset saattavat vaurioittaa kiinteistöjen kattorakenteita.
Kattorakenteiden suunnittelussa käytetään lumikuormille tarkoitettuja varmuuskertoimia. Ympäristöministeriön mukaan tutkituissa vaara- ja onnettomuustilanteissa lumikuorma on kuitenkin ollut suunnitelmissa käytettyä peruslumikuormaa pienempi, mikä tarkoittaa, että vaurioiden syynä on ollut puutteellinen tai virheellinen suunnittelu tai rakennustyö.
Suojasää itsessään ei merkittävästi lisää kattojen lumikuormaa. Lumi muuttuu kyllä painavammaksi, kun sen tiheys kasvaa, mutta samalla lumikerros ohenee. Jos suojasää tuo mukanaan sateita, kasvaa myös katon lumikuorma.
Mitä kiinteistönomistajan tulee tehdä?
Seuraa lumitilannetta ja huolehdi, että lunta poistetaan katolta tarpeen mukaan.
• Varmista, että lumen pudotus tehdään turvallisesti, eikä siitä aiheudu vaaraa muille. Noudata turvallisuusmääräyksiä ja -ohjeita. Muista esimerkiksi sulkea alue riittävän laajasti ja varoittaa ohikulkijoita.
• Huopakatoilla kate vaurioituu herkästi, joten jätä katteen suojaksi 10 sentin lumikerros.
• Jos katolla on lunta epätasaisesti, tasaa sitä pudottamalla lunta paksuimmista kohdista. Poista lumet harjakatolta symmetrisesti molemmilta puolilta. Toisen lappeen tyhjentäminen kokonaan ennen toista voi ylikuormittaa rakenteita.
• Poista lumi tasakatoilta saman tien, koska lumen kasaaminen myöhempää poistamista varten saattaa ylikuormittaa kattoa.
• Kun lunta poistetaan pihakannen päältä, varmista, että kansi kestää ajoneuvojen painon.
• Seuraa rakennuksen kantavien rakenteiden kuntoa, ja ilmoita mahdollisista turvallisuusuhkista välittömästi kunnan pelastusviranomaiselle tai rakennusvalvontaviranomaiselle.
• Jos omistat laajarunkoisen hallin, huolehdi että asiantuntija arvioi sen kantavien rakenteiden turvallisuuden ja antaa siitä todistuksen.
Lähde: ymparisto.fi