Suolikondomeja ja arsenikkia – Näin ehkäisy hoitui ennen vanhaan

Naisen hedelmöittyminen oli mysteeri vielä 1700-luvulla.Colourbox
Julkaistu 12.03.2012 12:30

Suolikondomeja lemmenleikkeihin ja arsenikkia aborttiin? Romantiikan sävyttämällä 1700-luvulla ehkäisyyn oli omanlaisensa konstit.

– Naisen hedelmöittyminen oli suuri mysteeri lääketieteelle tuolloin. Ei tiedetty, miten ja milloin se tarkalleen tapahtuu, Turun yliopiston Suomen historian professori Kirsi Vainio-Korhonen kertoo.

Hän on saanut perehtyä tuon ajan seksuaaliterveyteen kootessaan kirjaansa Ujostelemattomat. Kätilöiden, synnytysten ja arjen historiaa.

– Se tiedettiin, että siihen tarvittiin sukupuoliyhteys miehen ja naisen välillä.

Siemennesteellä selvästi epäiltiin olevan jotain tekemistä raskauden kanssa, ja ehkäisyä kuitenkin yritettiin.

– 1700-luvulla oli esimerkiksi kondomeja, joita valmistettiin eläinten suolista. Käytettiin eräänlaisia pessaareja, ja tietysti myös pidättyväisyys ja keskeytetty yhdyntä olivat ehkäisykeinoja.

Vainio-Korhonen kuitenkin muistuttaa, että tuolloin raskaus oli niin luonnollinen osa normaalia elämää, ettei ehkäisy suurimmalle osalle ihmisistä ollut mitenkään ajateltava asia.

Myrkyillä eroon

Koska ihmisillä ei ollut juuri tietoa ehkäisystä ja seksiä kuitenkin harrastettiin myös avioliiton ulkopuolella, ei yllättäviltä raskauksilta ole voitu välttyä. Virallisista tahoista ei ollut tuolloin apua.

– Abortteja ei tehty, se oli kätilönvalassakin. Aineistossani ei ole yhtä ainoata tapausta, jossa kätilö olisi joutunut tuomiolle abortista, Vainio-Korhonen kertoo.

Todellisuudessa ei-toivotuista-raskauksista yritettiin toki päästä eroon. Yleisin menetelmä oli erilaisten myrkyllisten aineiden syöminen, jotka aiheuttivat voimakasta pahoinvointia.

– Arsenikkia sai ihan apteekista. 1700-luvulla syötiin myrkkyjä ja rohtoja, ja 1800-luvulla yritettiin aborttia alateitse mekaanisilla välineillä.

Studio55.fi/Milja Atu

Nainen teki itselleen keisarileikkauksen ja muut uskomattomat synnytystarinat

Kuvat: Colourbox.com

Tuoreimmat aiheesta

Studio55