Jaakko Salonoja sai elämäänsä ainutlaatuista sisältöä, kun hän perusti 1990-luvun alussa viinitilan Unkariin.
Viinitilan perustaminen oli Ylen viihdepäällikkö Jaakko Salonojalle monen sattuman summa. 1980-luvulla Yle oli mukana OIRT:ssa (Organisation Internationale de Radiodiffusion et de Télévision). Sen puitteissa kaikki itäblokin radiot kävivät keskenään ohjelmavaihtoja ja järjestivät yhteisiä kongresseja. Viihdepäällikkö Salonoja osallistui kongresseihin ja ohjelmavaihtoon ympäri Itä-Eurooppaa.
– Ainahan sitä joidenkin jalka passaa paremmin kuin muiden. Eräässä kongressissa oli sitten eräs Laslo Gábor, ja meillä oli hyvin paljon yhteistä, Salonoja kertaa.
Laslo oli unkarilainen toimittaja, joka suostui puhumaan Salonojan kanssa vain saksaa. Miehet ystävystyivät.
Ystävyys poiki yhteisen projektin
Kun Berliinin muuri oli jo murtunut, tuli Laslolta puhelinsoitto.
– Laslo kertoi, että Unkarissa olisi nyt viinitiloja myytävänä, kun niitä yksityistetään, ostetaanko? Minä sanoin näkemättä mitään etukäteen, että ostetaan ehdottomasti! Kun Laslo kertoi tilan hinnan, minä sanoin, että maksan sen vaikka lompakosta.
Viinitila sijaitsi Keski-Euroopan suurimman järven, Balatonin läheisyydessä.
– Me menimme ja ostimme pikkupätkän tilasta, noin puoli hehtaaria. Sitten mietimme, että hetkinen, mihin me sen viinikellarin laitamme.
Kukkulalta käveli mies, joka oli kuullut Salonojan ja Laslon olevan ostamassa viinitilaa.
– Miehellä oli mäen takana puolivalmis viinikellari ja maata, jotka hän myisi pois. Sehän sopi meille, koska kellari oli keskeneräinen ja me voisimme rakentaa sitä itse.
Maan ainoa saunallinen viinitila
Miehet alkoivat rakentaa viinikellaria, ja sen yhteyteen asumistiloja. Saunakin sinne tuli, ja sen jälkeen tarkastaja.
– Laslo oli hieman hermostunut, koska hän oli ilmoittanut, että kellari on hedelmävarasto. Se kun oli verotuksen kannalta edullisempaa, kertaa Salonoja.
– Tarkastaja sanoi, että tämä on Unkarin ainoa viinitila, jossa on sauna. Me pelästyimme, että nyt nousevat verot, mutta kaikki olikin hyvin. Poika sai kyllä aika paljon viiniä mukaansa, Jaakko Salonoja nauraa.
Tilalla syntyy valkoviiniä, mutta bisnestarkoitukseen sitä ei käytetä.
Elämä oli helppoa ystävän kanssa
Ystävyyden siemenestä syntyneen viinitilan omistaa nykyään neljä suomalaisperhettä. Paikallinen naapuripariskunta hoitaa tilaa silloin, kun Salonoja tai muut osakkaat eivät ole tilalla.
Salonoja nautti suunnattomasti yhteistyöstä Laslon kanssa. Mies menehtyi keuhkosyöpään 58-vuotiaana, vuonna 2004. Sen jälkeen asiat eivät enää ole niin kuin ennen.
– Tilan pitäminen oli äärimmäisen helppoa niin kauan, kun siellä oli oma mies, Laslo. Hän hoiti kaiken. Paperiasiat hänellä olivat hunningolla, sillä hän oli tyypillinen toimittajaboheemi. Mutta tilan hoito oli äärimmäisen hyvissä käsissä.
– Laslo ajoi ahkerasti Budapestissa ja teki töitä hartiavoimin, kaivoi kuution kokoisen likakaivonkin siihen viereen.
Salonoja kertoo, että matka Unkariin ei ole enää samanlainen, kun Laslo ei ole asemalla vastassa. Mutta silti viinitilan omistaminen on antanut paljon.
– Olen minä saattanut viettää kuukaudenkin siellä, ja joka syksy kävin poimimassa viinirypäleitä. Tämä on antanut elämänsisältöä mitä suurimmassa määrin.
Studio55.fi/Siiri L'Ecuyer