Suomalaiset opiskelijat moittivat ulkomaalaisten maksullista opiskelua: "Madaltaa kynnystä periä maksuja suomalaisiltakin"

2:04img
Julkaistu 12.01.2017 22:11
Toimittajan kuva

Saara Rantanen

saara.rantanen@mtv.fi

Ensi syksynä Suomen yliopistoissa aloittavat EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevat opiskelijat joutuvat maksamaan opetuksestaan. 

Lukuvuosimaksu koskee syyslukukaudella 2017 opintonsa aloittavia. Aiemmin aloittaneet opiskelevat ilmaiseksi. Suomalaiset ja EU- tai ETA-maasta tulevat opiskelevat ilmaiseksi edelleen.

Ulkomaalaisten opiskelijoiden hakuaika maisteriohjelmiin alkaa olla lopuillaan. Tarkkoja tilastoja vasta laaditaan, mutta yleiskuva on jo ehtinyt muodostua esimerkiksi Helsingin yliopistossa.

– Jo nyt on selvää, että hakijamäärä ei romahda kuten ehkä pelättiin, mutta se vähenee jonkin verran, kertoo Helsingin yliopiston kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Laitinen.

Suomea ennen maksuja on alettu periä esimerkiksi Ruotsissa, missä maksullisuus johti siihen, että edelleen ilmaiseksi opiskelevien EU- ja ETA-maiden kansalaisten kiinnostus Ruotsin yliopistoja kohtaan nousi.

– Kun opetus oli kaikille ilmaista, se ei ollut niin houkuttelevaa, mutta kun kerrottiin opetuksen maksavan niin-ja-niin paljon joillekin, mutta sen olevan yhä ilmaista sinulle, kiinnostus heräsi, kertoo Laitinen.

Opiskelijoilta ei ymmärrystä maksuille

Yliopisto-opiskelijat moittivat tänään maksuja.

– Olen pöyristynyt, kuinka opetuksen maksuttomuudesta on menty luopumaan, sanoo 4. vuoden opiskelija Vihtori Suominen.

Hän pitää varmana, että EU/ETA-alueen ulkopuolelta tuleville asetettu maksu madaltaa kynnystä periä maksuja suomalaisiltakin.

Kolumbialainen Caroline Carcés puolestaan pitää maksuja kohtuuttomina.

– Ulkomaalaiset tuovat jo rahaa Suomeen, kun maksavat asunnon ja muun täällä. Olisi liikaa vaadittu, että pitäisi maksaa vielä opintovuosimaksu, sanoo Carcés.

Nyt kun yliopistoihin on tullut ensimmäiset hakemukset opetuksen maksullisuuden aikana, on nähtävissä mielenkiintoisia muutoksia.

– Tämä on hyvin alustavaa, mutta näyttää siltä että näiden hakemusten jättäjät ovat sitoutuneempia opiskeluun täällä. Näyttää, että aines on hyvää, laatu on parempaa, arvioi Laitinen.

Arvokkaita Suomelle lähtivätpä tai jäivät

Suomeen halutaan kansainvälisiä opiskelijoita, koska se moniarvoistaa opiskelijapopulaatiota.

– Se tekee opiskelukokemuksesta ja oppimisesta parempaa, sanoo Laitinen.

Laitinen sanoo, että Suomelle on yhtä arvokasta jäipä ulkomaalainen opiskelija opintojensa jälkeen Suomeen tai palasi kotimaahansa.

– Hänen koulutuksensa menee talteen Suomessa, jos hän jää tänne töihin. Mutta toisaalta hän on elävä linkki Suomeen palatessaan kotimaahansa, ja sitä kautta voi avautua arvokkaita yhteyksiä. Meidän vain on pidettävä yhteyksiä yllä palaajiin, sanoo Laitinen.

Maksullisuuden myötä Suomeen on luotu myös lakisääteinen apurahaohjelma, jolla turvataan vähävaraisten mutta etevien opiskelijoiden mahdollisuus opiskella Suomessa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa