Suomalaiset saivat keksiä minkä tahansa työn itselleen – hakemuksia tuli yli 2 500, nyt seitsemän pääsee toteuttamaan unelmaansa

Taiteilijakaksikko Juhani Haukka ja Lauri Antti Mattila kehittivät Etsitkö töitä? -hankeen, jonka tarkoituksena on saada ihmiset unelmoimaan itselleen unelmien työpaikka.

Palataan ajassa taaksepäin vuoden 2017 kesään, jolloin kaikki sai alkunsa. Elokuvataitelija Juhani Haukka ja esitystaitelija Lauri Antti Mattila kuljettivat autolla katsojia yksi kerrallaan Helsingistä Jäämerelle Jäämatka-teoksessaan.

Kyseisen hankkeen jälkeen kaksikko lähti pesemään autoa Helsingin Roihupellon teollisuusalueelle, jossa he näkivät kulahtaneen kyltin, jossa luki "etsitkö töitä?".

– Tekstin alla oli puhelinnumero ja jotain rahapussin kuvia. Siinä etsittiin luultavasti puhelinmyyjiä, kertoo Mattila.

Kaksikko alkoi pohdiskella kylttiä ja sen sisältöä. Kehittyi idea taiteellisesta työnhakuprosessista, jossa voisi itse määritellä oman työnsä.

– Syntyi ajatus työnhakuprosessista, jossa työnhakija ei tule täyttämään valmista lokeroa, vaan hän voisikin itse määritellä oman tonttinsa. Annetaan ihmisten itse päättää unelmien työpaikkansa, sanoo Mattila.

Kaksikko sai projektille myönteisen apurahapäätöksen, joten oli aika toteuttaa Etsitkö töitä? -taideprojekti.

Projekti herätti kiinnostusta

Hakuaikaa hakijoilla oli noin kaksi kuukautta. Viimeinen hakupäivä oli tämän viikon torstaina.

– Hakemuksia tuli yhteensä 2 573 kappaletta. Ikärajaa hakijoilla ei ollut. Tarkoituksena onkin saada mukaan vähintään yksi lapsi ja yksi seniori, sanoo Mattila.

Läheskään kaikkia työhakemuksia ei ole vielä luettu läpi. Jo tässä vaiheessa Mattila pystyy kuitenkin kertomaan, että moni haluaa tehdä jotain spesiaalia tai mennä jonkin uuden äärelle. Myös monella on halu tehdä jotain hyvin arkista tai yhteiskunnallista työtä.

– Hakemuksista välittyi, että ihmisillä on kova tarve tehdä ylipäätänsä töitä. Moni haluaa tehdä hyviä ja merkityksellisiä tekoja.

Ihmisten avoimuus oli läsnä, ja se välittyikin monen kohdalla.

– Useissa hakemuksissa toistui viesti pahoinvoinnista työelämässä. Tämän lisäksi ihmiset kokevat tekevänsä heille merkityksetöntä työtä.

Luovuus paistaa titteleissä

Mikä hankkeen lopputulema sitten oli? Minkälaisista töistä ihmiset haaveilevat?

– Lopputuloksesta pystyn sanomaan ihmisten haluavan tehdä hieman enemmän töitä sielulla kuin ruumilla.

Toiveammateissa näkyy selvästi ihmisten mielikuvitusten tuotokset.

Yksi haluaa olla kansanliikkeenperustaja, toinen taas lippuautomaatin käyttöönottoavustaja.

Työnhakijoiden keksimät ammatit ovat luovien ajatusten tuloksia: kokeellisen kauppa-auton perustaja, heikkouden opettaja, vanhusten taidepolunrakentaja, piristäjä tai esimerkiksi hylättyjen lastenvaunujen kanssa musisoija.

– Mielenkiintoisia työnkuvia oli monenlaisia, kuten intiaaniheimojen kanssa työskentely ja vedenalaisen maailman luominen, listaa Mattila.

Innovatiivisten työtehtävien lisäksi usealla oli halu viedä jokin projekti loppuun, esimerkiksi kirjan kirjoittaminen.

– Hakemuksissa oli myös perinteisempiäkin ammatteja, kuten toimittaja.

Hankkeeseen valitaan hakijoiden joukosta yhteensä seitsemän ihmistä, joista jokaiselle maksetaan kahden kuukauden ajan työskentelyapurahalla 2 400 euroa kuukaudessa.

– Annamme ihmisille aika vapaat kädet tehdä työsuunnitelma itselleen kahden kuukauden ajaksi. Meillä on jonkin verran budjettia varattuna esimerkiksi työtiloihin tai matkoihin.

Mattilaa kiehtoo ajatus siitä, ettei heilläkään ole vielä mitään käsitystä siitä, mitä töiden alkaminen tuo tullessaan.

Korona-aika näkyi hakemuksissa

Tämän hetken maailman tilanne näkyi hakemuksissa. Korona-aika on vaikuttanut monen ihmisen työtilanteeseen tai aiheuttanut epätietoisuutta tulevaisuudesta.

Mattila myöntää hankkeen tulleen sinällään hyvään aikaan, sillä tällä hetkellä monella on työelämässä haastavat hetket.

– Osassa hakemuksista sanottiin suoraan omien töiden loppuneen, minkä takia hakee tätä työtä, kertoo Mattila.

Monista hakemuksista välittyi ihmisten hetkittäinen pysähtyminen korona-ajan myötä. He ovat pystyneet tarkastelemaan mahdollisuuksia ja suuntaa, minne haluavat omassa elämässään mennä.

– Moni työnhakija on lyönyt oman elämäntilanteensa avoimesti tiskiin. Ihmiset avasivat itselleen tärkeitä asioita tosi kauniisti.

Työhaastatteluun kutsutaan yhteensä 16 hakijaa, joista seitsemän valitaan työskentelemään keksimäänsä ammattiin. Valitut henkilöt muodostavat työyhteisön keskenään. 

Mattila ei osaa vielä sanoa, miten valitut reagoivat päätökseen, mutta omat epäilyksensä hänellä kuitenkin on.

– Luulen heidän reagoivan epäuskon kautta onneen, ”Wow! Nyt se tapahtuu”, veikkailee Mattila.

Laajemman analyysin kaksikko tekee vastauksista myöhemmin. Hanke esitellään syksyllä 2021 Tampereella Työväenmuseo Werstaan Etsitkö töitä? -näyttelyssä sekä dokumentaarisen elokuvan muodossa.

Lue myös:

    Uusimmat