Nyt tuodaan luonto sisätiloihin, karsitaan tavaraa ja satsataan vaikkapa teollisuusvalaisimiin. Vinkkejä sisustamiseen tarjoavat sadat nettikaupat ja blogit, joiden pitäjät perustavat nyt myös pikkuputiikkeja.
Kevät on pesänrakennuksen aikaa. Tai kodin fiksauksen. Ensimmäisenä tekee mieli pestä ikkunat ja raikastaa kodin ilmettä. Osa tyytyy pieniin muutoksiin, mutta yhä useampi turvautuu sisustussuunnittelijaan ainakin asuntoa vaihdettaessa.
Kevään sisustusbuumi näkyy putiikeissa myös niin, että asiakkaat hankkivat itselleen jotain pientä ja kivaa, eivätkä toisille kuten ennen joulua. Ulkona olevaa valoa ja väriä halutaan myös sisätiloihin.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
– Jos rahaa ei ole paljon, niin kannattaa hankkia käytännöllistä, mutta kaunista. Kasveilla sisustaminen on taas IN ja esimerkiksi kauniin kastelukannun voi laittaa vaikka olohuoneen pöydälle tai kirjahyllyyn. Pienelläkin saa paljon aikaan, esimerkiksi vaikka tyynyllä ja tekstiileillä. Tai pieni tuoksu kynttilä, joka tuoksuu Englannin ruusutarhalta tai Algerian auringon paahteelta tuo pientä luksusta arkeen, kertoo yrittäjä Elsa Vilén Proloque-liikkeestä.
Suomalaisten pienet asunnot rajoittavat
Myös Vintage-liikkeissä keväinen sisustusinto näkyy selvästi.
– Minun tapauksessa sen huomaa ainakin verkkokaupan aktiivisuudessa. Tuotteita selataan paljon ja käydään paikan päällä liikkeessä ihmettelemässä, Vilén lisää.
– Kevät on muuttoaikaa ja sen huomaa myös. Meillä suosituimmat tuotteet ovat nyt vanhat koulutuolit, opetuskarta, koulutaulut ja teollisuusvalaisimet menevät aina. Tosin suomalaisten asunnot ovat sen verran pieniä, että oikein isoja vierastetaan, kertoo vintagekauppias Kimmo Pohjapelto Roomage-liikkeestä.
Pohjapelto hankkii paljon tavaraa Itä-ja Keski-Euroopasta. Esimerkiksi Tshekeistä tuli juuri iso lavallinen tavaraa myyntiin. Myyntiin tulevat tuotteet kunnostetaan jo paikan päällä. Tärkeää on myös löytää oikea ja pysyvä kontakti, joka tarjoaa tavaraa koko ajan ja kontaktin ylläpitäminen Pohjapellolla on vuosien varrella onnistunut.
– Suomesta ei kaikkea löydy. Meillä on ollut ehkä enemmän sellainen kuluttamisen kulttuuri. Eli koko ajan saa olla haavi auki ja etsiä uutta. Jos tavara miellyttää omaa silmää, niin otan sen myyntiin, sanoo Pohjapelto.
Sisustusliikkeet eivät myy enää pelkkää sisustustavaraa
Sisustus- ja vintageliikkeiden yhteyteen perustetaan nyt myös kahviloita, joilla houkutellaan asiakkaita paikalle. Roomagen kupeessakin on kahvila Kokko. Paikkaa ei löydä sattumalta, sillä sijaitsee toisessa kerroksessa, eikä katutasolla. Sisustusharrastajat ovat kuitenkin aktiivisia netin käyttäjiä ja puskaradio tiedottaa uusista paikoista.
Usein myös perustetaan ensin nettikauppa ja sen jälkeen putiikki. Näin kävi myös Espoon Kivenlahdessa pientä Sunday to Monday-liikettä pyörittävä Päivi Lemströmille. Hän on pitänyt lifestyleblogia jo vuosia maailmalla asuessaan. Lemström on terapeutti, joka asui vuosia Malesiassa, Indonesiassa, Thaimaassa ja Puolassa miehen työn vuoksi. Samalla sisustusharrastuksesta tuli ammatti ja liike on ollut nyt puolisen vuotta Espoon Kivenlahdessa.
– Aasia on jättänyt selkeät jäljet minun sisustamiseen. Luonnonmateriaalit ja korit ovat lähellä sydäntäni. Päätuotteeni ovat itsesuunniteltu ja kädindreijattu keramiikka. Se tosin tehdään Puolassa, koska Suomesta en läytänyt tekijää ja halvemmaksi se myös tulee.
Sisustusammattilaisuus alkaa usein harrastuksesta ja niin myös Lehmström on aloittanut. Hän suunnitteli ystävien kotien sisustuksia
– Tämä on ollut minun iso unelma. Mä päätin, että nyt tämän ikäisenä, minä toteutan tämän vuosia kestäneen unelman. Ja lifestyleblogi toi tänne minun ensimmäiset asiakkaat. Yllätyin siitä, koska blogini ei ole mikään mainosblogi vaan aloitin sen neljä vuotta sitten ja kerroin siinä ihan arjestani Varsovassa. Sitten aloin pitää pop up-myyntejä Espoossa ja lensin aina tänne niihin. Sitten yks kaks ymmärsin, että ihmiset tulevat sen blogin kautta, kertoo Päivi Lemström.
– Minun juttuni on tuoda luontoa sisään ja viherkasvithan edustaa sitä. Skandinaavinen vaaleus on aina muotia ja nyt erityisesti kaikki vanhat koulujen kasvitaulut, ne kannattaa kaivaa esiin.