MTV Uutiset sai haltuunsa Syyrian al-Holin leiriltä palanneen naisen kuulustelupöytäkirjat. Kahdessa kuulustelussa hän kertoo, miten perhe matkusti Suomesta ensin Turkkiin ja päätyi sieltä Syyriaan Isisin alueelle. Käytämme tässä jutussa hänestä nimeä ”Aisha”.
Suomessa on edelleen käynnissä useita selvityksiä Syyrian al-Holin leiriltä palanneisiin ja Isis-kytköksistä epäiltyihin naisiin liittyen.
MTV sai haltuunsa yhden leirillä olleen naisen kuulustelupöytäkirjan, josta selviää naisen versio tapahtumista. MTV Uutiset julkaisee otteita kuulustelusta, lukuun ottamatta poliisin salaisiksi määrittelemiä osia.
Al-Holin leiriltä palanneisiin suomalaisnaisiin liittyvän esiselvityksen lisäksi KRP on tutkinut kahden naisen osalta epäiltyä ihmiskaupparikosta. Ensimmäisen epäilyn osalta tutkinta päätettiin lopettaa, koska riittävää näyttöä rikoksesta ei löytynyt. Toinen on vielä käynnissä.
Jo lopetetussa tutkinnassa pyrittiin selvittämään, oliko nainen eli "Aisha" kuljettanut lapsensa Suomesta ihmisarvoa loukkaaviin oloihin Syyriaan tietoisena siitä, että alue on terrorijärjestön hallinnassa. Tutkinnan lopettamista koskevista asiakirjoista selviää, että nainen oli matkustanut kolmen lapsensa kanssa Turkkiin loppuvuonna 2015.
Poliisi kuuli tutkinnan aikana kahta vanhinta lasta asianomistajina.
Aishaa kuultiin rikoksesta epäiltynä, joten itsekriminointisuojan vuoksi hänellä ei ollut kuulusteluissa velvollisuutta pysyä totuudessa samalla tavoin kuin todistajalla tai asianomistajalla.
Kuukauden loma Turkkiin venähti
Aisha kertoo, että perheen oli tarkoitus viettää Turkissa kuukausi. Syiksi lomamatkaan Aisha mainitsee lämpimät säät ja Suomea edullisemman hintatason. Hänen miehensä korosti myös sitä, että Turkissa on muita muslimeja.
Aishan mukaan perhe aikoi viettää hotellissa koko pitkän loman. Samalla hän kuitenkin kertoi, että heillä ei ollut etukäteen mitään hotellivarausta, ja että hotellissa asuminen olikin luultua kalliimpaa.
Aisha kertoo perheen asuneen vuokralla Istanbulissa vuoteen 2018 saakka. Asuntoa he vaihtoivat neljä kertaa kahden vuoden aikana.
Alun perin Kaukasiasta kotoisin oleva Aisha kertoo arjen olleen melko tavallista. Hän vietti aikaa kotona ja puistoissa lasten kanssa. Hän kertoo ystävystyneensä parin kaukasialaisen naisen kanssa.
Vuoden 2018 alussa Aishan mies ilmoitti perheen muuttavan toiseen kaupunkiin, joka sijaitsee Turkin itäosassa. Matkaan lähdettiin iltapäivällä. Seuraavana yönä Aishan herätessä mies kertoi heidän olevan määränpäässä. Aisha ei ehtinyt nukkua uudessa asunnossa pitkään, kun pommitusten äänet alkoivat. Mies paljasti heidän olevan Syyrian Idlibissä.
Aisha väittää, että ei ollut huomannut rajan ylittämistä.
Aloin huutamaan ja muistan että otin itseäni hiuksista kiinni ja vedin niistä. Löin itseäni vatsaan ja itkin ja huusin todella paljon.
Mies perusteli perheen viemistä Syyrian puolelle sillä, ettei pystynyt elämään ilman heitä. Hän myös ilmoitti haluavansa elää alueella, jossa on käytössä islamilainen sharia-laki.
Aisha uhkasi lähteä lasten kanssa takaisin Turkkiin. Mies ei tätä kuitenkaan sallinut, vaan Aishan mukaan poltti perheen passit kerosiinikattilassa. Mies halusi matkustaa Isisin valtaamalle alueelle.
Hän ei ollut aggressiivinen, mutta näytti, että hän on vakavissaan ja se ei ole leikkiä.
Automatka syvemmälle Isisin alueelle kesti reilun viikon. Sen jälkeen perhe vaihtoi paikkaa Syyriassa sitä mukaa, kun Isis menetti alueita.
Isisistä tai sen tekemistä rikoksista Aisha ei ollut kertomansa mukaan tietoinen ennen Syyriaan menoa. Hän sanoo tienneensä vain Syyriassa käytävästä sodasta ja että alueella toimii erilaisia ryhmiä.
Kuulustelija: Miten Isisin aatemaailma näkyi teidän elämässä ja arjessa?
Aisha: Tarkoitatko shariaa, rangaistuksia? Ei, en ole nähnyt sitä. Se aika kun mentiin sinne, ei ollut enää niin rauhallista aikaa. En ole nähnyt ulkona niin kuin rangaistuksia. Paitsi pommituksia ja ampumisia ja evakuointeja. En ole nähnyt mitään muuta.
Aisha oli Syyriassa olleessaan synnyttänyt kaksi muutakin lasta. Lopulta hän päätyi lastensa kanssa kurdijoukkojen ylläpitämälle al-Holin leirille helmikuussa 2019.
Kaks päivää kesti meidän matka, Ne vain laittoi niin kun lampaat yhteen isoon rekkaan ja vaan istut näin kaks päivää, ei annettu yhtään mennä ulos eikä vessaan ja lapset tekivät pissa ja kakka, kaikki ihan sinne rekkaan meidän päälle.
Halusi salata oleskelunsa Syyriassa viranomaisilta
Syyriassa Aisha oli pääosin tekemisissä muiden venäjänkielisten kanssa. Naisen mukaan erittäin moni alueelle tullut oli kotoisin Venäjän Kaukasukselta.
Mä muistan, että aina minä olen tavannut kafgaasialaisia (Kavkaz = Kaukasus venäjäksi). Suurin osa ISIS myös niinku kafgaasialaisia. Se on tshetshenialaisia, ingushialaisia ja sitten azerbaidzanilaisia.
Leirillä olleiden muiden suomalaisnaisten kanssa Aisha ei ollut kontaktissa, vaikka hän kertookin kuulleensa suomen kieltä ainakin yhden kerran. Ylipäätään Aisha ajatteli voivansa palata myöhemmin Suomeen niin, etteivät viranomaiset tietäisi hänen olleen Syyriassa.
Al-Holissa nainen sai tietää että Suomen ulkoministeriö yrittää löytää leiriltä suomalaisia, mutta hän vältteli kaikkia suomalaisia parhaansa mukaan.
Kysymys: Minkä takia sä et halunnut, että ulkoministeriö saa tietää, että sä olet siellä? Vaikka olet suomalainen kuitenkin.
Vastaus: Niin, mutta mä luulin, että Suomi ei tiedä, että me ollaan Syyriassa, ymmärrätkö. Totta kai mä halusin jossain vaiheessa palata takaisin, mutta en halunnut, että tiedä että mä olen Syyriassa ollut.
Kysymys: Eli oliko sulla ajatus, että sä pääsisit palaamaan Suomeen niin, että kukaan ei tiedä, että sä olet ollut siellä?
Vastaus: Joo.
Nainen sai kuitenkin Telegram-sovelluksen avulla yhteyden äitiinsä, joka alkoi järjestää hänelle salakuljetusta pois leiristä. Se maksoi kymmeniätuhansia euroja.
Ja sitten mä sanoin mun äitille, että on semmoinen salakuljetus, mutta se maksaa tosi paljon. Ja mä pyysin rahaa mun äidiltä. Mun äiti sanoi, että hänellä ei ole niin paljon. Ja sitten mun äiti sanoi, hän tekee ihan mitä vain, että hän saa sen rahan. Joo. Elikkä mun matka on maksanut 25 000, melkein, 25 000 dollaria leiristä Istanbuliin asti.
Vaikea rajanylitys takaisin Turkkiin
Naisen äiti matkusti Turkkiin järjestelemään kuljetusta, mutta jäi kiinni Turkin viranomaisille.
Sitten mun äiti on ollut Turkissa ja sitten kun mun äiti on lähettänyt Syyriaan rahaa ja turkkilaiset on paljastaneet - - - Sanottiin, että hän on ollut niin kun yhteydessä terroristin kanssa. Mutta mun äitillä ei ole ollut muuta vaihtoehtoa, kun lähettää se raha minulle, että mä pääsen leiristä pois. Elikkä nyt on kielto mun äidille mennä Turkkiin.
Äiti ehti kuitenkin välittää rahat eteenpäin.
Kuljettaja sanoi minulle, että on sotilas, kenelle on maksettu ja hän tietää. Ja hän sanoi minulle, ottaa vain yhden valkoinen jotain niin kun kangas, että hän tunnistaa, että se olet sinä, kenet pitää päästää pois sieltä. Ja hän vain avaa ovi, että sinä pääset sinne sairaalaan ja minä tulen hakemaan.
Aisha kertoo yrittäneensä useita kertoja rajan yli ja joutuneensa käännytetyksi. Lopulta hän oli onnistunut osana pientä ryhmää. He kävelivät tuntien ajan ja pääsivät Turkin puolelle. Siellä Aisha otti yhteyttä Suomen suurlähetystöön Ankarassa.
Sitten sain matkustusasiakirjat ja en yhtään odottanut, kun minä olin luvannut mun lapsille, että kaikki mitä me ollaan kärsitty, on loppu. Toivottavasti me päästään Suomeen.
Kuulustelupöytäkirjasta ei käy ilmi, mitä Aishan miehelle lopulta tapahtui. Aisha pitää selvänä, että mies oli Isisin jäsen. Omat yhteytensä Isisiin hän kiistää. Hän syyttää puolisoa perheen kärsimyksistä.
Kun minä katson jälkikäteen kaiken, mitä minä olen ja lapset on kärsinyt, minulle tulee iso viha. Kyllä minä syytän häntä.
Poliisi lopetti tutkinnan ihmiskaupasta
Kuulustelujen perusteella Aisha vaikuttaa olleen riippuvainen miehestään. Hän ei kertomansa mukaan esimerkiksi käyttänyt Suomessa pankkitiliään itse, vaikka sai työstään palkkaa. Mies hoiti raha-asiat ja kaikki muutkin käytännön asiat, Aishan mukaan hänen heikon kielitaitonsa vuoksi.
Erikoista oli myös, se että Aisha ei kertomansa mukaan ilmoittanut itse työnantajalleen, että ei ole palaamassa kuukauden mittaiselta lomalta töihin. Senkin hän luotti miehensä hoitavan.
KRP päätti lokakuussa 2020, että Aishaa ei ole syytä epäillä rikosta. Päätöksen mukaan lapset ovat osaksi olleet huonoissa ja ihmisarvoa loukkaavissa olosuhteissa Syyriassa, mutta äiti on silti pitänyt heistä huolta. Myöskään viitteitä lapsisotilastoiminnasta tai seksuaalisesta hyväksikäytöstä ei tullut ilmi.
Toisen ihmiskaupasta epäillyn naisen osalta esitutkinta on vielä kesken. KRP:n tutkinnanjohtajan Sanna Springaren mukaan tutkinta pyritään saamaan valmiiksi syksyn aikana. Epäiltyä naista on kuultu pari kertaa.