Suomalaistähdet paljastavat pahimmat mokansa – "kisan jälkeen tuli itku"

0:58img
Julkaistu 13.10.2015 07:30

MTV VIIHDE

Tänään vietetään kansainvälistä epäonnistumisen päivää, jonka tarkoituksena on hälventää negatiivista suhtautumista epäonnistumiseen ja myös kannustaa ihmisiä yrittämään.

MTV kysyi tunnetuilta, omalla alallaan erittäin menestyneiltä suomalaisilta heidän kokemuksiaan mokaamisesta sekä siitä, mitä epäonnistuneista yrityksistä voi oppia.

Hiihtäjä, olympiavoittaja Sami Jauhojärvi muistelee uransa pahinta epäonnistumista, joka tapahtui Oslon MM-kisoissa vuonna 2011 perinteisen 15 kilometrin kisaa hiihdettäessä.

0:58img

– Siinä oli mahdollisuus ottaa maailmanmestaruus, jota ei valitettavasti tullut käytettyä. Huoltokopissa kisan jälkeen tuli itku, Jauhojärvi kertoo videolla.

Apulanta mokasi Nykissä

Apulannan miehet muistelevat alkuaikojensa keikkaa New Yorkissa, jonka piti olla upea tilaisuus, mutta joka meni aivan farssiksi.

– Meillä oli kerran tilaisuus tuossa 90-luvun ja 2000-luvun taitteessa. Kävi niin, että jotkut tyypit Metallican managementin osastolta olivat innostuneet meistä. En tiedä, miten he olivat voineet kuulla Apulantaa, mutta saimme viestiä, että olemme verevä bändi, että voimmeko tulla New Yorkiin tällaiselle showcase-keikalle. Mehän ajateltiin, että totta helkutissa, Toni Wirtanen kertoo MTV:lle.

– Kun saavuimme keikkapaikalle New Yorkiin, niin se oli todella angstinen ja aika kuppainen klubi.  Siellä oli kahdeksan esiintyjää ja niiden kamoilla soitettiin. Se homma meni aivan farssiksi. Ei ole ikinä hävettänyt ja ottanut päähän olla tässä bändissä niin paljon. Jännitti aivan helvatisti ja katsottiin toisen biisin kohdalla, kun ne jullit lähti pois sieltä. Eihän siellä yleisössä ollut kuin managementin äijät.

Wirtasen mukaan bändi mietti tuolloin, että siinä meni saumat.

– Voi sanoa, että musiikin saralla Apulanta on mokannut isoimmat saumat mitä kukaan tässä maassa.

1.03484827

Apulanta matkusti New Yorkiin esittelemään taitojaan Metallican managereille.

Bändillä oli kuitenkin sen verran keikkaa ja pöhinää Suomessa, ettei ketutus kestänyt kauaa.

– Toisaalta toipuminen alkoi David Hasselhoffista. Hänen avullaan nousimme epäonnistumisen suosta. Olimme New Yorkissa syrjäkujalla kävelemässä ja katsoimme, että miksi täällä on mellakka-aitaa kadun poikki ja limusiini. Limumies avasi ovet ja sieltähän tuli David Hasselhoff, joka sanoi ’No autographs, no autographs’. Ei siellä edes ollut kuin me ja pari muuta.

– Huusimme, että David, come on, we are from Finland! Sitten hän tuli luoksemme ja sanoi tervetuloa. Sitten otettiin kaverikuvaa ja muuta. Davidhan diggaa Suomea, Wirtanen kertoo.

Tähtikokki mokasi ulkomailla

Kokki ja ravintoloitsija Henri Alén kertoo klassisesta kokkimokasta.

–Minun urallani on ollut paljon epäonnistumisia, mutta hauskin oli ehkä nuorena kokkina Irlannissa. Leivoin omenapiirakkaa ja neljäkymmentä japanilaista oli tulossa syömään. Kun piti viedä jälkiruoka, niin mursin palan reunasta ja maistoin piirakkaa. Olin leiponut suolaan sen piirakan. Siinä vaiheessa iski niin sanotusti lievä paniikki. Aivan karsea tilanne, Alén kertoo.

Henri Alen

Henri Alénille kävi klassinen moka.

– Hirveän rimpuilun kautta jotain sain kuitenkin lautaselle. Sen jälkeen olen aina maistanut, onko kupissa suolaa vai sokeria, vaikka olisi kuinka varma.

Alén ei saanut tilanteesta palautetta eikä julkista nöyryytystä, mutta mielessä epäonnistuminen velloi jonkin aikaa.

– Yleensäkään minua ei ulkopuolinen palaute masenna. Se voi raivostuttaa, mutta se ei masenna minua. Mutta se, että itse tyrin. Kun joku asia on minusta itsestäni kiinni, eikä se mene kuten sen pitäisi mennä. Se on minulle kunnia-asia, ja aina jotenkin todella raskas paikka. En ikinä unohda tuota, Alén kertoo.

– Toisaalta olen oppinut sen, että ei kannata masentua, koska se ei varmasti ole viimeinen kerta, kun hommat menevät päin helvettiä. Yritän sanoa nuorille kokeillekin, että älkää nyt vetäkö ranteita auki, että te tulette monta kertaa vielä mokaamaan asiat. Siihen kannattaa tottua, ja se kuuluu asiaan. Sama kuin pörssikurssit, välillä ne menevät alas ja välillä ylös. 

– On ollut sellaisia hetkiä, että usko on meinannut loppua ja tuntunut siltä, että mikään ei onnistu. Sitten kuitenkin olen ajatellut, että joka päivä vain antaa kaikkensa, niin se riittää ja voi olla tyytyväinen. Yhtäkkiä se taas onkin kääntynyt.

Epäonnistuminen vaani ex-kiekkoilijaa

Jääkiekkoikoni Jarkko Ruutu kertoo, että epäonnistumisen tunne vaanii usein kentällä.

– Jääkiekkomaailma on tavallaan niin up and down koko ajan, että välillä menee kaksi viikkoa tai kuukausi hyvin ja voitat kaikki pelit ja kaikki ovat iloisia. Sitten tulee aikoja, jolloin häviät kaikki pelit ja on joka päivä palavereja. Myydään jätkiä ja valmentaja saa kenkää.

Jarkko Ruutu 2015

Jarkko Ruudun mukaan pitää uskoa omaan tekemiseen, vaikka epäonnistuisikin.

– Olen niin tottunut siihen, että välillä menee hyvin ja välillä huonosti. Se ei tavallaan tunnu miltään. Pitää vain olla usko omaan tekemiseen. Kun menee huonosti, niin ei saa tyytyä siihen tilanteeseen. Työnteko on ainoa ratkaisu. Ihminen ei voi vaikuttaa kuin siihen hetkeen, joten pitää elää hetkessä. Kun yrittää parhaansa ja tekee kaikkensa, niin tulos on mitä on. Ja silloin voi olla itseensä tyytyväinen, vaikka lopputulos olisi mikä tahansa.

Katso myös, millaisia asioita MTV Uutisten tutut ruutukasvot muistelevat epäonnistumisen päivänä.

4:39img

Tuoreimmat aiheesta

Apulanta