Suomen kannalta erittäin potentiaalinen mitalilaji muodostelmaluistelu ei liity mukaan olympiaperheeseen Pekingissä vuonna 2022. Päätös aiheutti kovan pettymyksen muun muassa Suomessa.
Kansainvälinen olympiakomitea hyväksyi Pekingiin mukaan kaikkiaan seitsemän uutta kilpailumuotoa. Luistelun osalta uutena kilpailumuotoa nähdään vuonna 2022 short trackin joukkuekilpailu.
Muodostelmaluistelun osalta olympia-asiaa vei eteenpäin Kansainvälinen Luisteluliitto ISU, jonka kansainvälistä työryhmää johti suomalainen Marie Lundmark.
– Olen totta kai hyvin pettynyt, ettei muodostelmaluistelua otettu mukaan olympialaisiin. Ymmärsin myös IOC:n (kansainvälinen olympiakomitea) perusteluja, joista keskustelimme hakuprosessin aikana, Lundmark sanoi tiedotteessa.
Lundmarkin mukaan epäämiseen oli kolme perustella.
1. Muodostelmajoukkueet olisivat selvästi lisänneet olympialaisiin osallistuvien urheilijoiden määrää
2. Muodostelmaluistelun kansainvälisellä tasolla on vielä liian vähän maita
3. Lajilla ei ole riittävästi kiinnostavuutta mediassa
– Emme anna periksi, Lundmark totesi.
Lundmarkin pettymyksen jakaa myös Suomen Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimo.
– Muodostelmaluistelu on Suomessa todella vahva laji, ja sen taso on niin korkea, että se olisi voinut Pekingissä olla myös yksi Suomen olympiamitalilajeista. Me olemme koko Suomen taitoluisteluperheessä ajaneet tätä asiaa voimakkaasti, joten toki pettymys on valtava, Wuorenheimo myöntää.
Suomi on aivan muodostelmaluistelun kärkimaita. Tämän hetkinen maailmanmestari tulee Suomesta, sillä Marigold IceUnity otti kultaa keväällä Ruotsissa.
Suomi isännöi myös ensi keväänä muodostelmaluistelun MM-kisoja, jotka ovat ohjelmassa 12.-13. huhtikuuta Helsingissä.