Suomalaisten yhdyntäkerrat ovat vähentyneet huomattavasti, vaikka hinkua vällyjen väliin olisikin. Suhteellisesti eniten yhdyntämäärät vähenevät 30–40-vuotiailla nuorilla aikuisilla, jotka elävät paraikaa ruuhkavuosia.
Sinäkin – aikuinen nainen tai mies – olet voinut olla yhdynnässä huomattavasti harvemmin, kuin mitä oma toive olisi. Kuulostaako tutulta?
"Helmikuun tietovuoto paljastaa, että – voi ei! – suomalaisten yhdyntämäärät laskevat edelleen."
– Väestöliiton Facebook-sivut
Mielikuva siitä, että jokseenkin vapautunut seksuaalisuus olisi tuonut jopa paineita vällyjen väliin ja seksuaalisiin suorituksiin, on vain totuuden toinen puoli. Odotus siitä, että nykypäivää kohden suomalaisten seksielämä olisi viriiliä ja vilkasta, on osoittautunut aivan vääräksi.
Yhdyntöjä vähemmän kuin koskaan
Suomalaisten seksuaalielämä on kokenut aikamoisen notkahduksen 2000-luvulta alkaen: seksielämään ollaan entistä tyytymättömämpiä ja eritoten yhdyntöjen määrä on dramaattisessa laskussa, selviää Väestöliiton sivuilta.
Uutinen yhdyntöjen vähenemisestä ei ole uusi, mutta laskusuhdanne näyttää vain jatkuvan: vuonna 2007 todettu yhdyntämäärien lasku 2000-luvulla jatkuu edelleen.
Suomalaisten yhdyntämäärät ovat selvässä laskussa.Shutterstock
Haastavan tilanteesta tekee se, että yhdyntöjä kuitenkin kaivataan. Miehet toivoivat keskimäärin kolmea yhdyntää viikossa ja naiset kahta yhdyntää viikossa.
Todellisuus on kuitenkin aivan toinen.
Suomalaisten seksielämässä tapahtuvia muutoksia seuranneen FINSEX-tutkimushankkeen tuloksista selvisi, että entistä harvemmat suomalaiset olivat olleet yhdynnässä viimeisen viikon aikana. Paljon kertonee myös se, että verrattuna vuoteen 1971 viikon aikana yhdynnässä oli ollut jopa 20 prosenttiyksikköä vähemmän koko aikuisväestöstä.
Toisin sanoen 45 vuotta sitten yhdyntöjä oli enemmän.
Yhdyntämäärät ovat vähentyneet eritoten...
Suhteellisesti eniten yhdyntämäärät vähentyivät 30–40-vuotiailla nuorilla aikuisilla. Tätä elinvaihetta kutsutaan myös lapsiperheiden ruuhkavuosiksi, kerrotaan Väestöliiton sivuilla. Kiire, ura, lapset – siinä muutama syy.
Ainoastaan keski-ikäisillä miehillä keskimääräiset yhdyntämäärät olivat vähän lisääntyneet vuonna 2015 vuoteen 2007 verrattuna.
Mutta muun ikäisillä miehillä ja kaiken ikäisillä naisilla yhdynnät olivat vastaavasti vähentyneet.
Suurinta yhdyntäaktiivisuus oli noin 20-vuotiailla naisilla ja 50-vuotiailla miehillä, molemmilla oli yhdyntöjä noin puolitoista kertaa viikossa.
Muun ikäisillä miehillä ja naisilla oli keskimäärin yksi yhdyntä viikossa.
Eläkeikäisillä yhdyntöjä oli vähän harvemmin, suunnilleen joka toinen viikko.
"Kerran viikossa avioliitossa"
Olit sitten avioliitossa, avoliitossa tai erillissuhteessa, ikäviä uutisia. Jokaisessa suhteessa yhdynnät olivat vähentyneet, sekä miehillä että naisilla.
– Erillissuhteissa yhdyntöjä oli eniten: seitsemän kertaa kuukaudessa.
– Avoliitoissa yhdyntöjä on noin kuusi kertaa kuukaudessa.
– Avioliitoissa yhdyntöjä oli noin neljä kertaa kuukaudessa, eli siis kerran viikossa.
Naisten ja miesten erot:
Väestöliitto
Yhdyntöjen vähenemiselle antaa perspektiiviä se, että vuonna 1971 naimisissa olleilla miehillä ja naisilla oli yhdyntöjä jopa kaksi kertaa useammin kuin, mitä avioliitossa eläneillä oli vuonna 2015.
Kuinka monta yhdyntää kuukaudessa?
Kaikilla miehillä oli vuonna 2015 keskimäärin 4,4 yhdyntää kuukaudessa ja naisilla 3,6 yhdyntää kuukaudessa. Kerrottakoon, että vuonna 2007 vastaavat luvut olivat miehillä 4,6 ja naisilla 4,2.
Väestöliitto
Tutkimuksen mukaan yhdyntäaktiivisuus oli vähentynyt jonkin verran kaikissa alle 30 vuotta kestäneissä parisuhteissa. Yli 30 vuotta kestäneissä parisuhteissa muutokset olivat vähäisiä.
– Parisuhteiden seksi oli aktiivisinta vuonna 1971 alle 10 vuotta kestäneissä suhteissa.
– Vuonna 2015 alle kaksi vuotta kestäneissä parisuhteissa oli kaksi yhdyntää viikossa.
– Vähän pidempään kestäneissä suhteissa yhdyntöjä oli enää noin kerran viikossa.
– Yli 40 vuotta kestäneissä parisuhteissa oli yhdyntä joka toinen viikko.
Kysely.
FINSEX-tutkimushankkeessa on seurattu vuosikymmeniä suomalaisten parisuhteissa, seksuaaliasenteissa, seksuaalisessa käyttäytymisessä ja seksuaaliongelmissa tapahtuvia muutoksia. Vuoden 2015 tutkimuksen otantaan kuului 6 000 18-79-vuotiasta miestä ja naista.
Lähde: Väestöliitto