Tuoreen suomalaistutkimuksen perusteella litium näyttäisi olevan paras valinta kaksisuuntaista mielialahäiriötä lääkitessä. JAMA Psychiatry -lehdessä julkaistut tulokset osoittavat, että myös pitkävaikutteiset injektiolääkkeet ovat hyviä.
Tutkimus perustuu 18 000 suomalaispotilaan seitsenvuotiseen seurantaan.
Yllä olevalla videolla, joka on kuvattu maaliskuussa 2017, toimittaja-kirjailija Päivi Storgård kertoo elämästään kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa.
Potilaiden riski joutua sairaalahoitoon oli pienin heidän ollessaan litiumlääkityksellä. Tämä koski sekä kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön että sydänoireisiin ja muihin somaattisiin syihin liittyviä hoitojaksoja.
Ketiapiini, joka on yleisin kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa käytetty lääke, vähensi uusia sairaalahoitoja vain hyvin vähän.
Psykoosilääkityksissä pitkävaikutteiset injektiona annettavat lääkitykset olivat säännönmukaisesti tehokkaampia kuin sama lääke suun kautta otettuna. Injektiolääkityksen aikana sairaalahoitoja oli noin kolmanneksen vähemmän. Tämä saattaa johtua siitä, että tabletteina otettuna vastuu lääkityksestä on potilaalla, jolloin lääkkeet voivat jäädä ottamatta.
Suomalaisten tutkimus on tiettävästi ensimmäinen selvitys kaksisuuntaisen mielialahäiriön yleisimpien lääkkeiden ja eri antotapojen tehosta käytännön hoitotilanteissa.
Tulokset viittaavat vahvasti siihen, että litiumin tulisi olla kaksisuuntaisen mielialahäiriön ensisijainen lääke. Pitkävaikutteiset injektiolääkkeet puolestaan ovat turvallinen ja tehokas vaihtoehto potilaille, joille litium ei sovi.
Kaksisuuntaiselle mielialahäiriölle on ominaista vuorottelevat masennus- ja maniajaksot. Jaksojen välillä potilas voi olla täysin oireeton.
Noin yksi–kaksi henkilöä sadasta sairastuu kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön elämänsä aikana.
Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.