Ihminen on luotu olemaan valossa, mutta syksyn ja talven pimeimpänä aikana aurinko saattaa pysyä piilossa päiväkausia. Kirkasvalohoito on tutkitusti tehokas kaamosmasennuksen hoitokeino: Oulun yliopiston kliinisissä kokeissa 8–9 kymmenestä on kokenut kaikkien oireidensa häviävän neljässä viikossa.
Valon määrän väheneminen aiheuttaa monille mielialan muutoksia lievästä masennuksesta aina vakavaan kaamosmasennukseen. Kirkasvalokuulokkeet ovat merkittävä käänne kaamosmasennuksen ennaltaehkäisemisessä ja hoitamisessa, sillä aivot reagoivat masennuksessa valoon.
Tehokas apu kaamosmasennukseen
Oulun yliopiston tekemissä kliinisissä kokeissa 8–9 kymmenestä kirkasvalolaitteen käyttäjästä koki oireidensa poistuvan neljän viikon kuluessa. Kokeeseen osallistuneet vakavista kaamosoireista kärsivät henkilöt saivat kirkasvaloa korvakäytävän kautta 8–12 minuuttia 5–7 päivänä viikossa.
Vuoden pimeimpänä aikana noin kaksi prosenttia väestöstä kärsii kaamosmasennuksesta. Lisäksi Suomessa jopa 40 prosenttia väestöstä kärsii lievemmästä kaamosoireilusta. Kaamosmasennuksen tavallisimpia oireita ovat esimerkiksi väsymys, uupumus, aloitekyvyttömyys, ruokahalun ja unen tarpeen lisääntyminen, huono unenlaatu, suorituskyvyn lasku ja heräämisvaikeudet aamuisin. Oireita esiintyy tavallisesti lokakuusta helmikuuhun.
Miksi valoa tarvitaan?
Auringonvalo on elintärkeää kaikille elämänmuodoille. Pohjoisessa haasteena on, että aivojen välittäjäaineita eli serotoniinia ja dopamiinia erittyy huomattavasti vähemmän syksy- ja talvisaikaan, kun valoa on vähän. Serotoniini lisää ihmisen toimintakykyä, eli ihminen on valppaampi, tehokkaampi ja mieliala on korkeammalla. Kirkasvalohoito lisää serotoniinin määrää aivoissa. Valon määrä vaikuttaa kaamosmasennuksen lisäksi myös erimerkiksi ihmisen vuorokausirytmiin, jota haittaavat erilaiset keinovalot.
(MTV3)