Suomalaisyritykset tavoittelevat nyt uusia etuja Venäjän markkinoilla avaamalla tehtaita Venäjälle. Heikon ruplan myötä paikallistuotannon kustannukset ovat huomattavasti halvemmat kuin Suomessa.
Paikallisuus auttaa myös suhteiden hieronnassa, kun poliittinen tilanne on kireä.
Kun ruplan arvo valuu alaspäin, niin heikkenee myös vienti Suomesta Venäjälle. Tämän ovat jo pitkään tiedostaneet monet suomalaisyritykset, jotka tahtovat kuitenkin pitää itänaapurin markkinaosuuksista kiinni. Muun muassa Myllyn Paras ja Skaala ovat avanneet tehtaat Venäjälle: Skaalan ikkunatehdas aloitti toimintansa tammikuussa ja Myllyn Paras elokuun lopulla.
-Asiakkaamme pyysivät moneen kertaan etabloitumista Venäjälle ja lopulta siihen kutsuun vastattiin, kertoo Skaalan Venäjän toimintojen johtaja Jouni Niinikoski.
-Nyt kun olemme täällä, pystymme ostamaan paikallisia materiaaleja. Kustannuspohja on ruplissa, jolloin olemme täysin kilpailukykyisiä venäläisten kilpailijoiden rinnalla.
Samaa sanoo Myllyn Parhaan toimitusjohtaja Pekka Savela, jonka mukaan tehdas on ainoa keino pitää kiinni Venäjän markkinoista.
-Jos ei tätä tehdasta olisi, niin käytännössä jouduttaisiin luopumaan niistä markkinaosuuksista, joita on vuosikymmenien kuluessa kovalla työllä hankittu, Savela sanoo.
Suhteet ratkaisevat
Alunperin kumpikin yritys kuvitteli avaavansa tehtaansa hyvin erilaisessa tilanteessa. Skaala ja Myllyn Paras aloittivat tuotannon siirron suunnittelun toden teolla suunnitelivat tuotannon jo viitisen vuotta sitten. Silloin Venäjän talouden tulevaisuus näytti vielä nousujohteiselta.
Nyt heikko taloustilanne vaikuttaa tilauksiin. Esimerkiksi Myllyn Parhaan puurot kuuluvat niin sanottuihin premium-tuotteisiin, eli kalliimpaan hintaluokkaan. Ruuan kallistuessa kauttaaltaan monet venäläiset ostavat entistä halvempaa ruokaa, ja puurohiutaleiden tavoitekuluttajien määrä on vähentynyt keskiluokan köyhtyessä.
Viisi vuotta sitten myös riskit olivat erilaiset. Myllyn Parhaan Pekka Savela arvioikin, että Venäjä-riski on kasvanut niin poliittisessa kuin kaupallisessakin mielessä.
-Kaikki tulevat varmasti harkitsemaan entistä tarkemmin sitä, että kuinka paljon ja minkälaisia sijoituksia voidaan tehdä.
Toisaalta yritykset näkevät paikallisuuden etuna myös suhteiden hieronnassa.
-Täällä toimiminen avaa ovia eri tavalla kuin toimimalla esim Suomesta käsin. Olemme saaneet suuria rakennusliikkeitä asiakkaiksemme, sanoo Skaalan Jouni Niinikoski.