Suomi joutuu jälleen maksamaan pitkäksi venyneistä oikeudenkäynneistä.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) määräsi Suomen valtion maksamaan valittajille yhteensä 20 000 euroa. Kyse on siviilijutusta, jota käsiteltiin yli 11 ja puoli vuotta kolmessa eri oikeusasteessa, joissa yhdestä kahteen kertaan.
Lisäksi Suomi joutuu korvaamaan 3800 euroa heidän oikeudenkäyntikulujaan.
Suomi on saanut muutaman viime vuoden aikana kymmeniä päätöksiä pitkistä oikeudenkäynneistä. Edellinen tuomio tuli kuukausi sitten.
Oikeusministeriön oikeushallinto-osaston päällikkö Kari Kiesiläisen mukaan suma johtuu siitä, että myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa on käsittelyaikansa ja asioita on ratkaistu ryppäässä.
- Olemme ottaneet yli vuoden verran tuomioistuimissa olleet jutut tarkemman selvityksen alle. Emme voi laskea sen varaan, että ihmisen oikeusturva jäisi huomioimatta, Kiesiläinen sanoo.
Kiesiläisen mukaan monimutkaisimmissa paikoissa, kuten Helsingin hallinto-oikeudessa ja Helsingin hovioikeudessa käsittelyaikojen määrä on jo kääntynyt laskuun.
- Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on myös hylännyt korvausvaatimuksen, koska pitkät käsittelyajat otettiin huomioon jo hovioikeuden päätöksessä, Kiesiläinen kuvaa.
Hallituksen esityksessä laiksi onkin parhaillaan korvausmenettelyä koskeva asia, jonka mukaan kohtuuttomasti pitkittyneestä oikeudenkäynnistä kärsinyt voisi vaatia ja saada rahallista hyvitystä valtiolta jo kotimaassa.
Kiesiläinen laskee paljon myös käräjäoikeusuudistuksen varaan.
- Ensi vuoden alusta meillä on 54:n sijasta 27 käräjäoikeutta, jolloin työmäärän tasaaminen on helpompaa ja tuomarit voivat erikoistua tiettyihin juttuihin.
Oikeushallinto-osaston päällikkö myöntää, että tuomioistuimien asiakastietojärjestelmät ovat lapsenkengissä. Käsittelijät näkevät vain alkuajan esimerkiksi hovioikeudessa, mutta käräjäoikeuden käsittelyajoista ei ole tietoa. Euroopan ihmisoikeustuomioistuinta kiinnostaa kuitenkin käsittelyyn käytetty kokonaisaika.