Suomen eläkepulma näkyy Varman luvuissa jo 500 miljoonan euron voimalla – näin Risto Murto varjelisi ennätyksellisiä sijoitusmiljardeja nuorille sukupolville

2:00imgAiemmin syksyllä uutisoitiin, miten nykyiset eläkemaksut eivät enää tulevaisuudessa riitä
Julkaistu 29.10.2021 13:13
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Eläkkeisiin menee jo paljon enemmän rahaa kuin mitä eläkemaksut tuottavat, ja väestön ikääntyminen kiihdyttää kehitystä. Työeläkeyhtiö Varmalla eläkkeisiin on mennyt tänä vuonna puoli miljardia euroa enemmän saatuihin maksuihin nähden. Vajetta paikkaavat ennätykselliset sijoitustuotot, jotka luovat puskuria ja toivoa nuorille.

Työeläkeyhtiö Varma on tehnyt tänä vuonna 6,7 miljardia euroa rahaa sijoituksillaan. Sijoitusten markkina-arvo on nyt yli 56 miljardia euroa, mikä on Varman ennätys. Tuottoprosentti oli 13,5. Varma kertoi tänään vuoden kolmen ensimmäisen neljänneksen tuloksestaan.

Kasvu on suurelta osin osakekurssien nousun ansiota.

– Tämä vuosi on ollut eläkesijoittajan kannalta hyvä. Erityisesti osakesijoitukset ovat tuottaneet hyvin. Myös erityissijoitusrahastot eli hedge-rahastot ovat tuottaneet, Varman toimitusjohtaja Risto Murto kertoo.

Suomessa on viime aikoina keskusteltu erityisesti Sdp:n aloitteesta nostaa pieniä eläkkeitä. Rahaa nostoihin haettaisiin esimerkiksi eläkeyhtiöiden varallisuudesta.

Varman toimitusjohtaja Murto kavahtaa sitä, että sijoituspääomista otettaisiin nyt rahaa eläkkeiden korottamiseen.

– Meillä on hyvät sijoitustuotot, mutta kannattaa huomata, että me maksamme enemmän eläkkeitä kuin meille tulee sisään vakuutusmaksuja. Eli ilman eläketuottoja meidän eläkevarallisuus tulisi alaspäin. Olisi tärkeätä, että seuraaville sukupolville säästettäisiin eläkevarallisuutta. Se antaa puskuria ja varmuutta tulevista eläkkeistä, Murto toteaa.

Nuorempien ikäluokkien keskuudessa on herkemmin epävarmuutta sen suhteen, kestääkö Suomen eläkejärjestelmä heidän eläkeikäänsä saakka.

Hyvien vuosien sijoitustuotoista saatavat puskurit luovat toivoa järjestelmän kestävyyteen myös vuosikymmenten päähän.

Toistaiseksi eläkejärjestelmä toimii ja Suomen järjestelmä arvioitiin kansainvälisessä Mercer Global Pension Index-vertailussa maailman luotettavimmaksi ja läpinäkyvämmäksi.

Tulevia vuosia ja vuosikymmeniä koettelee kuitenkin väestön ikääntyminen. Eläkeläisten määrä kasvaa, mutta eläkemaksuja maksavien työikäisten määrä vähenee.

Kehitys näkyy esimerkiksi Varman luvuissa jo merkittävästi.

– Jos sijoitustuotot olisivat olleet nolla, eläkevarallisuus olisi pienentynyt puoli miljardia euroa toistaiseksi tämän vuoden aikana. Eläkemaksujen ja ulos maksettavien eläkkeiden erotus on jo ihan merkittävä, Murto kertoo.

Epävarmuus lisääntyy

Yleisen taloustilanteen kehitykseen liittyy entistä enemmän epävarmuuksia. Toimitusjohtaja Murto ei pidä vahvan nousukauden jatkumista läheskään varmana Suomessa.

– Tunnelma taloudessa on muuttunut. Aikaisemmin on ollut selvää, että lähdemme nopeaan nousukauteen, mutta nyt epävarmuus on lisääntynyt. Kansainvälisessä ympäristössä on saatu huonoja kasvulukuja sekä Yhdysvalloista että Kiinasta. On ristiaallokko-tilanne, hän pohtii.

Markkinoilla on epävarmuutta myös siitä, pysyykö inflaatio eli rahan ostovoiman heikkeneminen väliaikaisena ilmiönä, kuten keskuspankit uskovat.

Yrityskentällä on lisäksi omat huolensa.

– On komponenttipulaa, energian hintojen voimakasta nousua ja elvytyksen rooli pienenee. On kysymysmerkki, minkälainen kevät tulee Suomessa olemaan talouskasvun osalta, jos tämä kansainvälinen epävarmuus lisääntyy.

Epävarmuus ei kuitenkaan toistaiseksi aiheuta esimerkiksi Varman sijoitustoiminnassa suuria muutoksia.

– Tänään raportoitujen lukujen puolesta ei ole suurille muutoksille tarvetta. Meillä on kohtalaisen paljon osakesijoituksia ja ne ovat toistaiseksi tuottaneet erinomaisesti, Murto sanoo.

Lähes puolet Varman sijoituksista on ollut osakkeista ja noin neljännes korkosijoituksissa.

Osakesijoitukset suuntautuvat erityisesti Suomeen ja Yhdysvaltoihin.

Tuoreimmat aiheesta

Eläke