Suomen Juche-seuran puheenjohtaja puolustaa Pohjois-Koreaa: Ydinase lisää turvallisuutta

Kim Jong-Un, kuvitus 2
MTV Uutiset
Julkaistu 05.09.2017 06:43
Toimittajan kuva

Juulia Jaulimo

juulia.jaulimo@mtv.fi

Suuri osa suomalaisista pitää uhkaavana sitä, että Pohjois-Korealla on hallussaan ydinase. Eivät kuitenkaan kaikki.

Suomen Juche-aatteen opintoyhdistyksen puheenjohtaja uskoo ydinaseen parantavan turvallisuutta, sillä se estää Yhdysvaltoja hyökkäämästä. Hän pitää Pohjois-Koreassa noudatettavan juche-aatteen pääperiaatteita kannatettavina.

Ydinase on lisännyt pohjoiskorealaisten turvallisuudentunnetta ja siksi Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen välit saadaan lientymään vain, jos Pohjois-Korea tunnustetaan ydinasevaltana, sanoo Juha Kieksi Suomen Juche-aatteen opintoyhdistyksestä.

– Kun Korealla ei ollut ydinasetta, niin he eivät olisi voineet vastata muuten kuin tavanomaisilla keinoilla, jos amerikkalaiset hyökkäisivät. Kun Korealla on ydinase, se on vienyt Yhdysvalloilta aloitekyvyn – he eivät voi hyökätä Koreaan ottamatta huomioon, että Korea pystyy vastaiskuun, Kieksi sanoo.

– Se on vahvistanut heidän riippumattomuuttaan ja vakauttanut aluetta, koska Yhdysvallat ei voi hyökätä Koreaan.

Mikä on juche-aate?

Juche-aate on tapa, jolla sosialismi on toteutettu Pohjois-Koreassa. Suomen Juche-aatteen opintoyhdistyksen mukaan juche-aatteen pääkohdat verrattuna muihin sosialismin suuntauksiin ovat riippumattomuus muista maista politiikassa, sen takaava omavaraisuus taloudessa ja vahva kansallinen puolustus. 

Riippumattomuus on yksi arvoista, joka kuuluu oleellisesti Pohjois-Koreassa noudatettavaan juche-aatteeseen. Kieksi on puheenjohtaja järjestössä, joka kerää aatteesta kiinnostuneita suomalaisia yhteen.

Kieksi korostaa, että seuraan liitytään usein filosofisesta mielenkiinnosta sitä kohtaan, millaista sosialismin sovellusta Pohjois-Koreassa harjoitetaan.

– Seurassa on hyvin monenlaisia ihmisiä eikä voida sanoa, että kaikki kannattaisivat aatetta. Henkilökohtaisesti olen tullut mukaan sen jälkeen, kun olin ollut Korea-seurassa ja tuli mielenkiinto sitä kohtaan, mitä juche-aate pitää sisällään.

Kieksi pitää juche-aatteen pääperiaatteita hyvin kannattavina ja Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välien kiristymisessäkin sympatiat ovat Pohjois-Korean puolella.

Kieksi selittää, että korealaisessa ajattelussa olisi tapahtunut muutos sen jälkeen, kun Yhdysvallat hyökkäsi Irakiin. Silloin pohjoiskorealaiset alkoivat Kieksin mukaan ajatella, että tarvitsevat ydinasetta itsepuolustukseksi.

– Se oli liikkeellepaneva voima, jonka jälkeen Korea kävi toden teolla vahvistamaan puolustustaan. Hyökkäysaikeita ei ole, vaikka diplomaattinen kieli kertookin vähän toista.

– Korealaisilla on sellainen diplomaattinen kieli, joka ei noudata totuttuja kaavoja. He käyttävät kärkkäämpää kieltä kuin mitä oikeasti ovat mieltä. Se, mikä on muuttunut, on, että nythän Trump käyttää samanlaista diplomaattista kieltä.

Merkittävä osa juche-aatetta riippumattomuuden lisäksi on omavaraisuus. Pohjois-Korea ei ole onnistunut omavaraisuuden tavoitteessaan vaan on joutunut turvautumaan ruoka-apuun.

Kieksi harmittelee, että pakotteet ovat vaikeuttaneet myös avustusjärjestöjen toimintaa ja toivoo, että uhkaava tilanne saataisiin raukeamaan.

– Tilannetta saisi liennytettyä vain lisäämällä vuoropuhelua Pohjois-Korean kanssa. Se ei onnistu, jos lähtökohta on se, että heidän täytyy ensin luopua ydinaseista. Silloin vuoropuhelusta ei tule mitään. Jos Korean tilannetta haluttaisiin liennyttää, pitää tunnustaa, että Korea on ydinasevaltio ja siltä pohjalta lähteä parantamaan maiden välisiä suhteita.

2:07img

Tuoreimmat aiheesta

Pohjois-Korean kriisi