Suomen keihästulevaisuuden yllä harmaita pilviä, tähtiheittäjät saattavat päätyä yllättävään ratkaisuun – "Tilanne on huolestuttava"

Antti Ruuskanen
Jesse Karjalainen
Julkaistu 15.07.2020 08:10
Toimittajan kuva
Riku Hellanto

riku.hellanto@mtv.fi

@RikuHellanto

C Moren yleisurheiluasiantuntija Mika Järvinen on huolestunut Suomen keihäänheiton nykytilasta ja tulevaisuudesta. Järvinen ei yllättyisi, jos Antti Ruuskanen ja Oliver Helander eivät kisaa tänä vuonna lainkaan.

Viime vuonna upeasti MM-finaalin neljänneksi sijoittunut Lassi Etelätalo avaa kilpailukautensa keskiviikkona Lahden GP-kisoissa. Etelätalo lähtee kilpailuun ennakkosuosikkina, vaikka mies ei ole vielä kilpaa tänä kesänä heittänytkään.

– Se, mitä olen muutamia hänen heittovideoitaan nähnyt, heitto näyttää aika samalta kuin viime syksynä parhaimmillaan. Sehän ei kuitenkaan tarkoita, että tulos välttämättä on 85.

– Jos Lassi yhtään malttaa heittää niin kuin osaa ja ehkä pikkaisen säästää avauskisassa tehoja, kyllä sieltä varmaan 80-metrinen lävähtää. Kaikki näyttää olevan kunnossa ja tekniikka on hyvässä paketissa. Lassin heitto näytti hyvältä, mutta ei vielä Lassille täydelliseltä, Järvinen summaa Etelätalon kisakuntoa MTV Urheilulle.

LUE MYÖS: Antti Ruuskanen ison päätöksen edessä: "Täytyy harkita, kannattaako yhden kisan takia lähteä tekemään kuntohuippua"

Etelätalo saattaa olla hyvinkin tämän kesän suomalainen ykköstykki, sillä ei ole varmaa, kilpailevatko tähtiheittäjät Antti Ruuskanen ja Oliver Helander tällä kaudella lainkaan.

Helander ottaa yhä maltillisesti talven olkapääleikkauksensa jäljiltä, eikä hän halua ottaa turhaa riskiä arvokisattomana vuonna. Ruuskanenkin saattaa jättää kauden kilpailut väliin.

– Ennen miesten keihäänheitto oli Suomen yleisurheilun kulmakiviä. Viime vuosina trendi on kuitenkin ollut laskeva ja maailman kärki on karannut suomalaisilta. Pitkäaikainen menestyjä Tero Pitkämäki lopetti jo uransa, eikä 36-vuotiaalla Ruuskasellakaan ole montaa heittovuotta jäljellä.

– Voisin ennustaa, että molemmat tai toinen ei heitä tänä kesänä ollenkaan kilpailuissa. Syynä ei välttämättä ole se, etteikö olisi kunnossa. Jos siellä on vähäänkään pieniä vaivoja, niin miksi riskeerata, kun tänä kesänä ei tarvitse riskeerata.

Järvinen painottaa, ettei Helanderilla ja Ruuskasella ole paineita antaa näyttöjä ensi vuoden arvokisoja varten vielä tänä vuonna, koska molempien taso tiedetään.

– Molempien taustat ovat niin hyvin kunnossa, että ne kestävät sen, vaikka ei tänä kesänä Kalevan kisojen viivalla olisikaan ja antaisi niitä näyttöjä. Heidän ei tarvitse riskeerata, jos ei halua. Ensi vuosi on tärkeämpi vuosi, ja se saattaa olla jopa Ruuskasen viimeinen vuosi, Järvinen sanoo.

Tulevaisuus huolettaa

Suomalaisheittäjät ovat taistelleet keihäänheiton arvokisamitaleista jo vuosikausien ajan. Viime vuosina suomalaisheittäjät ovat kuitenkin jääneet hieman maailman kärkiheittäjien taakse. Järvisen mukaan Suomen keihästulevaisuus ei näytä järin valoisalta.

– Minun mielestä tilanne on huolestuttava. Meillä on kuitenkin potentiaalisia heittäjiä kourallinen, jotka voivat kolmen vuoden säteellä 85 metrin heittäjiä. Niitä ei oikeasti hirveän montaa ole, Järvinen sanoo.

Jos potentiaalisia heittäjiä on joukossa viisi, on Järvisen mielestä hyvinkin todennäköistä, että vain muutama heittäjä pystyy lunastamaan potentiaalinsa.

– Jos meillä on viisi potentiaalista heittäjää, tahtoo vain olla, että kolmen vuoden päästä yksi tai kaksi on pystynyt harjoittelemaan ehjänä ja kehittymään. Pari kolme on sitten enemmän tai vähemmän ollut telakalla, eikä kehittymistä ole tullut, Järvinen ennakoi tulevaa.

LUE MYÖS: Tässäkö Suomen tuleva keihästähti? Vasta 10-vuotias lupaus kiskaisi ME-lukemat uusiksi

Yksi mielenkiintoisista tulevaisuuden nimistä on 19-vuotias Topias Laine, joka avaa Lahdessa kilpailukautensa. Laine kiskaisi viime vuonna keihään ennätyslukemiinsa 76,98. Ennätysparannusta voidaan odottaa myös tänä vuonna.

– Kehitystä tapahtuu yleensä 1–3 metriä vuodessa. Yleensä ei tule isoja hyppäyksiä, että ennätystä parannettaisiin 5–6 metriä. Toki nuorella kaverilla vuodessa voi tapahtua fysiikassa ja tekniikassa isojakin hyppäyksiä eteenpäin, Järvinen pohtii.

Tuoreimmat aiheesta

Yleisurheilu