Suomen MM-joukkueesta erottui kaksi kirkasta tähteä: "Esimerkillinen veturi" – tässä kisatuomio Oberstdorfista

0:55img
MM-hiihdot saivat suomalaisittain dramaattisen lopun: Raivostunut Iivo Niskanen paiskoi suksiaan 50 kilometrin kisan jälkeen – huoltomiehestä voimasanoilla ryyditetty purkaus.
Julkaistu 08.03.2021 06:25
Toimittajan kuva

Ossi Karvonen, Oberstdorf

ossi.karvonen@mtv.fi

@ossikarvonen

Sunnuntaina päättyneet Oberstdorfin MM-hiihdot toivat Suomen joukkueella kaksi hopeamitalia ja yhden pronssin, mikä oli parannus Seefeldin 2019 MM-kisojen yhdestä pronssista. MTV Urheilu arvioi jokaisen suomalaisurheilijan kisapanoksen Oberstdorfissa.  

Arvion jaottelu on seuraavanlainen:

Tähdet: Kokonaissuoritus oli poikkeuksellisen hieno.
Onnistujat: Nosti tämän kauden tasoaan, mikä näkyi hyvänä kokonaissuorituksena tai ainakin yhtenä huippuonnistumisena.
Omalla tasollaan: Arvokisasuoritus vastasi tämän kauden tuloksia. 
Pettymykset: Suoriutui alle tämän kauden tasonsa. 

Urheilijan jälkeen suluissa on hänen sijoituksensa tämän kauden maailmancupin kokonaiskisassa ja nimen alla Oberstdorfin kisasuoritukset sijoituksineen.  

Tähdet

Ilkka Herola, yhdistetty (6)

Normaalimäen kisa: hopea, suurmäen kisa: 6:s, viesti: 5:s, parikilpailu: 5:s
Katkaisi Suomen yhdistetyn 14 vuoden mitalittoman jakson uransa avauslätkällä ja oli Suomen kisajoukkueen ainoa henkilökohtaisen mitalin saavuttanut urheilija. Normaalimäen kisan uskottiin olevan Herolan paras sauma, ja hän käytti tilaisuutensa loistavasti. Suurmäki oli odotetusti Herolalle vaikea hyppypaikka, mutta henkilökohtaisen kisan hiihtonousu oli toinen osoitus huippukunnosta. Esimerkillinen veturi suomalaisen menestyslajin uudelle nousulle. 

1:06img

Ilkka Herolan hopeamitalissa konkretisoitui iso työ niin Herolan kuin koko Suomen yhdistetyn osalta. Tämä näkyi villeissä juhlissa heti kisan jälkeen!

LUE MYÖS: Ilkka Herolalta sydämellinen paljastus MM-kisojen hopeisesta kohokohdastaan – "Kaikkein koskettavin ja tärkein viesti"

Riitta-Liisa Roponen, maastohiihto (76)

10 km (v): 10:s, viesti: pronssi
Maajoukkueen ulkopuolelta 42-vuotiaana hyvin vähällä kilpailemisella uran 14. arvokisoihin ja sieltä viestipronssin kanssa kotiin! Esitys sekä viestissä että vapaan kympillä veti hiljaiseksi. Huima ura, jonka soisi jatkuvan vielä Pekingin olympialaisiin. 

3:12img

Riitta-Liisa Roponen venyi huimaan suoritukseen vapaan kympillä, mikä yllätti myös itse hiihtoveteraanin.

LUE MYÖS: Historiaa! Riitta-Liisa Roponen, 42, teki upean hiihtolajien ennätyksen

Onnistujat

Ristomatti Hakola, maastohiihto (32)

Sprintti (p): 16:s, parisprintti: hopea, viesti: 6:s
Parisprintin työmies sai palkinnoksi makean hopean, ja viestissäkin Hakola hoiti osuutensa. Kokonaisuutena kisasuorituksesta jäi kuitenkin uupumaan viimeinen silaus loistokkuutta. Siinä mielessä kantapäävamma, joka esti osallistumisen kuninkuusmatkalle, oli sääli. 

Jasmi Joensuu, maastohiihto (47)

Sprintti (p): 17:s, parisprintti (v): 7:s, viesti: pronssi
Sprintissä ja parisprintissä teki kauden tulostasoon nähden ehjät suoritukset. Ensiesiintyminen arvokisaviestissä sujui loistavasti, sillä suoritusta omien sanojensa mukaan valtavasti jännittänyt Joensuu toi Suomen kelpo asemissa 1. vaihtoon. 

Katri Lylynperä, maastohiihto (74)

Sprintti (p): 8:s
Uran selvästi parhaan sijoituksen kaivaminen esiin arvokisoissa on aina kova juttu. Olisi ansainnut tämän myötä myös paikan parisprintissä, mutta Krista Pärmäkoski tuli valinnoissa ohi

Joni Mäki, maastohiihto (33)

Parisprintti: hopea, 15 km (v): kesk., viesti: 6:s
Siivitti ankkurina Suomen hienosti hopealle parisprintissä. Miksi ei siis tähtiosastossa? Kisat olivat muuten Mäeltä ponnettomat. Pehmeni viestin räntäsateessa. Olisiko pitänyt jättää 15 kilometriä suosiolla väliin, kun olotila oli vetelä?

2:31img

Joni Mäki ja Ristomatti Hakola venyivät välieräputoamisen partaalta MM-hopealle parisprintissä. 

LUE MYÖS: Joni Mäki näki venäläiskommentit isästään – vastasi ala-arvoiseen nimittelyyn: "Se on ihan ok, että mulle tulee paskaa niskaan"

Krista Pärmäkoski, maastohiihto (13)

7,5 + 7,5 km yhdistelmäkisa: 13:s, parisprintti (v): 7:s, 10 km (v): 13:s, viesti: pronssi, 30 km (p): 8:s
Ilman viestisuoritusta Pärmäkoski olisi tässä arviossa porrasta alempana, mutta venyminen MM-pronssiankkurina oli huima suoritus. Maalissa huomasi, että onnistumisella oli 11-kertaiselle arvokisamitalistille valtava merkitys vaikean kauden päätteeksi. 

0:56img

Suomen naisten viestipronssi oli yksi Oberstdorfin kisojen suomalaisyllätyksistä. Juhlinta oli villiä ja äänekästä, kun viestisankarit kävelivät maalialueen taakse. 

LUE MYÖS: Miten ihmeessä Krista Pärmäkoski kukisti Jessie Digginsin? Yhdysvaltalaistähti avautui Suomi-tappiosta

Perttu Reponen, yhdistetty (44)

Normaalimäen kisa: 26:s, suurmäen kisa: 20:s, viesti: 5:s
Maakiintiöt auttavat, mutta 19-vuotias Reponen otti Oberstdorfista kauden parhaita sijoituksiaan. Oli Herolan jälkeen Suomen kakkosmies mäessä.

Omalla tasollaan

Susanna Forsström, mäkihyppy (-)

Normaalimäki 34:s, suurmäki 37:s, joukkuemäki 9:s
Alla oli kaudelta vain yksi henkilökohtainen kisa maailmancupissa, ja Oberstdorfin sijoitukset osuivat yksiin sen kanssa. Joukkuemäessä suomalaisnelikon heikoin.

Eero Hirvonen, yhdistetty (16)

Suurmäen kisa: 18:s, viesti: 5:s, parikilpailu: 5:s
Painajaismainen kausi. Kesän ja syksyn huippuvire hautautui ensilumeen. Lisäksi MM-kisojen alun pilasi rannevamma, minkä jälkeen suoritukset seurasivat alkuvuoden kaavaa. Iso vuosi edessä, sillä potentiaalia olisi paljon parempaan.  

3:03img

Eero Hirvonen summasi pettymyksen tuottanutta kauttaan MM-kisojen päätösmatkan jälkeen. Kontrasti Ilkka Herolan kisakokemuksiin oli suuri. 

Perttu Hyvärinen, maastohiihto (64)

15 km (v): 17:s, viesti: 6:s, 50 km (p): 32:s
Hyvärinen summasi itse tuloksensa surkeiksi, mutta ei kai arvokisauran paras henkilökohtainen sijoitus voi aivan täysi pettymys olla. Viestissä Hyvärinen osoitti taistelukykyään, mutta päätösmatkalla iski väsy, osittain suksiongelmien takia. Leuka pystyyn ja kohti entistä parempia aikoja!

Wille Karhumaa, yhdistetty (-)

Normaalimäen kisa: 36:s
Kisastartit jäivät yhteen, kun Hirvonen toipui käsivammastaan viestiin. Suomen nuorisoketjun kolmas lenkki sai arvokisadebyytin vyölleen.

Julia Kykkänen, mäkihyppy (31)

Normaalimäki 29:s, suurmäki 21:s, sekajoukkuemäki 9:s, joukkuemäki 9:s
Sivusi suurmäen kisassa kauden parasta henkilökohtaista sijoitustaan maailmancupissa ja vakuutti sekajoukkuemäessä, mutta taso heilahteli myös toiseen suuntaan.

Niko Kytösaho, mäkihyppy (49)

Normaalimäki: 26:s, sekajoukkuemäki: 9:s, suurmäki 30:s, joukkuemäki: 9:s
Hyppäsi MM-kisojen alla huonoja kisoja maailmancupissa, ja taso nousi tästä Oberstdorfissa vain marginaalisesti. Nippa nappa omalla tasollaan. Pisteet rehellisestä haastattelusta!

1:37img

Niko Kytösaho ei turhia kierrellyt, kun hän arvioi suoritustaan suurmäen kisassa. 

Lauri Lepistö, maastohiihto (86)

15 + 15 km yhdistelmäkisa: 52:s, 50 km (p): 36:s
Kannuksia lähinnä sprinteistä hankkinut Lepistö ei mahtunut pikapyrähdykselle MM-lumilla. Yhdistelmäkisassa selvästi heikoin suomalainen, kuninkuusmatkalla ihan kelvollinen hiihto.

Johanna Matintalo, maastohiihto (23)

Sprintti (p): 26:s, 7,5 + 7,5 km yhdistelmäkisa: 30:s, viesti: pronssi, 30 km (p): 13:s
Kyynelten kisat Matintalolle. Kaatui sprintissä lupaavasta vauhdista, yhdistelmäkisassa perinteisen sukset pettivät ja viestissä oli Suomen nelikon heikoin lenkki haastavalla 2. osuudella. Silti tuliaisina pronssimitali ja komea sijoitus päätösmatkalla

LUE MYÖS: Tähtihiihtäjä päätyi ambulanssiin, suomalaisillakin petollisia vaaratilanteita MM-ladulla – "Se oli herran haltuun"

Laura Mononen, maastohiihto (54)

7,5 + 7,5 km yhdistelmäkisa: 20:s, 10 km (v): 24:s, 30 km (p): 16:s
Ei säihkettä, ei sukelluksia, vaan tasavarmaa Monosta. Se, että jäi ilman viestipaikkaa, vaikka Kerttu Niskanen oli poissa, kirpaisi varmasti, sillä viestit ovat Monosen tyyppisille hiihtäjille ainoita mitalisaumoja.  

Otto Niittykoski, yhdistetty (-)

Normaalimäen kisa: 34:s, suurmäen kisa: 30:s, viesti: 5:s
Hyvää arvokisakokemusta pian 20 vuotta täyttävälle nuorukaiselle.

Iivo Niskanen, maastohiihto (23) 

15 +15 km yhdistelmäkisa: 13:s, 10 km (v): 18:s, viesti: 6:s, 50 km (p): 6:s
Otti maastohiihtäjistä parhaan henkilökohtaisen kisatuloksen (kuudes kuninkuusmatkalla), mutta se ei paljon Niskasta lämmitä. Viestisuoritus oli hänelle kisojen ainoa täysin onnistunut hiihto. Toinen oli tulla 50 kilometrillä, mutta suksipettymys iskiNiskasen reaktio oli raivokas, mutta olisivatko rahkeet riittäneet siltikään mitaliin? Se jää arvoitukseksi.  

0:37img

Iivo Niskanen oli todella pettynyt MTV Urheilun haastattelupisteellä 50 kilometrin kisan jälkeen. 

LUE MYÖS: Jari Isometsä moittii Iivo Niskasen reaktiota – "Turha siinä on enää huudella"

Vilma Nissinen, maastohiihto (100)

7,5 + 7,5 km yhdistelmäkisa: 22:s, 30 km (p): 29:s
Onnistunutta arvokisadebyyttiä seurasi haastava päätösmatka, mutta Nissinen voi poistua Oberstdorfista tyytyväisenä. 

Eetu Nousiainen, mäkihyppy (-)

Normaalimäki: 50:s, sekajoukkuemäki: 9:s, suurmäki: 38:s, joukkuemäki: 9:s
Suurmäki näytti sopivan paremmin Nousiaiselle, sillä hän oli joukkuemäen paras suomalainen. Normaalimäessä suoritustaso oli heikko, minkä summasi kaatuminen henkilökohtaisessa kisassa

Arttu Pohjola, mäkihyppy (-)

Suurmäki: karsiutuminen, joukkuemäki: 9:s
Oli valinnoissa kotiin jäävä varamies, mutta sai lopulta vastuuta kahden kisan verran. Kokemusta kerryttänyt Pohjola oli joukkuemäen selvästi heikoin suomalainen.  

Jenny Rautionaho, mäkihyppy (43)

Normaalimäki: 31:s, suurmäki 32:s, sekajoukkuemäki 9:s, joukkuemäki 9:s
Hyppäsi sijoituksellisesti lähelle kauden parhaitaan, mutta jäi niukasti ulos "pistesijoilta" molemmissa henkilökohtaisissa kisoissa. Joukkuemäessä Suomen ykköshyppääjä.

Julia Tervahartiala, mäkihyppy (-)

Normaalimäki: karsiutuminen, joukkuemäki 9:s
Hypännyt hyvin vähän tällä kaudella, ja oli mukana Oberstdorfissa lähinnä joukkuemäen takia.

Markus Vuorela, maastohiihto (51)

15 + 15 km yhdistelmäkisa: 34:s, 15 km (v): 28:s
Tällä kaudella maailmancupin pistemieheksi murtautunut Vuorela sai ensimmäisistä arvokisoistaan muistoksi top30-sijoituksen. Ensi kaudelle tavoitteeksi hyppäys seuraavalle kymppiportaalle. 

Lauri Vuorinen, maastohiihto (70)

Sprintti (p): 15:s
Hiihti kisoissa kilpaa yhtenä päivänä. Siinä tuttu sävel: vauhti ihan lupaavaa, mutta erävaiheen ensimmäinen otatus osoittautui liian korkeaksi esteeksi. Matkusti kotimaahan jo toisen kisaviikon alussa. 

Pettymykset

Antti Aalto, mäkihyppy (36)

Normaalimäki: 27:s, suurmäki: 31:s, joukkuemäki: 9:s
Joutui syrjään sekajoukkuemäestä kantapäävamman takia. Hypännyt tällä kaudella henkilökohtaisissa kisoissa reippaat kymmenen kertaa top30-porukkaan, joten MM-tulokset maakiintiöiden helpottamassa pelikentässä eivät vakuuttaneet. Häiritsikö vamma? 

Anne Kyllönen, maastohiihto (87)

Sprintti (p): 37:s, 10 km (v): 40:s
Kyllönen ei ollut sijoittunut maailmancupin pisteille ennen MM-hiihtoja, joten kisapaikkakin oli tavallaan voitto. Oberstdorfissa top30-sijoitus oli kuitenkin tarjolla pienempien maakiintöiden myötä. Ei silti. Kokenut hiihtäjä perusteli, että ennätyksellisestä harjoittelusta tullut kuorma kasvoi kauden aikana hallitsemattomaksi. Kyllösen ura on pahassa syöksyssä

LUE MYÖS: Anne Kyllösen MM-sijoitukset jäätävää luettavaa: "Romahti tosi pahasti"

Juho Mikkonen, maastohiihto (66)

Sprintti (p): 57:s, 15 +15 km yhdistelmäkisa: 43:s, 50 km (p): 43:s
Mikkoselta ei ihmeitä odotettu, mutta onhan tilastorivi murheellinen. Sprintti mureni osittain liian tymäkkään pitovoiteluun, mutta ei päämatka 50 kilometriäkään juhlaa tarjonnut. Hän hävisi siinä kärjelle reilut kymmenen minuuttia, ja toiseksi hitaimmalle suomalaisellekin lähes kolme minuuttia.  

Jarkko Määttä, mäkihyppy (-)

Normaalimäki: hylk.
Odotuksia ei ollut, mutta jos matkustaa Oberstdorfiin ja sitten ensimmäisen kisan karsinnassa tulee hylkäys välineiden takia, niin eihän se hyvältä näytä.  

Tuoreimmat aiheesta

MM-hiihdot