Suomen MM-kisoissa pelannut huippuveskari lähti Venäjälle – lataa nyt kovaa tekstiä: "Propagandaa"

KHL-seura Torpedo Nizhni Novgorodissa kuluneen kauden viettänyt slovakialainen jääkiekkomaalivahti Adam Huska väittää, että Venäjästä on esitetty propagandaa.

Huska pelasi vuosi sitten Suomen MM-kisoissa Slovakian riveissä kuusi ottelua – miesten MM-kisat olivat hänelle uran toiset. Sen jälkeen New York Rangersin organisaatioon kuulunutta miestä kutsuivat ensimmäistä kertaa urallaan seurajoukkuepelit idässä, kun hän pelasi kauden venäläisessä KHL-seura Torpedo Nizhni Novgorodissa.

26-vuotias slovakialainen perustelee nyt, että olisi voinut myöhemmin elämässään katua, jos olisi kieltäytynyt mahdollisesti ainutkertaisesta mahdollisuudesta.

– En tiedä, kuka määrittää moraaliset arvot, mikä on hyvää ja mikä ei. En avoimesti tue sotaa, vaan vastustan sitä, ja olen myös vihainen sen viattomista uhreista. Minulla oli mahdollisuus mennä sinne (KHL:ään) ja tällainen tarjous voi tulla kerran elämässä. Jos olisin kieltäytynyt siitä, olisin voinut urani jälkeen miettiä, mitä olisi voinut tapahtua, tai olisin voinut katua, etten yrittänyt sitä. Kun sota päättyy, en usko, että kukaan käy tätä juurta jaksain läpi, Huska sanaili slovakialaiselle My Zvolen -lehdelle.

Huskan mukaan kukaan ei ole henkilökohtaisesti esittänyt hänelle kritiikkiä KHL:ään menosta.

– Facebook-keskusteluissa osa ylistää minua, muut painavat minua alas. Sanoisin kuitenkin, että tuomitsevat fanit ovat vähemmistössä. En koe mitään julkista painetta. Toki, jos haluaisin, löytäisin kommentteja, joissa minut tuomitaan, mutta en ole kohdannut moista henkilökohtaisessa elämässäni.

Slovakian johto päätti, ettei maan KHL-pelaajilla ollut kuluneella kaudella asiaa MM-kisoihin, jotka Suomen Tampere ja Latvian Riika jakoivat. Näin Huskallakaan ei ollut mahdollisuutta kisoihin – mutta hän ei ymmärrä päätöstä.

– Voimme edustaa KHL:ssä pelaavia, mutta se ei muuta mitään. Pelaan sitten KHL:ssä tai en, mikään ei muutu, sotaa käydään silti, venäläisrahaa tienannut pelimies puheli.

"Propaganda toimii molemmin puolin"

Huska löi haastattelussa paikoin kierrokset kovalle. Hän puhui propagandasta. 

– Siellä ei ollut mitään, mistä olisin ollut peloissani. Näin myös, että kaikki kaupungissa toimi normaalisti, uusia rakennuksia rakennettiin, lämmitystä ei suljettu missään, kaupungit valaistiin normaalisti, eikä säästöjä tehty missään. Rahaa oli. En halua sanoa mitään, mutta propaganda toimii molemmin puolin, Huska väitti ja tarjosi esimerkin:

– Sosiaaliseen mediaan ilmestyi kuvia, joissa pelaajat olivat asettuneet Z-kirjaimen muotoon. Se on todella typerää, propagandan tulosta. Pelasin siinä liigassa, eikä mitään sellaista tapahtunut KHL:ssä aikanani. 

Huska vielä jatkoi, ettei hänen mukaansa pelaajia asetettu Z-kirjaimen muotoon. Z-merkkiä on käytetty Venäjän hyökkäyssodan symbolina.

– Minusta kukaan pelaajista ei tue sotaa. 

Huska korosti vielä "olevansa sotaa vastaan ja haluavansa rauhaa".

– Viattomia ihmisiä kuolee järjettömän sodan takia. Olen pahoillani kaikkien uhrien puolesta molemmin puolin.

Hän jatkoi erikoisin sanoin.

– Uskon, että kun kaksi lasta tappelee, emme laita puukkoja heidän käsiinsä.

Huska pelasi kuluneella kaudella Torpedon riveissä 28 ottelua. Hänellä on NHL:stä vyöllään yksi peli ja AHL:stä 79 ottelua.

Lue myös:

    Uusimmat