Vuonna 2014 startanneessa Raviliigassa kilpailtiin toistaiseksi ainoaa kertaa lämminveristen lisäksi myös suomenhevosilla. Kotimaisen rodun debyytti jätti ristiriitaisia tuntemuksia.
Kolme vuotta sitten Kaustisen Raviliiga-joukkue hankki korkeimmalla mahdollisella 16 000 euron hinnalla suomenhevosruuna Wallesmannin.
Larsin liinaharjaiseen poikaan oli ladattu suuria haaveita, mutta virallisia Toto-ravistartteja ei ole kertynyt vielä ainuttakaan. Pyöreän nollan euron voittosummaa on aikaa kartuttaa Raviliigan puitteissa enää vuodenvaihteeseen saakka.
– Ainahan se on pettymys kun odotukset ovat korkealla, mutta ne eivät sitten toteudukaan. Wallesmanni oli jo huutokaupassa kookas ja valmiin näköinen varsa, joten kuviteltiin että se olisi varhaiskypsä, hevosen valmentaja Veli-Erkki Paavola huokaa.
– Sitten se alkoikin kasvamaan ihan toden teolla.
Vaikka Wallesmanni on jo 5-vuotias, se on Paavolan mukaan yhä honkkeli harppoja. Pikkuvaivat ja kasvukivut ovat piinanneet herkeämättä.
– Vasta ihan viime aikoina se on alkanut treenata jo paremmin. Sitä on hoidettu ja yritetty samalla viilata harjoitussysteemiä. Jännä katsoa mitä se alkaa tekemään, mutta toiveissa olisi päästä tänä talvena jo jonkinlaiseen kilpailurytmiin, valmentaja paljastaa.
– Se on vaan ollut niin iso ja keskentekoinen, että ei sitä ole voinut väkisin yrittää kiiruhtaa. Vaikka millainen projekti olisi kyseessä, niin eläimen hyvinvointi on aina laitettava etusijalle. Ei se ole hevosen vika jos sen kehitys on kesken.
Tulevaisuudessakin Paavola näkisi mieluusti suomenhevosia Raviliiga-kilpailijoina ja isojen kimppojen ylpeyksinä, mutta konsepti kaipaisi viilaamista.
– Näin jälkikäteen on tietysti helppo sanoa, mutta vanhempia hevosia olisi pitänyt saada. Vaikka kolmivuotiaistakin jos olisi voinut valita, niin ennustaminen olisi ollut vähän helpompaa, hän toteaa.
– Kun vertaa minkä verran suomenhevosvarsoja syntyy, ja kuinka moni niistä kilpailee vaikka neljän vanhana, niin sehän on ihan lottovoitto jos ne muutamat aikaiset yksilöt sattuvat osumaan juuri tähän Raviliigan otokseen.
Vaikka Wallesmannin tienestit näyttävät toistaiseksi nollaa, Paavolan usko hevosen juoksijanlahjoihin ei horju.
– Hevosella on vielä paljon näytettävää, ja mieluusti sen kanssa jatkaisi työskentelyä. Tulevaisuudesta ei olla vielä päätetty mitään, vasta hiljattain on otettu asia esiin että mikä omistajaporukassa oikein on fiilis.
R.R. Nykäisy ja ohjastaja-valmentaja Ilkka Korpi tositoimissa. Kuva: Erkki Kivistö
Jatkoaikaa vailla
Raviliigan 2014 kaksi muuta suomenhevosta ovat Suomen Ratsastajainliiton joukkueen Ypäjällä valmentautuva R.R. Nykäisy sekä Lahden Raviliigan ylpeys Piskon Merkki.
Myös R.R. Nykäisy on kokenut kunnon kasvupyrähdyksen kaksivuotissyksynsä jälkeen. Sen koko uran voittosumma hätyyttelee nyt kolmen tuhannen euron rajapyykkiä.
– Ostettaessa ruunan säkäkorkeus oli 154 senttimetriä, ja nyt se on melkein 1,7 metriä. Hevonen oli välillä senttitolkulla takakorkea, valmentaja Ilkka Korpi muistelee.
– Siinä saa taiteilla jos meinaa pitää hevosen ehjänä ja terveenä mutta silti päästä kilpailemaan. Mielestäni suomenhevosille saisi olla vuoden pidempi tämä Raviliiga, kun ne meinaavat olla niin myöhäisiä.
Korpikaan ei koe että R.R. Nykäisyn kyvyt olisivat esteenä menestykselle.
– Tuntuu että tämä varmaan kehittyy vielä aika paljonkin. Ihan eri numerot voisi olla mittarissa vuoden päästä, valmentaja vakuuttaa.
– Muutenhan kaikki on mennyt tosi hyvin. Ruuna on käynyt näytillä messuilla ja muualla, ja on ollut sellaista hyvää pöhinää. Uskon että projekti on myös lähentänyt ratsu- ja ravi-ihmisiä, jotka ovat yhtä lailla tuntuneet olevan innostuneita omasta suomenhevosestaan.
Piskon Merkki. Kuva: Erkki Kivistö
Esa Holopaisen valmentama Piskon Merkki on onnistunut haalimaan raviradoilta nyt kaksi ja puoli tuhatta euroa.
– Ilman muuta odotin parempia tuloksia. Pettymyksiä on piisannut ja perimmäisiä vikoja on etsitty. Hevonen on sairastellut, ja lisäksi se on jännittäjätyyppiä, Holopainen harmittelee.
– Varsalla on ollut mahansa kanssa suuria murheita, kun se jännittää ja stressaa starttitilannetta niin kovasti. Treenit sujuvat kyllä mukavasti, mutta tositilanteessa se on ollut vähän kipsissä koko hevonen.
Myös Piskon Merkin valmentaja uskoo, että hänen suojattinsa potentiaali voisi ajan kanssa realisoitua raviradoilla.
– Ehkä suomenhevosille pitäisi olla vähän lisää pituutta tässä projektissa. Viisivuotiskauteen mennessä harva niistä ehtii vielä lähellekään parastaan. Suomenhevonen on sinällään kiva idea ja kiinnostaa varmasti ihmisiä vielä eri tavalla, hän kehuu vuoden 2014 Raviliigan rohkeaa päätöstä kotimaiseen rotuun laajentumisesta.
– Meidänkin hevosella tulee kyllä olemaan paljon enemmän rahaa harjoitusten perusteella. Kyllä siitä kilpahevonen vielä tulee, mutta henkinen kypsyys ei vielä ihan riitä.
Muiden suomenhevosvalmentajien tavoin Holopainen ei keksi moitittavaa itse Raviliiga-projektista tai valtaosin kannustavanhenkisestä omistajaporukasta.
– Tietysti se on ymmärrettävää, että muutama tyytymätön on mahtunut joukkoon kun ei ole päästy paljoa kilpailemaan. Pääpiirteissään homma on kyllä pelannut hirmu hyvin, ja olen ollut tyytyväinen, Holopainen
– On ollut oikein iloinen yllätys, miten innostuneesti ihmiset tulevat juttelemaan ja kyselemään. Kokoontumisissakin on ollut ilahduttavan paljon väkeä pitkienkin matkojen takaa.
Ravit live 5 kpl