Suomessa kuolee yhä ihmisiä aidsiin – hi-virus voi jäädä hoitamatta piiloon, jos sitä sairastaa perheenäiti tai vanhus

0:40img
Milloin hiv-testiiin kannattaa mennä? Vuosikymmeniä hiviä ja aidsia Suomessa hoitanut infektiolääkäri Jussi Sutinen HUS:ista vastaa.
Julkaistu 02.12.2020 20:33
Toimittajan kuva

Sanna Pietiläinen

sanna.pietilainen@mtv.fi

Minna Perovuo

minna.perovuo@mtv.fi

Hi-viruksesta aiheutuvaan aids-sairauteen kuolee Suomessa vuosittain noin yksi ihminen. HUS:in infektiolääkärin mukaan syynä on, että tartuntaa ei huomata ajoissa.

Suomessa todetaan vuosittain noin 150 hiv-tartuntaa. Jos hi-virus todetaan ajoissa, voidaan sitä pitää yhdistelmälääkityksellä kurissa niin tehokkaasti, ettei virus kehity kuolettavaan aidsiin asti. Aidsiin ei ole parannuskeinoa. Infektiolääkäri Jussi Sutinen HUS:ista kertoo, että Suomessa aidsiin kuolee tehokkaasta lääkityksestä huolimatta noin yksi ihminen vuodessa.

– Surullinen uutinen on se, että yksittäinen ihminen kuolee joka vuosi aidsiin, koska tauti on löytynyt niin myöhään, että komplikaatioita ei enää pystytä parantamaan, Sutinen sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Syynä tilan aidsiksi etenemiseen voi olla esimerkiksi se, että vakituisessa parisuhteessa oleva henkilö ajattelee, ettei hiv tai aids koske häntä. Toisena syynä on, että terveydenhuollon ammattilaisetkaan eivät osaa epäillä hi-virusta, vaikka oireitakin olisi.

– Tiedämme, että jos musta maahanmuuttaja tulee vastaanotolle kuumeisena, käy hiv-diagnoosi hoitavan lääkärin mielessä helpommin, kuin jos se olisi suomalainen perheenäiti tai suomalainen vanhus. He jäävät huonommalle hoidolle, koska tauti löytyy heiltä usein myöhemmin, koska se ei ole tullut mieleen.

Sutinen painottaa, että testissä kannattaa käydä mieluummin liian usein kuin jäädä odottamaan oireita.

– Tartunnan saaneelle parasta, mitä voi tapahtua on, että se löytyy ajoissa. Silloin hänen henkensä voidaan pelastaa, eikä hän vahingossakaan tartuta muita, kun hänet saadaan hoidon piiriin.

Katso yllä olevalta videolta, milloin hiv-testiin kannattaa mennä.

"Ensin saatoimme potilaita kuolemaan, nyt kuntosalille"

Sutinen hoiti hiv- ja aids-potilaita jo 1990-luvulla Helsingissä. Alkuvuosina aidsiin ei ollut lääkettä.

– Oli surullista nähdä nuorten ihmisten kuolevan. Mitään hoitoa ei ollut tarjolla ja tauti vei lopulta voiton.

– Erityisesti muistan surullisimmat tapaukset, joissa ihminen oli yksin osastolla ja perhe oli jättänyt hänet yksin menehtymään. Tuntui tuplapahalta, että ihmistä kohdeltiin sillä tavalla. 

1990-luvulla hiviä ja aidsia pelättiin paljon.

– Saatettiin ajatella, että tauti tarttuu pöydän yli jutellessa. Hiviä pidettiin vaarallisena asiana, joka johtaa kuolemaan, ja niinhän asia olikin. Vuonna 1996 kaikki kuitenkin muuttui.

Hiv-lääkityksessä saavutettiin läpimurto vuonna 1996, jolloin tälläkin hetkellä käytössä oleva kolmen lääkkeen yhdistelmähoito otettiin käyttöön.

Sutinen on nähnyt uransa aikana huiman lääketieteellisen kehityksen.

– Me lääkärit olemme saattaneet potilaita kuolemaan ja nyt saatamme heitä kuntosalille. He ottavat tabletin päivässä, saavat lapsia ja elävät yhtä pitkään kuin hiv-negatiiviset – se on hienoa.

Kansainvälistä aids-päivää vietettiin tänä vuonna tiistaina 1.12. Maailman terveysjärjestö WHO vietti sitä ensimmäistä kertaa vuonna 1988.

Lue myös: Teininä Tapani, 50, pelkäsi kuolevansa hiviin, nyt hän on kantanut virusta 15 vuotta

Aids ja hiv Suomessa ja maailmalla 1980-luvulta alkaen

  • 1983 ensimmäinen tautitapaus Suomessa. Hoitoa ei ollut, tauti oli tappava, eikä sen aiheuttajaa tiedetty. Pelko levisi.
  • 1984 taudin aiheuttajaksi löydettiin hi-virus ja alkoi testien ja lääkkeiden kehitystyö. 
  • 1987 ensimmäinen hiv-lääke käyttöön. Teho heikko ja aiheutti ikäviä sivuoireita,
  • 1990-luvun alussa AIDS ja HIV olivat leimallisesti homojen prostituoitujen sairauksia.
  • 1991  Queen-yhtyeen solisti Freddie Mercury kuoli aidsiin.
  • 1996 läpimurto hiv-lääkityksessä. Tälläkin hetkellä käytössä oleva kolmen lääkkeen yhteishoito tuli käyttöön. 
  • 2008 Sveitsiläiset ja saksalaiset lääkärit julkaisivat lausunnon, jonka mukaan lääkitty hiv ei tartu.
  • 2020 tutkimusten perusteella voidaan varmuudella sanoa, että toimivalla lääkityksellä hiv-tartunnan saanut ei tartuta hiviä edes seksissä ilman kondomia.

Tuoreimmat aiheesta

HIV