Suomessa muistetaan perjantaina Ukrainan sodan vuosipäivää, valtioneuvosto kehottaa kansalaisia yhtymään liputukseen

Valtioneuvosto osoittaa tukeaan Ukrainalle liputtamalla Suomen ja Ukrainan lipuilla ylihuomenna perjantaina. Tuolloin on kulunut vuosi siitä, kun Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Valtioneuvosto toteaa tiedotteessaan, että halukkaat voivat yhtyä liputukseen.

Liputtaa voi joko Suomen tai Ukrainan lipulla tai molemmilla.

Sisäministeriö suosittaa, että Ukrainan lipulla liputettaessa noudatetaan samoja periaatteita kuin Suomen lipulla liputettaessa. Lippu nostetaan salkoon kahdeksalta aamulla ja lasketaan auringon laskiessa.

Ukrainan suurlähetystö on pyytänyt Suomen kuntia osoittamaan vuosipäivänä julkisesti tukeaan Ukrainalle.

Jo 45 kuntaa ilmoittautunut mukaan

Viestinnän asiantuntija Hanna Lassila Kuntaliitosta kertoi STT:lle tänään keskiviikkona puolenpäivän jälkeen, että noin 45 kuntaa on ilmoittanut Kuntaliittoon, että ne aikovat osallistua tavalla tai toisella vuosipäivän muistamiseen.

Kunnissa aiotaan liputtaa Ukrainan lipulla merkittävien rakennusten pihapiirissä sekä valaista rakennuksia tai muita maamerkkejä sinikeltaisella. Esimerkiksi Kalajoella Pohjois-Pohjanmaalla kaupungintalo valaistaan.

Lassila huomauttaa, että kaikki kunnat eivät ilmoita tuen ilmaisuistaan Kuntaliitolle, ja aiemmin vastaavissa tapauksissa ilmoituksia on tippunut vielä lähellä tapahtumapäivää.

Perjantaina vuosi Venähän hyökkäyksestä

Liki vuosi sitten 24. helmikuuta varhain aamulla Suomen aikaa Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti Venäjän järjestävän "sotilasoperaation" Ukrainassa. Venäjän maajoukot ylittivät Ukrainan rajan sen etelä- ja pohjoisosassa ja ympäri Ukrainan kerrottiin räjähdyksistä.

Samana päivänä Helsingissä Venäjän suurlähetystön edessä pidettyyn Ukrainan sodan vastaiseen mielenosoitukseen osallistui arviolta 1 500 ihmistä ja mieltä osoitettiin myös muualla Suomessa.

Hyökkäys Ukrainaan järkytti suomalaisia laajasti, ja hätäapukeräykset Ukrainaan aloitettiin välittömästi.

Seurakunnissa soitetaan kelloja

Suomen evankelis-luterilaisissa seurakunnissa soitetaan perjantaina kirkonkelloja laajasti eri puolilla maata. Monet seurakunnat soittavat kelloja puolenpäivän aikaan. Seurakunnat järjestävät lukuisia tapahtumia, jossa muistetaan Ukrainan sodan uhreja ja rukoillaan ukrainalaisten puolesta.

Esimerkiksi Tampereella Kalevan kirkko valaistaan Ukrainan lipun väreillä. Rovaniemellä kirkonmäellä liputetaan Suomen ja Ukrainan lipuilla kello 9–16.

Helsingissä avautuu Kesken jääneet -näyttely

Helsingin yliopistossa avautuu perjantaina Kesken jääneet -näyttely, joka on esillä yhtäaikaisesti yli 45 yliopistossa eri puolilla maailmaa, kertoo Helsingin yliopisto tiedotteessaan. Myöntämättä jääneiden tutkintotodistusten kautta näyttely esittelee 30 sodassa kuolleen ukrainalaisopiskelijan tarinan.

Näyttelyn järjestävät nuoret ukrainalaisaktiivit yhteistyössä kanadanukrainalaisten opiskelijoiden SUSK-järjestön ja Helsingin yliopiston kanssa.

Kynttilät sytytetään Helsingin tuomiokirkon portailla ja kodeissa

Helsingissä Senaatintorilla järjestetään perjantaina sodan uhrien muistotilaisuus Valoa Ukrainaan, johon osallistuvat esimerkiksi presidentti Sauli Niinistö, Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova ja useita Suomen hallituksen ministereitä. Tilaisuus alkaa kello 16 Helsingin tuomiokirkon kellojen soitolla ja minuutin hiljaisella hetkellä.

Tapahtumassa myötätuntoa osoitetaan sytyttämällä kynttilöitä tuomiokirkon portaille. Tapahtumatiedotteen mukaan halutessaan kynttilän voi hankkia itse ja siihen voi kirjoittaa tervehdyksensä, mutta järjestäjät ovat varanneet osallistujia varten 2  000 kynttilää.

Tuomiokirkon kellot soivat toistamiseen kello 18, jolloin Helsingissä myös muut kirkot yhtyvät soittoon. Esimerkiksi ortodoksinen ja katolinen seurakunta ovat mukana kellojen soitossa. Samaan aikaan kodeissa voidaan sytyttää ikkunalle kynttilä Ukrainan itsenäisyydelle.

Tapahtumassa esiintyvät Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kuoro ja Ylioppilaskunnan Laulajien kvartetti.

Tilaisuus päättyy kello 20.

Muistotilaisuuden Senaatintorilla järjestävät Helsingin kaupunki, Helsingin seurakuntayhtymä ja Helsingin yliopisto yhteistyössä valtioneuvoston kanslian ja Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kanssa. Tilaisuudessa on mukana myös Ukrainan suurlähetystö.

Lue myös:

    Uusimmat