Suomi ja Saksa pelasivat tasan

Lauantai-iltainen jalkapalloilun MM-karsintaottelu Suomi-Saksa päättyi värikkäiden vaiheiden jälkeen lähes täydellä Helsingin Olympiastadionilla tasatulokseen 2-2. Peli aaltoili iloisesti päästä päätyyn, ja kotikatsomon riemuksi Suomi johti ottelua tauolla 2-0 Mikael Forssellin kahden maalin ansiosta. Kotijuhla alkoi kuitenkin synkentyä toisella jaksolla Saksan painaessa vimmatusti hyökkäystään Suomen päähän. Michael Ballackin rangaistuspotkuosuma ja Carsten Janckerin komea kaukolaukaus tasasivat puntit.

Suomen ja ottelun ensimmäisessä osumassa oikealla laidalla hyökännyt Mika Nurmela voitti viattomalta vaikuttaneen pääpallon eteenpäin Saksan rangaistusalueen edessä 28. minuutilla. Forssell oli oikea-aikainen ja pääsi palloon ennen vastaan sännännyttä Oliver Kahnia. "Miklu" siirsi pallon nokkelasti yhdellä kosketuksella Kahnin vasemmalle puolelle ja ampui pallon maaliin monen saksalaispelaajan jäädessä odottamaan paitsiovihellystä.

Forssellin toinen maali vaati sekin hyvää yhteispeliä suomalaisilta, sillä hyökkääjän ensimmäisen mahdollisuuden läpiajolla 42. minuutilla Kahn torjui upeasti reaktiopelastuksellaan. Maalivahdista kimmonneessa paluupallossa valppaina olivat Jari Litmanen ja Mika Nurmela. Litmanen puski oikealle laitaan Nurmelalle, joka eteni kylmän viileästi aivan päätyrajalle asti, kunnes näki Forssellin toisella takatolpalla. Nurmelan syöttö Chelsean ammattilaiselle oli todella tarkka, ja Forssell siirsi pallon maaliin Kahnin kauhoessa palloa aavistuksen liian myöhään.

Suomalaisille parhaat maalintekomahdollisuudet siunaantuivat vastahyökkäyksistä, joissa Saksan kolmen miehen puolustuslinja oli selvästi vaikeuksissa. Harmittavinta Suomen kannalta on se, että se olisi voinut johtaa peliä jo ratkaisevan tuntuisesti 3-0 toisen jakson alussa. Forssell syötti Joonas Kolkan varsin vapaaseen maalipaikkaan, mutta PSV Eindhovenia edustava laitahyökkääjä tuhri pallon Saksa-maalin edessä olleeseen harvaan pelaajamuuriin.

Forssellin maalit 14:ssä minuutissa

Mikael Forssell oli jatkuvasti näkyvästi kärjessä - hän laukaisi palloa aina kun mahdollista, jahtasi sitä vastustajalta ja osoitti vaarallisuutensa jo ennen täysosumiaan pelin ensi vartin aikana. Saksalaisten keinoksi Forssellin pysäyttämiseksi vaikuttivatkin jäävän vain myöhästyneet liukutaklaukset.

Saksalaisista sekä Oliver Bierhoff että nykyinen valmentaja Rudi Völler ovat kerran tehneet Suomea vastaan yhdessä ottelussa kaksi maalia, ja salamatahtia eli kaksi osumaa 20 minuutissa. Nyt Mikael Forssell laittoi paremmaksi kahdella maalillaan 14 minuutissa. Mutta oli Saksallakin paikkansa. Jo neljännellä minuutilla Antti Niemen vartioiman maalin edessä alkoi tapahtua. Saksalaisten nopea oikea laituri Gerald Asamoah ampui tolppaan maalinedushäsäkästä.

Carsten Jancker pääsi seuranneeseen vastapalloon, mutta Niemi kykeni ilmiömäiseen reaktiopelastukseen. Seuraavaksi yhdeksännellä peliminuutilla kotikatsomo joutui haukkomaan henkeään. Puolustaja Petri Pasanen joutui kaatamaan läpi juosseen saksalaiskärkipelaajan Oliver Neuvillen rangaistusalueella.

Hollantilainen erotuomari Dick Jol päätyi kuitenkin siihen, ettei tilanteessa ollut rikettä. Neuville sen sijaan hankki myöhemmin ainoastaan varoituksen suunsoitostaan. Hyökkääjä Neuville on tehnyt urallaan vain yhden maalin 23 A-maaottelussa. Ainokainen syntyi juuri Suomea vastaan, mutta ei saanut tällä kertaa "kaveria".
Myös Niemeltä vahva peli

Antti Niemi oli Suomen maalissa varmoin ottein. Hän torjui useasti saksalaisten läpiajot ja vaaralliset laukaukset ja oli hyvä myös vastustajan keskityspallojen kahmijana. Vasta toisen jakson vahvassa hyökkäyspelissään 67:nnellä minuutilla Saksa sitten onnistui - ja silloin rangaistuspilkulta. Saksalaispelaajaa revittiin paidasta ja erotuomari näytti rankkaria. Michael Ballack ampui 2-1-kavennuksen.

Janckerin tasoitusmaali 2-2:een oli upea yksilösuoritus. Hänen hirmukutinsa 25:stä metristä painui Suomen kannalta tylysti oikeaan takaylänurkkaan ja peli palasi lähtöasetelmiinsa.