Suomi valmistautuu vastaanottamaan enintään kahdeksan Välimereltä pelastettavaa turvapaikanhakijaa. Hallituksen EU-ministerivaliokunta päätti asiasta tänään. Pyynnön turvapaikanhakijoiden siirtämiseen esitti Euroopan unionin komissio.
Sisäministeriön hallitusneuvos Annikki Vanamo-Alho sanoo, että asialle täytyy vielä saada valtioneuvoston muodollinen hyväksyntä. Käytännössä myönteinen kanta turvapaikanhakijoiden vastaanottamiselle on jo muodostettu.
– Hyväksyntä ei todennäköisesti ehdi ensi viikolle. Kannanmuodostus on jo valtioneuvoston piirissä tehty, kun asia on EU-ministerivaliokunnassa käsitelty, mutta asiakirjojen valmistelu vaatii oman aikansa, Vanamo-Alho sanoo.
Siirtolaiset on pelastettu avustuslaivaan, joka on Italialle kuuluvan Lampedusan saaren satamassa. Aluksessa on jumissa noin 40 siirtolaista, sillä Italia ei ole sallinut heidän nousuaan maihin.
Siirroilla haetaan ratkaisua pattitilanteeseen. Yle kertoi aiemmin, että Sea Watch -avustusalukselta on jouduttu hakemaan ihmisiä pois lääketieteellisistä syistä.
Vanamo-Alhon mukaan Italia vastaa edelleen aluksella olevien maahan päästämisestä, kunnes Suomi saa muodollisen päätöksen tehtyä.
– Oletushan on, että kun Italia kuulee myönteisiä linjauksia, se otetaan huomioon.
EU-puheenjohtajuus vaikutti päätöksen taustalla
Suomi osallistuu nyt ensi kertaa hätäjärjestelyihin Välimeren meripelastustehtävissä. Esimerkiksi tammikuussa Suomi ei osallistunut ottamaan Välimereltä Maltalle pelastettuja turvapaikanhakijoita.
Tuolloin sisäministerinä toiminut Kai Mykkänen (kok.) sanoi STT:lle, että Suomi ei lähde mukaan yksittäisten laivojen pyyntöihin.
– Tämä ei ole se tapa, jolla EU:n turvapaikkajärjestelmää parannetaan, vaan tämä on tapa, jolla lakaistaan ongelmia maton alle yksitellen, Mykkänen sanoi.
Nyt tehty linjaus on kertaluontoinen. Alukselta mahdollisesti saapuvien turvapaikanhakijoiden hakemukset käsitellään Suomessa yksilöllisesti.
Suomessa siirtojen valmistelusta vastaa sisäministeriö.
Sisäministeriön Vanamo-Alho sanoo, että Suomen kannanmuodostukseen vaikutti myös heinäkuussa alkava EU-puheenjohtajakausi.
– Meillä on yhteisen turvapaikkajärjestelmän valmistelu kesken EU:ssa. Siinä kompastuskivenä ovat olleet sisäiset siirrot. Osallistumalla tällaiseen meripelastushankkeeseen Suomi haluaa tulevana puheenjohtajamaana edistää yhteisen turvapaikkajärjestelmän valmistelua, Vanamo-Alho kertoo.
Suurilla puolueilla aiemmin jyrkät kannat
STT kysyi eduskuntapuolueilta toukokuussa kantoja hätäjärjestelyihin osallistumiseen. Kriittisesti ajatukseen suhtautuivat SDP, perussuomalaiset, kokoomus, keskusta ja kristillisdemokraatit. Niiden mielestä huomio pitäisi kiinnittää isoon kuvaan eli koko turvapaikkajärjestelmän uudistamiseen.
Valmiimpia auttamaan ovat sen sijaan vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.
Esimerkiksi nykyisestä pääministeripuolue SDP:stä sanottiin tuolloin, että tilapäiset järjestelyt, "jotka ovat omiaan mahdollistamaan jäsenmaiden vastuun pakoilun", eivät ole hyvä ajatus.
– Hätäratkaisuihin mukaan lähteminen pitää ratkaista aina tapauskohtaisesti, puolue kuitenkin lisäsi.