Suomi voitti Armenian jalkapallossa

Suomi pystyi voittoon Armeniaa vastaan jalkapallon maailmanmestaruuskarsintaottelussa Tampereella lauantaina. Suomi voitti hieman vaivalloisesti ykköslohkon ottelun maalein 3-1 (2-1).

Suomen maalit tekivät Shefki Kuqi läheltä maalia, Alexei Eremenko junior suoraan vapaapotkusta ja Kuqi uudelleen kaukolaukauksella. Armenian maali syntyi vapaapotkutilanteesta.

Teemu Tainio tuli vaihdosta Suomen keskikentälle. Jari Litmanen oli loukkaantuneena kokonaan sivussa ottelusta.

Suomelle voitto oli karsinnassa kolmas. Ykköslohkon muut ottelut lauantaina ovat Tshekki-Romania ja Makedonia- Hollanti.

Suomi kohtaa seuraavaksi maailmanmestaruuskarsinnassa Hollannin Amsterdamissa keskiviikkona.

Suomi teki kotimaista jalkapallohistoriaa

Maajoukkue teki suomalaista historiaa lauantaina Tampereella, kun Ratinan stadionilla pelatussa MM-karsintaottelussa kaatui Armenia 3-1 (2-1). Voitto oli Suomelle kolmas peräkkäinen karsinnoissa, vastaavaan ei ole aiemmin ylletty ensimmäisistä MM-karsinnoistamme vuodesta 1937 alkaen.

Helpolla historiaa ei kirjoitettu, sillä sen verran tiukasti Armenia pisti kampoihin. Avausminuutit väännettiin vielä otetta hakien, mutta aina yhtä tärkeäksi painotettu avausmaali saatiin kuitenkin varsin pian. Maalin takana oli jälleen suomalaisen jalkapallon ykköstähdeksi salamavauhtia noussut Alexei Eremenko junior.

Jari Litmasen tilalla erittäin vapaassa roolissa pelannut Eremenko junior näytti hyvää kosketustaan Petri Pasasen mainioon avaussyöttöön kahdeksannella peliminuutilla. Vastaan tullut Armenian maalivahti Armen Ambartsumjan haroi tyhjää Eremenko juniorin nostettua pallon hänen ylitseen, ja peliväline lipui kohti Armenian maalia. Takaa rynninyt Shefki Kuqi ehti tilanteeseen niukasti ennen Armenian Harutjun Vardanjania, ja Suomen johto oli tosiasia.

Maalin jälkeen ote siirtyi Suomelle, mutta varsinaisia maalipaikkoja ei nähty. Osuma kuitenkin tuli erikoistilanteesta, ja jälleen asialla oli Italian Leccessä ammatikseen pelaava Eremenko junior. Karsintojen viides maali miehelle tuli upealla vapaapotkulla yläkulmaan rangaistusalueen tuntumasta, kun ottelua oli pelattu 28 minuuttia.

Sinnikkäästi yrittänyt Armenia pääsi peliin kuitenkin mukaan vielä avausjaksolla, tosin hieman heppoisasti. Saksalaistuomari Herbert Fandel näki 32. minuutilla Pasasen estäneen Rafael Nazarjania rangaistusalueen rajalla, tuloksena vapaapotku. Sen veti maalia kohti kovaa Armen Shahgeldjan, eikä maalivahti Antti Niemi voinut osumalle mitään pallon kimmotessa Sami Hyypiästä täysin toiseen nurkkaan.

Armenian yritystä ei palkittu

Toisella jaksolla jatkui armenialaisten yritteliäisyys, ja varsinkin kärkäs kärkimies Andrei Movsesjan oli alati vaarallinen. Myös toiseksi kärkipelaajaksi vaihdosta tullut Edgar Manutsharjan haki paikkoja, ja Suomi oli ajoittain jopa hienoisessa ahdingossa.

Hieman päälaelleen kääntyneessä asetelmassa Suomi sai toisella jaksolla vastahyökkäyksiä, joista siunaantui paikkoja kolmanteen maaliin. Aina innokas Eremenko junior laukoi ja syötteli, ja keskikentältä myös kelpo ottelun pelannut Mika Väyrynen nousi hyvin.

Positiivista oli myös loukkaantumisen myötä yhä pelituntumaa hakevan Tainion hanakkuus muutamissa tilanteissa. Tainio tuli kentälle toisen jakson alkuun Toni Kuivaston tilalle päävalmentaja Antti Muurisen värkätessä puolustusta eri muotoon.

Viimeisellä kymmenminuuttisella Movsesjan aiheutti vielä sydämentykytyksiä päästyään lähes yksin Niemeä vastaan, mutta mukana roikkunut Toni Kallio sai kuitenkin pallon pelastettua kulmaksi. Muutama minuutti tämän jälkeen Movsesjan otettiin vaihtoon, ja Armenian yritys hiipui.

Lopullisen niitin iski Englannin liigan mestaruussarjassa, Championshipissa, Ipswichin paidassa hyvään iskuun päässyt Kuqi 87. minuutilla. Miehen uran viides maaottelumaali syntyi tyylikkäällä kaukovedolla armenialaisten päästettyä Kuqin vetopaikkaan.

Eremenko junior jälleen elementissään

Suomen jalkapallomaajoukkue nappasi kolmannen peräkkäisen voiton jalkapallon MM-karsinnassa lauantaina, ja jälleen voiton yksi pääarkkitehdeistä oli maamme jalkapallon kultapoika Alexei Eremenko junior. Saldona Armenia-voitossa oli Italian ammattilaiselle maali sekä maalisyöttö.

Eremenko junior on nyt iskenyt maalin jokaisessa karsintapelissä eli neljässä ottelussa putkeen.
- Loistava juttu. En tiedä, johtuuko tämä (Tampereen stadionista) Ratinasta vai mistä, mutta maaleja tulee. Toivottavasti tämä jatkuu myös Olympiastadionilla, Eremenko junior ennakoi jo ensi vuoden kotiotteluita.

Eremenko juniorin iskemä 2-0-osuma oli kuin toisinto syyskuun Andorra-pelistä samaisella stadionilla. Vapaapotku vasemmalta, rangaistusalueen tuntumasta, ja samalla lailla ohi maalivahdin takayläkulmaan.

- Joo, sama paikka, ja maalivahtikin samassa paikassa. Samaa yritin, ja se onnistui taas. Tällä hetkellä näyttää menevän, Eremenko junior virnuili uransa seitsemännestä maaottelumaalista.

Syötön suurlupaus Eremenko junior kirjasi Suomen avausmaaliin, kun Kuqi kävi tyrkkäämässä pallon verkkoon Eremenko juniorin työn jälkeen. Tilannetta edelsi Pasasen hieno avaus.

- Sain hyvän syötön, ja sitten vielä pallon ohi vastaan tulleen maalivahdin. Kuqi tuli sitten ja viimeisteli, taisi olla aika tyypillinen maali hänelle, Eremenko junior kommentoi.

Kokonaisuutena Suomen peli jätti voitosta huolimatta hienoista toivomisen varaa, ja sen myönsi Eremenko juniorkin.

- Joskus ei peli näytä hyvältä, mutta silti tehokkuutta löytyy. Kolme maalia ja tärkeä voitto, se on hyvä juttu. Onnistumiset ruokkivat luonnollisesti itseluottamusta, ja sitä tarvitaankin keskiviikkona Hollantia vastaan Amsterdamissa, Eremenko junior muistutti.

- Itseluottamus on nyt joukkueella korkealla. Kolme voittoa takana, ja toivottavasti pisteiden tulo jatkuu. Yksi pinna tai kolme pinnaa, se vasta olisi loistavaa, Eremenko junior mietti ensi viikosta.

Muurinen löysi parannettavaa

Suomen päävalmentaja Antti Muurinen myönsi, että Suomen 3-1 -voitto Armeniasta tuli vaikeimman kautta. Hän ei ollut läheskään tyytyväinen kaikkiin pelaajiin eikä peliin, mutta tulos oli nyt tärkein: historiallinen kolmas peräkkäinen voitto MM-karsinnassa.

- Ehkä 2-0-maali tuli niin helposti, että tuudittauduimme jo selvään peliin. Sen jälkeen Armenia sai keskikentän haltuun. Peliin tuli alistumista, syöttötarkkuus ja riistopelaaminen eivät olleet sellaista, kuin pitäisi, Muurinen pohti.

Muurinen sanoi olleensa tyytyväinen Antti Niemeen ja Sami Hyypiään. Erittäin iloinen Muurinen oli Petri Pasasen toisen jakson topparipelistä. Toni Kuivasto sai "puujalan" avausjaksolla eikä pystynyt jatkamaan. Näin maajoukkueessa Pasanen nähtiin vihdoinkin Hyypiän parina.

- Shefki Kuqi teki kahdella maalillaan tehokasta jälkeä, Muurinen iloitsi kärkikolossin onnistumisesta.

Valmentaja piti myös komean vapaapotkumaalin tehneen Alexei Eremenko juniorin esityksestä, mutta ajoittain paketti hajosi. Eremenko sai häärätä ylempänä kuin paikalla yleensä pelaava Jari Litmanen.

- Tällöin keskikentältä oli yksi myös poissa, ja se kyllä tuntui. Ajoittain saimme Juniorin alemmaksi puolustamaan, ja silloin meni paremmin, Muurinen sanoi.

Teemu Tainio pelasi Armeniaa vastaan toisen puoliajan. Muurinen antanee Tainiolle enemmän peliaikaa Amsterdamissa pelattavassa Hollanti-ottelussa.

- Tainion, samoin kuin Mika Nurmelan ja Janne Saarisen ongelma on ollut vähäinen peliaika seurajoukkueessa, Muurinen totesi .

- Joonas Kolkka ei esittänyt ihan sitä, mitä häneltä ehkä aivan liikaakin aina toivon. Syötöt jäivät vähän puolitiehen, Muurinen jatkoi.

Litmasen pelaamisesta Amsterdamissa Muurinen ei osannut sanoa mitään varmaa, mutta sanoi "lääketieteen edustajien" tekevän kaikkensa.

- Kyseessä on etureiden vamma, jonka tietynasteinen kramppi esti nyt täysipainoisen juoksemisen, Muurinen kertoi.

Muurinen joutuu pohtimaan vielä tarkasti, joudutaanko Amsterdamiin kutsumaan uusia pelaajia. Pekka Lagerblomkaan ei pystynyt nyt pelaamaan, vaikka oli kokoonpanossa. Hänen polvensa on kipeytynyt, mikä on muuttanut liikkumisen ontumiseksi.

- Ainoa "luonnollinen" vaihto oli nyt Jonatan Johanssonin tulo Kolkan paikalle ottelun lopussa, Muurinen totesi.

Kuqi onnellinen mies

Shefki Kuqi oli viimeksi tehnyt maajoukkuemaalin Tiranassa Albaniaa vastaan 1. syyskuuta 2001. Nyt, yli kolmen vuoden tauon jälkeen, hän onnistui kahdesti.

- On hienoa pelata taas maajoukkueessa, jokainen haluaa tällaisia matseja. Aloitukseen pääsy oli tietysti toinen hieno asia, kun tuli vielä tärkeä voitto ja kaikille itseluottamusta. Minulla oli jo itseluottamusta maaleistani Ipswichistä, mutta tärkeätä oli pystyä siirtämään tämä osaaminen tänne, onnellinen Kuqi puheli kahdesta maalistaan.

- Onnistuin, koska minä olin se meistä kolmesta kärkimiehestä, jolle lankesi mahdollisuus korvata Miklu (Mikael Forssell). Sääli hänen tilannettaan. Ensimmäisessä maalissa pääsin topparin häirinnästä huolimatta liukumalla jatkamaan pallon maaliin. Toisessa maalissa sain pallon hyvin haltuun ja onnistuin laukomaan 20 metristä, Kuqi kuvaili osumiaan.

Hän totesi, ettei yhteispeli Alexei Eremenko juniorin kanssa sujunut aina parhaalla tavalla, mutta sitä pystytään parantamaan jatkossa.

- Oli hienoa onnistua kotiyleisön edessä, monta vaisumpaa esitystä maaleillaan korvannut Kuqi huokaili.

Niemi: "Suomi jo tuudittautui"

Suomen maalivahti Antti Niemi arveli kahden nopean maalin tuudittaneen Suomen helppoon voittoon.

- Kavennuksessa Armenialla oli onnea, kun pallo osui Sami Hyypiän käteen, vaikka olisi myös voinut pysähtyä häneen, Niemi selitti.

Niemen mielestä Armenia nousi ylös yllättävän vaarallisesti. Muurisen tapaan hän uskoi sen vievän vastustajilta pisteitä: Suomi sai täydet kuusi.

- Hollanti-ottelu ei meillä ollut vielä mitenkään mielessä, mutta nyt siihen keskitytään sillä ajatuksella, että piste olisi hyvä nipistää, Niemi sanoi.

Mika Väyrysen mielestä Suomen peli loppui 2-0-tilanteessa.
- Meille tuli pallonmenetyksiä, virhesyöttöjä ja häviöitä kaksinkamppailuissa. Hollantia vastaan jäi paljon parannettavaam, Väyrynen sanoi.

Aki Riihilahden mukaan joukkueessa oli kentällä liian suuri rako keskikentän ja hyökkääjien välissä.

- Onneksi se ero ei ollut kuitenkaan keskikentän ja puolustuksen välissä. Teimme itse pelimme vaikeaksi, hän myönsi.

Jalkapallo, MM-karsintaa, lohko 1, Tampere, lauantai:

Suomi - Armenia 3-1 (2-1)
9. Shefki Kuqi 1-0
28. Alexei Eremenko junior 2-0
32. Armen Shahgeldjan 2-1
87. Shefki Kuqi 3-1

Suomen kokoonpano (numerojärjestyksessä; c =kapteeni):

Antti Niemi 1 
Petri Pasanen 2
Janne Saarinen 3 -> 68. Toni Kallio 19  
Sami Hyypiä 4 (c) 
Mika Väyrynen 6  
Mika Nurmela 7  
Joonas Kolkka 11 -> 82. Jonatan Johansson 21
Toni Kuivasto 14 -> 45. Teemu Tainio 8  
Aki Riihilahti 16 
Shefki Kuqi 18  
Alexei Eremenko junior 20 

Suomen muut vaihtopelaajat (numerojärjestyksessä):

Jussi Jääskeläinen 12
Antti Pohja 15
Miikka Multaharju 22 
Pekka Lagerblom 25

Armenian pelannut miehistö (c =kapteeni):

Armen Ambartsumjan 12
Rafael Nazarjan 8 
Karen Dohojan 3
Sargis Hovsepjan 4 
Harutjun Vardanjan 5 (c)
Aleksander Tateosian 18
Hamlet Mhitarjan 9
Romik Hatshatrjan 6 -> 36. Karen Aleksanjan 
Armen Shahgeldjan 10
Davit Grigorjan 16 -> 61. Edgar Manutsharjan
Andrei Movsesjan 11 -> 84. Ara Akopjan

Joukkueiden edellisessä keskinäisessä kohtaamisessa syyskuussa Suomi voitti Armenian Jerevanissa maalein 2-0.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat