Eduskunta keskusteli Turkistarhaus historiaan -kansalaisaloitteesta

Eduskunta kävi tänään torstaina täysistunnossa lähetekeskustelun Turkistarhaus historiaan -kansalaisaloitteesta.

Toissa viikolla julkaistu kansalaisaloite luovutettiin eduskunnalle maanantaina 9. syyskuuta. Reilussa viikossa aloite keräsi yli 100 000 allekirjoitusta. MTV Uutiset näytti keskustelun suorana.

Kansalaisaloitteessa ehdotetaan muun muassa, että siirtymä turkistarhattomaan Suomeen toteutetaan laatimalla kansallinen suunnitelma turkistuotannon lakkauttamiseksi.

Oppositiopuolueista ainakin vihreät, Sdp ja Vasemmistoliitto kannattavat kieltoa muun muassa tuotantoeläinten kärsimysten ja tartuntatautiriskien takia.

Nykyinen hallitus ei ohjelmansa mukaan kiellä tarhausta. Alan puolestapuhujat vetosivat eduskunnassa muun muassa elinkeinovapauteen ja turkisten tuomiin vienti- ja verotuloihin.

– Onko oikein julkisilla varoilla rahoittaa toimintaa, joka aiheuttaa valtavaa kärsimystä ja aiheuttaa merkittävän riskin terveydelle. Lisäksi se on kannattamatonta toimintaa, jonka tarkoitus on tuottaa luksustuotteita, jotka eivät ole lainkaan välttämättömiä, kysyi vihreiden kansanedustaja Jenni Pitko.

Perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas ei pitänyt kieltoa järkevänä.

– En näe turkistarhauksen kieltoa missään olosuhteissa järkevänä. Siellä tekee perheet elantoaan ja sen te haluatte tuhota. Käsittämätöntä kansanedustajilta. Voi hyvänen aika, Peltokangas sanoi.

 

Lue myös:

    Uusimmat