Yhdysvaltain presidentin uusi turvallisuuspoliittinen neuvonantaja H. R. McMaster on varsinainen suorasuu. Hänen kritiikkiään on pidetty niin rajuna, että joidenkin mukaan hän on ollut puheillaan hidastamassa omaa uraansa.
54-vuotias McMaster kirjoitti jo vuonna 1997 kirjan, jossa hän kertoi "Vietnamin sotaan johtaneista valheista" ja haukkui puolustusvoimien johdon, jotka eivät hänen mukaansa tehneet yhteistyötä presidentti Lyndon Johnsonin kanssa.
Myös presidentti George W. Bush on saanut kovaa kritiikkiä McMasterilta. McMasterin mukaan syyt, joilla Yhdysvallat lähti vuonna 2003 Irakiin sotimaan, olivat vähintäänkin epäilyttävät.
Johti valtausyksikköä Irakissa esimerkillisesti
Kenraaliluutnantti H. R. McMaster osallistui itsekin Irakin sotaan vuonna 2005, jolloin hän johti yksikköä, jonka tehtävänä oli valloittaa irakilaiskaupunki Tal Afar. Kenraali Petraeus kuvasi tätä operaatiota kirjassaan oppikirjaesimerkkinä tämänkaltaisesta hyökkäystoiminnasta. Toinen kirjan kirjoittaja oli nykyinen puolustusministeri James Mattis.
McMasterin omapäistä toimintaa on myös kehuttu laajalta.
Yhdysvaltain senaatin armeijavaliokunnan puheenjohtaja John McCain on haukkunut viime päivinä puoluekolleegaansa Donald Trumpia äänekkäästi mutta nyt hän piti Trumpin valintaa erinomaisena.
– En pysty kuvittelemaan parempaa ja kyvykkäämpää turvallisuuspoliittista neuvonantajaa kuin mitä meillä on nyt, John McCain sanoi New York Timesin mukaan.
"Kyseenalaistaja tuo tuoreita näkökulmia"
Edustajainhuoneen tiedustelukomitean puheenjohtaja Devin Nunes ylisti valintaa sanomalla, että McMaster on "vakiintuneiden asioiden kyseenalaistaja ja ihminen, joka tuo tuoretta ajattelua ja uusia näkökulmia sotilasajatteluun".
Myös edellisen presidentin Barack Obaman turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Susan Rice onnitteli valinnasta.
– Toivon hänelle menestystä, hän sanoi.
H. R. McMasterin muita entisiä virkakumppaneista ovat muun muassa Colin Powell ja Henry Kissinger.
Turvallisuuspoliittisen neuvonantajan tehtävänä on toimia eräänlaisena välittäjänä presidentin ja eri ministeriöiden välillä.
Pääasiassa hänen pitää pystyä toimimaan siten, että presidentin oma turvallisuusajattelu toteutuu ministeriöiden päätöksissä. Työssä on omat ongelmansa, sillä Yhdysvaltain valtavassa hallintokoneistossa kaikki eivät suinkaan vedä yhtä köyttä.
Ongelmia ehkä edessä
Uutistoimisto AFP:n haastattelemat virkamiehet pelkäävät, että Trumpin aikakaudella McMaster voi jäädä sivuraiteelle, jos esimerkiksi Trumpin vahvana korviinkuiskijana pidetty strategi Steve Bannon pääsee määrittelemään presidentin agendan.
Barack Obaman ajan turvallisuuspoliittisen neuvoston Loren DeJonge Schulman kertoi olevansa hyvinkin epäileväinen poliitikan teosta.
– Jos politiikkaa tehdään presidentin päivällisillä tai Bannonin toimistossa tai sattumanvaraisesti sähköposteilla tai puhelinkeskusteluissa, he ampuvat itseään jalkaan, koska ulkopolitiikkaa ei voi panna täytäntöön yksinomaan valkoisesta talosta, hän sanoo AFP:lle.
– Tämä on jotain sellaista, jonka Obamakin oppi ja jonka kaikki hallinnot joutuvat oppimaan.