Suru-uutinen Australiasta: Toissavuonna roihunneet metsäpalot ajoivat koalat ahdinkoon – laji julistettiin uhanalaiseksi

1:27img
Kerroimme aiemmin: Australian metsäpaloissa kärsinyt Lewis-koala nousi hetkeksi maailmanmaineeseen.
Julkaistu 11.02.2022 12:25

Elise Tykkyläinen

elise.tykkylainen@mtv.fi

Australian itärannikolla elävät koalat on julistettu uhanlaiseksi, kertoo kansainvälinen luonnonsuojelujärjestö WWF tiedotteessaan. Merkittävänä syynä tähän on Australiaa toissavuonna runnelleet metsäpalot.

WWF:n Suomen viestintäasiantuntija Silja Annila kuvailee Australian kollegojensa uutista ikonisen lajin ahdingosta valitettavaksi.

Silmälläpidettävästä uhanalaiseksi

Australian hallitus on muuttanut maan itärannikolla elävän koalakannan uhanalaisuusluokitusta silmälläpidettävästä erittäin uhanalaiseksi lajiksi, tiedotteessa kerrotaan.

Itärannikolla elävien koalojen ahdingon taustalla ovat etenkin vuosina 2019–2020 riehuneet, ilmastokriisin vauhdittamat metsäpalot, jotka tuhosivat lajin elinalueita. Lukuisia koaloja myös loukkaantui pahoin ja kuoli paloissa. 

Hallituksen päätöksellä pyritään nostamaan koalan kutistuvat kannat kasvuun. Uhanalaisuuden status takaa lajille toivon mukaan lisää lain tuomaa suojaa. Päätös vaikuttanee myös muihin lajeihin, jotka elävät koalan kanssa samoilla alueilla. 

Kantaa on tuhottu myös turkisten takia

Lajin ahdinkoon on myös historiallisia syitä. Eurooppalaiset uudisasukkaat tappoivat 1800–1900-luvuilla ainakin kahdeksan miljoonaa koalaa niiden turkkien takia. Turkit olivat haluttuja etenkin niiden vedenpitävyyden takia. 

Uhanalaisuusluokituksen lisäksi koalan tulevaisuuden turvaamiseksi on tehtävä paljon käytännön suojelutyötä. WWF ennallistaa Australiassa tuhoutuneita elinympäristöjä ja tekee kunnianhimoista ilmastotyötä. Yhtenä tavoitteena on koalakantojen tuplaaminen maan itärannikolla vuoteen 2050 mennessä. 

– Elinalueiden suojelu ja ilmastonmuutoksen torjunta ovat avainasemassa koalan ja monien muiden lajien tulevaisuuden turvaamisessa. Me suomalaiset voimme edistää näitä asioita etenkin kansainvälisissä ilmasto- ja luontoneuvotteluissa, sanoo WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Lähde: WWF:n tiedote.

Lue myös: Ensin Australiaa piinasivat rakeet, metsäpalot ja tulvat – nyt maata uhkaa ihmiselle vaarallisten myrkkyhämähäkkien invaasio

Tuoreimmat aiheesta

Luonto ja eläimet