Surullinen löytö Australiassa: 200 uutta jumiin joutunutta valasta – suurimman osan uskotaan kuolleen

shutterstock_103617746
Shutterstock
Julkaistu 23.09.2020 06:50(Päivitetty 23.09.2020 15:14)

MTV UUTISET – STT

Australian Tasmaniassa ainakin 380 hiekkasärkille ajautunutta valasta on kuollut.

Tasmanian saaren länsiosassa sijaitsevan Macquarie Harbourin lahteen on ajautunut yhteensä noin 470 valasta. Maanantaina uutisoitiin yli 250 jumiin jääneestä valaasta, ja keskiviikkona pelastajat löysivät noin kymmenen kilometrin päästä 200 jumiin joutunutta valasta lisää.

Suuri osa sekä maanantaina että keskiviikkona löydetyistä valaista arvioitiin kuolleiksi jo löydettäessä.

Valaiden pelastusoperaatioon osallistuu noin 60 ihmisen joukko ammattilaisia ja vapaaehtoisia. Tiistain ja keskiviikon aikana saatiin pelastettua yhteensä noin 50 valasta. Ne ohjattiin takaisin avomerelle.

Jumiutuneista valaista noin 30 oli edelleen elossa keskiviikkoiltapäivänä paikallista aikaa, kertoi pelastusoperaatiota koordinoiva Nic Deka uutistoimisto AFP:n mukaan.

Maailman suurimpia joukkorantautumisia

Macquarie Harbouriin ajautuneet valaat ovat lajiltaan pallopäävalaita. Ne ovat luonteeltaan hyvin sosiaalisia, joten pelastetut valaat täytyy viedä riittävän kauas muusta parvesta, jotta ne eivät palaisi rantautumispaikalle, Guardian Australia kirjoittaa.

Kaksi tiistaina pelastettua valasta ajautui yön aikana uudelleen särkälle, mutta suurin osa pelastetuista valaista uiskentelee nyt vapaana avomerellä.

Valaiden joukkorantautumiset ovat Etelä-Australiassa ja Uudessa-Seelannissa yleisiä, mutta näin suuren valasjoukon jääminen jumiin on varsin harvinaista.

AFP:n mukaan kyseessä on suurin jumiin joutuneiden valaiden joukko Tasmanian historiassa. Valasasiantuntija Karen Stockin uusiseelantilaisesta Masseyn yliopistosta arvioi, että Macquarie Harbourin joukkorantautuminen olisi myös suurin koko Australian historiassa, kertoo Guardian Australia.

Maailmanlaajuisesti kyseessä on Stockinin mukaan todennäköisesti historian kolmanneksi tai neljänneksi suurin valaiden joukkorantautuminen.

Rantautumisten syitä ei tunneta

Valaiden joukkorantautumisten syitä eivät tunne kunnolla edes aiheeseen perehtyneet tutkijat. Jotkut tutkijat ovat esittäneet, että sosiaaliset pallopäävalaat ovat saattaneet eksyä reitiltään syötyään rannikon läheisyydessä tai seurattuaan yksittäisiä eksyneitä valaita.

Tasmanian ympäristöhallinnon meribiologin Kris Carlyonin mukaan joukkorantautumiset ovat "luonnollisia tapahtumia", joita sattuu säännöllisesti. Pulaan joutuneita eläimiä kyllä autetaan, mutta rantautumisia ei käytännössä voida tulevaisuudessa estää, Carlyon sanoo.

Eloonjääneiden valaiden pelastamisen jälkeen myös sadoille kuolleille valaille on tehtävä jotain. Rantautumispaikalle niitä ei voi jättää, kertoo pelastusoperaatiota koordinoiva Nic Deka tiedotteessa.

Lue myös: Mies pelasti valaanpoikasen haiverkoista – sai operaation jälkeen kuulla hyvän teon tyrmistyttävän hinnan: "Se oli kallis päivä"

Tuoreimmat aiheesta

Australia