"Suurempi kuin Lontoon metroverkko" – Gazan tunneliverkostot ovat Hamasin hallitsema alamaailma

0:56imgIsraelin armeijan video pyrkimyksistä tuhota tunneleita.
Julkaistu 09.12.2023 08:53
Toimittajan kuva

Johanna Pakarinen

johanna.pakarinen@mtv.fi

Gazan tunneliverkosto on mittakaavaltaan suurempi kuin Lontoon metroverkko, kertoo Sky News.

Monet tunneleista kaivettiin alun perin 1980-luvun alussa Egyptin ja Rafahin välisen rajan kiertämiseksi, mikä mahdollisti laittoman kaupan ja aseiden salakuljetuksen.

Sittemmin niitä on kuitenkin laajennettu kahteen muuhun luokkaan: puolustus- ja hyökkäystunneleihin.

Ensimmäisessä keskitytään pääasiassa aseiden, tarvikkeiden, kuten polttoaineen, veden ja ruoan varastointiin sekä komento- ja valvontakeskuksiin. Jälkimmäinen on monimutkainen tunneliverkosto rajan yli Israeliin, jotta Hamas voi toteuttaa pienimuotoisia hyökkäyksiä ja ottaa panttivankeja.

Tunnelit viety uudelle tasolle

Otettuaan Gazan hallinnan haltuunsa vuonna 2006 Hamas on vienyt tunneliverkoston kehittämisen uudelle tasolle.

Gazan alla oleva pehmeä hiekkakivi on otollinen tunnelien rakentamiseen, mutta Hamas on myös mukauttanut verkostoa vastauksena Israelin useisiin tuhoamisyrityksiin.

Bunkkeripommit pääsivät tunkeutumaan syvälle maan alle - ja jos ne eivät tuhonneet tunnelia suoraan, hiekan siirtyminen sai läheiset tunnelit romahtamaan.

Kaivamalla tunnelit syvemmälle Hamas teki niistä paljon vaikeammin saavutettavia ja tuhottavia.  Pääverkosto on nyt yli 20 metrin syvyydessä alkuperäisten noin 10 metrin syvyydessä olevien tunneleiden sijaan.

Tunneleilla pitkä historia

Tunnelointi ei ole uusi käsite. Yli 2 000 vuotta sitten juutalaiset kapinalliset käyttivät tunneleita kapinoidessaan Rooman hallintoa vastaan. 

Vietnamin Vietkongin taistelijat käyttivät laajaa maanalaista verkostoa sodassaan Yhdysvaltain joukkoja vastaan Vietnamissa.

Dynaamisimmin tunneleita käytettiin ensimmäisen maailmansodan aikana pattitilanteen murtamiseen, kun ammattimaiset tunnelinrakennusinsinöörit kaivautuivat vihollisen asemien alle ja käyttivät valtavia määriä räjähteitä tuhoisin vaikutuksin.

Hamas on jo pitkään tunnustanut, että tunneliverkosto voisi tarjota epäsymmetrisen edun israelilaiseen viholliseensa nähden. Vuoteen 2021 mennessä se väitti perustaneensa yli 500 kilometrin pituisen verkoston, joka on tarjonnut turvapaikan Israelin sotilaalliselta voimalta.

Israelin puolustusvoimat (IDF) väittää löytäneensä yli 800 tunneliverkostoon johtavaa kuilua ja tuhonneensa tai sulkeneensa yli 500.

Itse tunneliverkosto on kuitenkin liian vaarallinen IDF:n tyhjennettäväksi, joten toistaiseksi se on edelleen Hamasin hallitsema alamaailma.

(Lähde: Sky News)

Lue myös: BBC: Vapautettujen palestiinalaisten mukaan heitä pahoinpideltiin Israelin vankiloissa

Tuoreimmat aiheesta

Hamas