Poliisi epäilee: Münchenin ampuja suunnitteli terroritekoa

Münchenissä Israelin konsulaatin lähellä tapahtuneen ampumatapauksen motiivi ei ole vieläkään selvillä. Viranomaiset uskovat nuoren ampujan kuitenkin suunnitelleen terroritekoa.

Yksi ihminen kuoli tänään poliisin laajassa operaatiossa Münchenissä Karolinenplatzin alueella lähellä kansallissosialismin historiaa käsittelevää NS-dokumentaatiokeskusta ja Israelin konsulaattia.

Münchenin poliisi kertoi viestipalvelu X:ssä ampuneensa asetta kantanutta ihmistä, joka sai osuman poliisin laukauksista.

Poliisin ampuma mies kuoli haavoihinsa, kertoi Baijerin sisäministeri Joachim Herrmann. Hänen mukaansa miehellä oli mukanaan kivääri ja hän oli ampunut useita laukauksia. 

Epäiltynä mahdollisesti radikalisoitunut nuori mies

Münchenin poliisipäällikön Thomas Hampelin mukaan kyseessä oli 18-vuotias itävaltalaismies.

Muun muassa saksalainen Spiegel-lehti kertoo, että Itävallan turvallisuuspalvelu on pitänyt nuorta miestä uskonnollisesti radikalisoituneena islamistina.

– On viitteitä siitä, että tekijä tunnettiin islamistisessa ympäristössä. Tutkinta on käynnissä, joten mitään konkreettista ei voida sanoa tässä vaiheessa, johtava syyttäjä Florian Weinzierl totesi tänään torstaina yhdysvaltalaisuutiskanava CNN:n mukaan.

Itävallan Salzburgin poliisilaitoksen mukaan epäilty oli poliisin tiedossa jo ennakkoon, CNN kertoo. Hän oli tehnyt viime vuoden helmikuussa vaarallisen uhkauksen oppilaita vastaan ja aiheutettuaan ruumiillista vahinkoa.

Häntä syytettiin myös terroristijärjestöön osallistumisesta. Hän oli aktiivinen verkossa ja kiinnostunut räjähteistä ja aseista. Huhtikuussa 2023 Salzburgin syyttäjänvirasto luopui kaikista syytteistä tutkinnan jälkeen.

Viranomaisten mukaan 17-vuotiaalle pohjalle oli määrätty asekielto, jonka oli määrä olla voimassa ainakin vuoden 2028 alkuun asti. Pojasta ei ollut sen jälkeen tehty ilmoitusta poliisille.

Media: Dokumentaatiokeskusta kohti ammuttu

Süddeutsche Zeitung -lehden tietojen mukaan NS-dokumentaatiokeskusta kohti olisi ammuttu kaksi laukausta.

Münchenin turvallisuuskonferenssin (MSC) varapuheenjohtaja Benedikt Frank kertoi Bild-lehdelle, että keskuksen lähellä sijaitsevalle MSC:n toimistolle kuului ainakin kymmenisen laukausta pian yhdeksän jälkeen aamulla.

Poliisin tiedossa ei ole muita loukkaantumisia tai muita epäilyttäviä ihmisiä, jotka liittyisivät tapaukseen. Poliisin läsnäoloa kaupungilla on kuitenkin lisätty.

NS-dokumentaatiokeskus on rakennettu paikalle, jossa aikanaan sijaitsi natsipuolueen päämaja. Israelin konsulaatti sijaitsee aivan sen lähellä.

Tänään tulee kuluneeksi 52 vuotta Münchenin olympialaisten terrori-iskusta, jossa palestiinalaisterroristien hyökkäys johti 11 israelilaisen urheilijan ja valmentajan sekä yhden saksalaispoliisin kuolemaan. 

Israelin konsulaatti oli tänään tapahtuman muistoksi kiinni, kerrottiin konsulaatin X-tilillä.

"Antisemitismillä ei ole sijaa täällä"

Saksan liittokansleri Olaf Scholz sanoi olevansa kiitollinen pelastuspalveluiden nopeasta reagoinnista Münchenissä, joka on saattanut estää jotain kauheaa tapahtumasta. 

– Sanon sen hyvin selvästi: antisemitismillä ja islamismilla ei ole sijaa täällä, hän kirjoitti viestipalvelu X:ssä.

Juttua päivtetty kauttaaltaan 5.9.2024 kello 21.25.

Lue myös:

    Uusimmat