Sydänpysähdyksestä johtuvat kuolemat vähentyneet Tanskassa – taustalla selkeä syy

9:03imgKATSO MYÖS: Rintakehä murtuu paineluelvytyksessä lähes poikkeuksetta – ensiapukouluttaja Taija Martikainen Suomen Ensiapukoulutus Oy:sta kertoo, mikä oikeasti on paha moka elvytyksessä.
Julkaistu 28.03.2023 11:29

UUTISPALVELU DUODECIM – MTV LIFESTYLE

Tuore tutkimus kertoo, että sydänpysähdykseen kuolleiden tanskalaisten määrä on vähentynyt, kun maallikot ovat suorittaneet elvytyskursseja.

Sydänpysähdyksestä johtuvat kuolemat ovat vähentyneet Tanskassa samaan aikaan kun maallikoiden elvytyskoulutukset ovat yleistyneet. Tanskassa elvytyskoulutukseen on panostettu paljon ja esimerkiksi kaikkien ajokortin suorittavien on täytynyt käydä peruselvytyskurssi vuodesta 2006 alkaen.

Tuoreen tutkimuksen perusteella vuosina 2005–2019 Tanskassa kirjattiin 51 000 muualla kuin sairaalassa sattunutta sydänpysähdystä ja samaan aikaan myönnettiin yli 2,7 miljoonaa elvytyskurssitodistusta.

Lue myös: Osaavatko suomalaiset elvyttää? Kouluttaja kertoo, missä olisi petrattavaa: "Hirveän hankala tappaa toiseen kertaan"

Tarkastelujakson aikana sydänpysähdyspotilaan todennäköisyys pysyä hengissä 30 päivän ajan suureni 14 prosenttia, kun elvytyskurssin suorittaneiden määrä nousi 5 prosenttia.

Tulokset viittasivat myös siihen, että väestön laajamittainen elvytyskouluttaminen sai maallikot elvyttämään useammin, mikä selitti ainakin osan sydänpysähdyspotilaiden parantuneesta ennusteesta.

Soita hätänumeroon ja laita puhelin kaiutintoiminnolle

Suomessa vuosittaiseksi sairaalan ulkopuolisen sydänpysähdyksen esiintyvyydeksi on arvioitu 50 tapausta 100 000 asukasta kohti. Sydänperäisen odottamattoman äkkikuoleman kohtaa vuosittain 5 000–10 000. Sydänpysähdys johtuu yleisimmin sepelvaltimotaudin aiheuttamasta sydäninfarktista tai rytmihäiriöstä.

Elvytystä voi antaa painelu-puhallusmenetelmällä tai pelkillä painalluksilla. Jos sairastunut henkilö ei reagoi puhutteluun tai ravisteluun ja vaikuttaa tajuttomalta, tärkeintä olisi soittaa heti hätänumeroon 112, ja laittaa puhelin kaiutintoiminnolle. Tällöin saat opastusta elvyttämiseen. Kaikkien olisi mahdollisuuksien mukaan myös hyvä käydä ensiapu- ja elvytyskurssi.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Lue myös: Asiantuntija kertoo, kuinka kauan elvytystä voi jatkaa: "Sitten ei voi mitään"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Copyright Duodecim 2023. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tuoreimmat aiheesta

Ensiapu