Syviin talousvaikeuksiin sukeltanut lentoyhtiö SAS saa Ruotsilta satojen miljoonien tuen – sai toukokuussakin 300 miljoonan euron lainan Ruotsilta ja Tanskalta

1:55img
Palaa toukokuuhun: moni lentoyhtiö joutui syvään kriisiin
Julkaistu 15.06.2020 14:27(Päivitetty 15.06.2020 16:39)

MTV UUTISET – STT

Ruotsin valtio aikoo tukea lentoyhtiö SAS:ää jopa viidellä miljardilla kruunulla eli vajalla 500 miljoonalla eurolla.

Ruotsin hallitus ilmaisi aikeensa maanantaina, mutta kertoi pääomituksen edellyttävän SAS:ltä järeitä ilmastotoimia.

Rahamarkkinaministeri Per Bolundin mukaan päästöjä on leikattava tuntuvasti ja nopeasti. SAS:n mukaan myös Tanskan hallitus on suostunut pääomittamaan lentoyhtiötä. 

Tukitoimet turvaavat 1,2 miljardin euron rahoitukset

Yhtiö arvioi, että tukitoimet turvaavat sille yhteensä noin 12,5 miljardin kruunun eli noin 1,2 miljardin euron rahoituksen.

Ruotsin ja Tanskan valtiot ovat SAS:n pääomistajia. Ruotsi omistaa yhtiöstä 14,82 prosenttia ja Tanska 14,24 prosenttia. 

Elinkeinoministeri Ibrahim Baylanin mukaan ei ole poissuljettua, että Ruotsin omistusosuus kasvaisi. Se riippuu kuitenkin hänen mukaansa muista omistajista ja neuvottelujen etenemisestä.

SAS sai toukokuussa 300 miljoonan euron lainan

Rahoituksen yksityiskohdista on tarkoitus sopia kesäkuun loppuun mennessä. Pääomitus vaatii myös Ruotsin parlamentin hyväksyntää.

SAS on monien muiden lentoyhtiöiden tavoin ajautunut vaikeuksiin sen jälkeen, kun koronaviruspandemia pysäytti valtaosan lentoliikenteestä.

Yhtiön neljännesvuosi helmikuusta huhtikuuhun oli 350 miljoonaa euroa tappiollinen. Jo toukokuussa Ruotsin ja Tanskan valtiot takasivat SAS:lle 300 miljoonan euron lainan.

Ruotsin valtio aikoo tukea 300 miljoonalla eurolla myös Swevadiaa

SAS kertoi tiedotteessaan neuvottelevansa tuesta myös Norjan valtion kanssa. Norja ei kuulu enää yhtiön omistajiin, mutta SAS:llä on Norjassa paljon toimintaa.

Ruotsin valtio aikoo tukea myös Swedaviaa, joka pyörittää maassa kymmentä lentokenttää. Swedavialle on tiedossa 3,15 miljardin kruunun eli noin 300 miljoonan euron tuki.

Swedavia ilmoitti samassa yhteydessä, että se aikoo toistaiseksi keskeyttää Tukholman Arlandan lentokentällä käynnissä olevia uudistusprojekteja.

Päivitetty 15.6.2020 klo 16.39: Ingressissä puhuttiin viidestä miljoonasta kruunusta, kun tarkoitettiin viittä miljardia.

Tuoreimmat aiheesta

Lentoyhtiöt