Syyttäjä: Paloittelumurhasta tuomittu valmisteli rikkaan kidnappausta

Helsingin käräjäoikeus aloitti 9. lokakuuta 2007 Tallinnan paloittelumurhaajaksi epäillyn, Pasi Markus Pöngän valelaskutuksen käsittelyn valmisteluistunnossa.
Julkaistu 05.10.2015 10:36

Jarkko Sipilä

jarkko.sipila@mtv.fi

@sipilamtv3

Syyttäjä Eija Velitskin mukaan aikanaan paloittelumurhasta tuomittu Markus Pönkä suunnitteli viime talvena jonkun erittäin rikkaan henkilön kidnappausta. Pönkä oli hankkinut mm. aseita, käsiraudat ja kommandopipot valmiiksi.

Syyttäjä vaatii Pöngälle rangaistusta törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta viime talvena ja keväänä. Pönkä kiisti syytteen.

Jutun oikeuskäsittely alkoi maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa.

- Tarkoituksena on ollut ottaa joku erittäin varakas henkilö haltuun ja päästä tätä kautta hänen pankkitiliinsä, Velitski sanoi.

Syyttäjän mukaan Pönkä oli kartoittanut verotiedoista eniten tienaavia yritysjohtaja ja hankkinut tiedot parista luksusauton omistajasta.

Syyttäjän mukaan Pönkä oli hankkinut pistoolin ja kiväärin sekä deaktivoidun konepistoolin, joka Velitskin mukaan oli helposti muunnettavissa toimivaksi. Lisäksi hänellä oli käsiraudat, nippusiteitä, köysiä, kommandopipot ja aikuisten vaippoja.

- Hänen tarkoituksenaan ei ole ollut tehdä rikosta. Ei ole ollut kohdetta tai suunnitelmaa, Pöngän asianajaja Mika Ylönen totesi. Ylösen mukaan aseet eivät olleet hänen.

- Pönkä on värikäs persoona ja hänellä on erilaisia harrastuksia, Ylönen totesi käsiraudoista, nippusiteistä, pipoista ja köysistä.

Pönkä tuomittiin Tallinnassa vuonna 2005 tehdystä paloittelumurhasta 12 vuodeksi vankeuteen. Hänet luovutettiin Suomeen 2007 ja seuraavana vuonna Pönkä sai neljä vuotta lisää talousrikoksista.

Hän vapautui jouluna 2014 ja vangittiin uudestaan viime keväänä.

Syyttäjä: Identiteettivarkauksia

Pönkää syytetään myös useista törkeistä väärennyksistä ja petoksista. Syyttäjän mukaan Pönkä hankki muovikorttitulostimen ja tulosti niillä eri henkilöiden henkilö- tai ajokortteja.

Henkilötiedot hankittiin Nordea pankin kaupparekisteriotteesta, josta varastettiin useita pankin vastuuhenkilöiden identiteettejä.

Väärien henkilöllisyyksien avulla avattiin tilejä mm. S-pankissa ja otettiin useita luottoja, joiden suuruus vaihteli muutamista satasista useisiin tuhansiin euroihin. Lisäksi tilattiin muun muassa pari tietokonetta ja avattiin puhelinliittymä.

Pöngän apuna oli rikoskumppani, joka myös sai pitkän listan syytteitä. Hän myönsi esiintyneensä pankeissa vääränä henkilönä, muttei Pöngän apuna. Miehen mukaan taustalla oli venäläinen mies, jonka nimeä hän ei halua sanoa.

Kaikkiaan Pönkää syytetään 19 eri rikoksesta. Hän kiistää kaikki syytteet.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos