Syyttäjä vaatii 38-vuotiaalle miehelle vähintään 11 vuoden vankeusrangaistusta muun muassa kahdesta murhan yrityksestä.
Syyttäjän mukaan mies yritti tappaa kaksi poliisia ampumalla Hämeenlinnassa viime syyskuussa. Toinen poliiseista joutui sairaalahoitoon. Myös poliisi ampui miestä, joka joutui niin ikään sairaalaan.
Käsittely alkoi Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa perjantaina. Mies on ollut vangittuna syyskuun lopulta lähtien.
Ampuminen tapahtui kerrostalon pihalla
Tapahtumat alkoivat, kun poliisipartio sai hätäkeskukselta virka-aputehtävän Kettumäen kaupunginosassa sijaitsevalle kerrostalolle. Talon pihalla poliisien kohteena ollut mies otti syyttäjän mukaan taskustaan aseen ja ampui sillä lähietäisyydeltä toista poliiseista päähän.
Syyttäjän mukaan miehen on täytynyt pitää varsin todennäköisenä, että päähän ampumisen seurauksena poliisi kuolee saamiinsa vammoihin.
Ampumisen jälkeen mies pyrki syyttäjän mukaan pakenemaan tilanteesta ja ampui vielä toisen laukauksen muutaman metrin päässä olleita poliiseja kohden kuitenkaan osumatta.
Mies kiistää syytteen kahdesta murhan yrityksestä. Oikeudelle toimittamassaan kirjallisessa vastauksessa mies katsoo syyllistyneensä enintään törkeään vammantuottamukseen tai törkeään pahoinpitelyyn, sillä hänen mukaansa pelottelutarkoituksessa ammuttu laukaus osui poliisiin vahingossa.
Poliisien katsottiin ampuneen hätävarjelutilanteessa
Syyttäjä päätti lokakuussa, että poliisin aseenkäytöstä ei aloiteta esitutkintaa. Esiselvityksen perusteella kumpaakaan poliisia ei ollut syytä epäillä rikoksesta.
Syyttäjän mukaan poliisit käyttivät ampuma-asetta hätävarjelutilanteessa sen jälkeen, kun mies oli ampunut heitä päin. Poliisit ampuivat yhteensä kuusi laukausta, joista kaksi osui kohteena olleeseen mieheen.
Poliisien lisäksi paikalla oli viisi muuta ihmistä.
Hämeenlinnan kaupunki kertoi syyskuussa tapauksen jälkeen Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystyksen työntekijöiden joutuneen virkatehtävissään vakavaan vaaratilanteeseen. Kaupungin mukaan kyseessä oli vakavin työntekijöiden kokema vaaratilanne alueen sosiaali- ja kriisipäivystyksen historiassa.