VTV:n ex-pääjohtaja Tytti Yli-Viikari sai syytteet – syyttäjä MTV Uutisille: Oikeudenkäynti alkanee pian

0:35imgTytti Yli-Viikari vältteli mediaa SuomiAreena-esiintymisen jälkeen – poistui alueelta turvamiesten saattelemana
Julkaistu 07.10.2021 10:09(Päivitetty 07.10.2021 11:26)

MTV UUTISET – Eetu Ruonakoski – STT

Syyttäjä on nostanut syytteet Valtiontalouden tarkastusviraston entistä pääjohtajaa Tytti Yli-Viikaria ja johtaja Mikko Koirasta vastaan törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Sekä Yli-Viikari että Koiranen kiistävät syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Lisäksi Yli-Viikaria syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta ja maksuvälinepetoksesta.

Yli-Viikari kiistää syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Haastehakemukset on toimitettu Helsingin käräjäoikeuteen tänään. Haastehakemukset ja esitutkinta-aineisto tulevat julkisiksi vasta, kun asiat ovat olleet esillä käräjäoikeuden suullisessa käsittelyssä, ellei tuomioistuin toisin määrää.

Pääkäsittelyn aloittamisen ajankohta ei ole vielä tiedossa.

Syyttäjänä asiassa toimii erikoissyyttäjä Mari Mattila.

Taustalla virkamiehen kanssa tehty sopimus ja palkintopisteet

Mattila kertoo MTV Uutisille, että Yli-Viikaria ja Koirasta yhteisesti koskeva rikossyyte koskee toukokuussa 2016 tehtyä virkasuhteen päättymissopimusta, joka on tehty VTV:n virkamiehen kanssa. Julkisuudessa on kerrottu, että sopimuksen mukaan virkamiehelle maksettiin kahden vuoden ajan palkkaa ilman, että tällä oli työvelvoitetta.

– Toisessa kokonaisuudessa on kyse Yli-Viikarin osalta hänen virkamatkoiltaan kertyneistä Finnair Plus -palkintopisteistä ja niiden käyttämisestä muuhun kuin vastaisiin virkamatkoihin, Mattila sanoo. 

Syyttäjän näkemyksen mukaan Yli-Viikari käytti lentopisteitä henkilökohtaisiin matkoihin. 

Mattila ei lähde arvioimaan, syntyikö päätös syytteiden nostamisesta kerätyn esitkunta-aineiston perusteella helposti. 

– Syyttäjä nostaa syytteen, jos on todennäköisiä syitä epäillä jotain rikoksesta, ja nyt on katsottu, että se kynnys on ylittynyt. Eli todennäköiset syyt on olemassa. 

Syyttäjän mukaan tarkemmat perustelut ja pohdinnat aiheeseen liittyen saadaan kuulla asian pääkäsittelyssä, jonka ajankohtaa ei toistaiseksi ole tiedossa. Oikeudenkäynti alkaa kuitenkin mahdollisesti jo pian. 

– Tietysti kun (syytetyt) ovat virasta pidätettyinä, pääsääntö lain mukaan katsoo, että pääkäsittelyn pitäisi alkaa kaksi viikkoa syytteen nostamisesta. Toki tähän on poikkeusmahdollisuus, mutta varmasti ihan lähiaikoina käräjäoikeuden ja muiden asianosaisten kanssa keskustellaan, milloin ollaan valmiita aloittamaan. 

Yli-Viikari irtisanottiin kesäkuussa

Yli-Viikari ja sittemmin viraston lakiasiainjohtajaksi siirtynyt Koiranen pidätettiin viroistaan huhtikuussa rikosepäilyjen takia. Kesäkuun lopulla eduskunnan täysistunto irtisanoi Yli-Viikarin. Se katsoi, että luottamus Yli-Viikarin edellytyksiin ja kykyyn toimia VTV:n pääjohtajana oli kokonaisuutena arvioiden romahtanut hänen toimintansa vuoksi.Yli-Viikari on valittanut virasta pidättämisestään sekä irtisanomisestaan Helsingin hallinto-oikeuteen. Myös Koiranen on valittanut virasta pidättämisestään.

VTV:n tehtävänä on tarkastaa muun muassa valtion viranomaisten, liikelaitosten ja rahastojen taloudenhoidon laillisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta. Eduskunta nimitti Yli-Viikarin viraston johtoon vuoden 2016 alusta alkaen viideksi vuodeksi.

Yli-Viikari kieltäytyi aiemmin vastaamasta kysymyksiin lentopisteistä

Yli-Viikarin matkustelu oli noussut otsikoihin jo aiemmin. Keskusrikospoliisi kertoi tutkinnan aloittamisesta sen jälkeen, kun Iltalehti oli julkaissut tammikuussa jutut VTV:n virkamiehen omituisesta työsopimuksesta sekä Yli-Viikarin lentopisteisiin liittyvistä epäselvyyksistä.

Helmikuussa myös eduskunnan tarkastusvaliokunta aloitti selvityksen VTV:n toiminnasta. Valiokunta katsoi kesäkuussa julkaistussa mietinnössään, että Yli-Viikarin toiminta oli merkittävällä tavalla heikentänyt luottamusta viraston oman taloudenhoidon asianmukaisuuteen ja sisäisen valvonnan toimivuuteen sekä vahingoittanut viraston julkikuvaa.

Valiokunta kiinnitti huomiota muun muassa pääjohtajan laskutukseen liitettyjen matka-asiakirjojen puutteisiin ja yksittäisiin laskutusepäselvyyksiin. Mietinnössä pyrittiin myös selvittämään, miten Yli-Viikari oli käyttänyt virkamatkoilta kertyneitä etupisteitä. Yli-Viikari kieltäytyi vastaamasta valiokunnan kysymyksiin. Hän katsoi, että Finnair Plus -tilin tiedot ovat henkilökohtaisia.

Valiokunta piti Yli-Viikarin vaikenemista valitettavana sekä tarkastusviraston oman toiminnan uskottavuutta horjuttavana.

– Pääjohtajana hän on lisäksi jättänyt tilanteen selvittämisen julkisuudessa sekä asiasta tiedottamisen alaistensa vastuulle, mietinnössä todettiin.

Virkamiehen työsopimuksen osalta tarkastusvaliokunta viittasi eduskunnan oikeusasiamiehen joulukuiseen ratkaisuun, jossa sopimus todettiin lainvastaiseksi.

Juttua päivitetty syyttäjän kommenteilla 7.10. kello 11.26.

Lue myös: Tapaus Tytti Yli-Viikari johti VTV:n perusteelliseen pöyhintään: "Toimintamme läpivalaisu oli aiheellista" – laillisuudesta lipsuttu valtionhallinnossa yhä enemmän

Lue myös: Tytti Yli-Viikari valitti potkuistaan hallinto-oikeuteen – valittanut aiemmin myös virasta pidättämisestä

Tuoreimmat aiheesta

Tytti Yli-Viikari